Državni hidrometeorološki zavod objavio klimatsku ocjenu za 2022. godinu

U prosincu je na svim mjernim postajama temperatura zraka bila viša od prosječne, a na većini i za više od 3 °C

Prošla je godina u Hrvatskoj bila ekstremno topla sa srednjom temperaturom zraka 1,0-1,2 °C iznad prosjeka. Oborine su bile prosječne u kontinentalnom i gorskom dijelu zemlje, a primorje je bilo sušno do vrlo sušno. Posljednji mjesec u godini bio je vrlo topao u kontinentalnoj i gorskoj Hrvatskoj, ekstremno topao u primorju, dok su temperature na većini postaja bile 3 °C više od prosjeka, izvijestili su u utorak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Kako se navodi u klimatskoj ocjeni DHMZ-a za 2022. godinu, odstupanja srednje temperature zraka u odnosu na normalu 1981. – 2010. kreću se u rasponu od 1,0 °C u Komiža do 2,1 °C u Križevcima. Na svim mjernim postajama temperatura zraka bila je viša od višegodišnjeg prosjeka.

Prema raspodjeli percentila, toplinske prilike u Hrvatskoj u 2022. godini DHMZ opisuje sljedećim kategorijama: vrlo toplo (sjever Hrvatske, šire makarsko područje) i ekstremno toplo (gotovo čitava Hrvatska).

Odstupanja količine oborine u 2022. godini u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze u rasponu od 57 % višegodišnjeg prosjeka u Komiži (410,0 mm) do 109 % Sisku (1002,8 mm). Analiza odstupanja količina oborine za godinu 2022. izraženih u postotcima višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na većini analiziranih postaja bile niže, a samo na četiri neznatno više od višegodišnjeg prosjeka, navodi DHMZ.

 

  • Odstupanje srednje temperature zraka i količine oborine u 2022. godini. / Izvor: DHMZ

Oborinske prilike u Hrvatskoj u 2022. godini izražene percentilima bile su normalne do sušne ili vrlo sušne. Detaljnije oborinske prilike DHMZ opisuje sljedećim kategorijama: vrlo sušno (otok Lošinj, veći dio srednje Dalmacije, otoci Korčula i Lastovo), sušno (okolica Križevaca i Puntijarke, Istra, dio otoka Cresa i otok Rab, dio sjevernog Velebita, veći dio sjeverne Dalmacije, dio srednje i veći dio južne Dalmacije) i normalno (istočna Hrvatska, veći dio središnje i gorske Hrvatske, dio Kvarnera, šibensko područje, okolica Ploča).

U prosincu 2022. na većini postaja temperature više za 3 °C

Prema podacima za prosinac 2022., odstupanja srednje temperature zraka u odnosu na normalu 1981. – 2010. kretala su se u rasponu od 2,4 °C u Varaždinu i Rijeci do 4,9 °C u Gospiću. Na svim postajama temperatura zraka je bila viša od prosječne, na većini i za više od 3 °C, navodi se u klimatskoj ocjeni DHMZ-a za mjesec prosinac.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u prosincu 2022. DHMZ opisuje sljedećim kategorijama: vrlo toplo (istočna, središnja, sjeverni dio gorske Hrvatske i dio Kvarnera) i ekstremno toplo (šira okolica Slavonskog Broda, Istra, okolica Rijeke i dio kvarnerskih otoka, južni dio gorske Hrvatske, južno Hrvatsko primorje).

 

  • Odstupanje srednje temperature zraka i količine oborine u prosincu 2022. godini. / Izvor: DHMZ

Odstupanja količine oborine u prosincu 2022. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. kreću se u rasponu od 89 % višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je palo 95,9 mm oborine, do 224 % u Gospiću (338,9 mm). Analizom odstupanja količina oborine za prosinac 2022. izraženih u postotcima višegodišnjeg prosjeka DHMZ navodi da su količine oborine na većini postaja bile iznad višegodišnjeg prosjeka, a neznatno niže samo u Komiži i Lastovu.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u prosincu 2022. godine izražene percentilima bile su normalne, kišne i vrlo kišne, odnosno normalne na krajnjem istoku Hrvatske, širem područje Puntijarke, u južnom obalnom dijelu srednje Dalmacije i na otoku Visu te u južnoj Dalmaciji; kišne u većem dijelu zemlje i vrlo kišne u okolici Bilogore, Karlovca i Rijeke, u Lici te u Splitu.

DHMZ / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Državni hidrometeorološki zavod objavio klimatsku ocjenu za srpanj 2022.

Ovogodišnji srpanj bio je topao do ekstremno topao na čitavom području Hrvatske s temperaturama do 3,0 °C višim od prosjeka. Oborinske prilike u istočnoj i dijelu središnje Hrvatske bile su većinom sušne, a u ostalim dijelovima zemlje normalne, ali s količinama oborine ispod prosjeka, izvijestili su u utorak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

DHMZ objavio klimatsku ocjenu za lipanj 2019.

Analiza temperaturnih anomalija za lipanj 2019. godine pokazuje da je na svim analiziranim postajama srednja mjesečna temperatura zraka nadmašila višegodišnji prosjek (1981. – 2010.) u rasponu od 2,0 °C (Komiža) do 4,7 °C (Parg i Zavižan), uz istovremeno odstupanje količine oborina od 3 % višegodišnjeg prosjeka u Lastovu (0,9 mm) do 137 % tog prosjeka u Slavonskom Brodu (121,0 mm), objavio je DHMZ.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER