Europljani i dalje podržavaju odgovor EU-a na energetsku krizu

Kontinuirana potpora odgovoru EU-a na energetsku krizu

Prema novom istraživanju Eurobarometra, objavljenom danas, velika većina građana EU-a podržava mjere koje je EU nedavno poduzeo za rješavanje energetske krize.

Konkretno, 82 % ispitanika slaže se da bi EU trebao nastaviti poduzimati mjere za smanjenje svoje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima. Velika većina (83 %) smatra da je zbog ruskog rata protiv Ukrajine još važnije ulagati u obnovljive izvore energije. 87 % ispitanika smatra da je ključno zaštititi kritičnu infrastrukturu, kao što su plinovodi i internetski kabeli, dok se 83 % njih slaže da cijena električne energije ne bi trebala ovisiti o cijeni plina, ističe se u priopćenju Europske komisije.

Čak 85 % ispitanika tvrdi da je povećanje cijena energije utjecalo na njihovu kupovnu moć. Za 56 % ispitanika nedavna povećanja cijena uglavnom su posljedica agresivnog ponašanja Rusije, a 38 % ih se s time ne slaže. 49 % ispitanika smatra da će mjere koje EU poduzima za poboljšanje gospodarske situacije imati pozitivan učinak, 18 % da će taj učinak biti negativan, a 22 % da neće imati učinka.

Ispitanici izjavljuju da već smanjuju potrošnju energije i račune za energiju ili da su to spremni učiniti, npr. tako da gase svjetla u sobama u kojima ne borave (77 %), isključuju elektroničke uređaje kad ih ne koriste (62 %) i štedljivije griju (58 %).

Građani i dalje uvelike podržavaju mjere koje je EU poduzeo kao odgovor na rusku ratnu agresiju na Ukrajinu. To se prije svega odnosi na pružanje humanitarne pomoći (88 %), a zatim na prihvat osoba koje bježe od rata (82 %). 71 % ispitanika odobrilo je gospodarske sankcije protiv ruske vlade, poduzeća i pojedinaca, a 70 % financijsku potporu Ukrajini. Većina je i za blokiranje ruskih državnih medija (63 %) te financiranje kupnje i isporuke vojne opreme Ukrajini (59 %).

Istraživanje Flash Eurobarometra „Odgovor EU-a na energetsku krizu” provedeno je od 23. do 30. studenoga 2022. u 27 država članica EU-a, kada je na internetu ispitano 26.337 građana.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Europljani zabrinuti zbog krize troškova života, očekuju dodatne mjere EU-a

Rastući troškovi života najveća su briga za 93 % Europljana te za 91 % građana Hrvatske, a potom se ističe prijetnja od siromaštva i socijalne isključenosti (82 %). Nedavne krize ojačale su podršku građana EU-u pa 72 % ispitanika vjeruje da je njihova zemlja ostvarila koristi od članstva, a 62 % članstvo u EU-u vidi kao dobru stvar. Međutim, građani očekuju da EU nastavi raditi na rješenjima za ublažavanje učinaka uzastopnih kriza.

Europljanke i Europljani još uvijek imaju općenito pozitivan stav prema EU-u, ali traže reforme

Posljednje istraživanje javnog mnijenja Europskog parlamenta pokazuje da je potpora Europskoj uniji još uvijek na visokoj razini, unatoč pandemiji. Sedam od deset ispitanika u Hrvatskoj, te više od polovine u EU-u, već osjeća posljedice krize na osobna primanja ili ih očekuje u budućnosti, izvijestio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Europljani snažno podupiru znanost i tehnologiju

U četvrtak 23. rujna objavljeni su rezultati istraživanja Eurobarometra o „znanju i stavovima europskih građana o znanosti i tehnologiji” koji pokazuju da čak devet od 10 građana EU-a ili 86 % smatra da je ukupni utjecaj znanosti i tehnologije pozitivan, priopćila je Europska komisija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER