Grupacija CGO raspravljala o problematici zbrinjavanja goriva iz otpada

Okrugli stol u organizaciji Grupacije centara za gospodarenje otpadom

Problematika zbrinjavanja goriva iz otpada iz Centara za gospodarenje otpadom u RH, bila je tema Okruglog stola koji je prošloga petka u Metkoviću organizirala Grupacija centara za gospodarenje otpadom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Prošlog petka, dana 13. travnja u Metkoviću je u organizaciji  Grupacije centara za gospodarenje otpadom, Udruženja komunalnog gospodarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, održan Okrugli stol pod nazivom „Problematika zbrinjavanja goriva iz otpada iz Centara za gospodarenje otpadom u RH“.

U otvorenoj i stručnoj raspravi, osim članova Grupacije, sudjelovali su državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, voditelj službe u Sektoru za održivo gospodarenje otpadom, planove, programe i informacijski  sustav Aleksandar Rajilić iz istog ministarstva te savjetnik ministra Dinko Sinčić.

Razmatrana je aktualna situacija u kojoj se nalaze centri za gospodarenje otpadom Kaštijun i Marišćina u dijelu koji se odnosi na plasman proizvedenog goriva iz otpada. Budući je u Hrvatskoj ograničen broj industrijskih postrojenja u kojima se gorivo iz otpada može koristiti, bit će potrebno razmatrati i druge opcije njegova plasmana, a sve u cilju što kvalitetnijeg i jeftinijeg načina njegova zbrinjavanja, što bi trebalo utjecati na smanjenje računa za krajnje korisnike.

Proizvodnja goriva iz otpada (GIO) će u prvom redu ovisiti u stupnju odvojenog sakupljanja otpada, budući se GIO proizvodi iz dijela visoko kaloričnog dijela otpada. S obzirom na navedeno, što stupanj odvojenog sakupljanja bude veći i učinkovitiji time će i njegova količina biti manja, a samim tim smanjit će se i troškovi njegova zbrinjavanja.

Zaključak svih sudionika Okruglog stola je kako je potrebno što aktivnije uključivanje nadležnog ministarstva u rješavanju razmatrane problematike, jer se radi o problematici koju nije moguće rješavati na lokalnoj razini, već je potrebno uključiti sve čimbenike od lokalne razine preko državnih tvrtki koje imaju mogućnost zbrinjavanja goriva iz otpada (primjerice HEP) pa sve do Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje bi trebalo sve te aktivnosti koordinirati.

Ljiljana Jurjević / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Jednokratna plastika i pandemija koronavirusa

Smanjenje upotrebe jednokratne plastike tijekom krize koronavirusa nužno je shvatiti kao izraz solidarnosti s našim sugrađanima i sugrađankama; i prema radništvu u proizvodnim pogonima i prema radništvu u poduzećima za gospodarenje otpadom, čiji su radni uvjeti i radnička prava ugroženi u situaciji povećanja priljeva otpada od jednokratne plastike koji može biti zarazan.

Josip Grgić novoizabrani je voditelj Grupacije CGO

Danas je u Zagrebu održana izborna sjednica Grupacije CGO Udruženja komunalnog gospodarstva pri HGK na kojoj su članovi izabrali novog voditelja Grupacije centara za gospodarenje otpadom na razdoblje od četiri godine. Prvi vam donosimo ekskluzivni razgovor s Josipom Grgićem, direktorom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom „Šagulje“ d.o.o. i novoizabranim voditeljem Grupacije centara za gospodarenjem otpadom.​

Marišćina obilježila prvu godišnjicu rada

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina obilježio je prvu godišnjicu rada uoči prvog Svjetskog dana recikliranja, novog ekološkog datuma kojim se želi skrenuti pozornost na važnost usvajanja globalnog pristupa sakupljanju, obradi i korištenju otpada kao „sedmog resursa“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER