Zagrebačka gradska uprava tvrdi da su količine otpada značajno smanjene

Održana završna konferencija EU projekta „Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu“

Grad Zagreb predstavio je rezultate provedbe EU projekta „Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu“. Ističe se „značajno smanjenje količine otpada“ u gradu Zagrebu i njegovo pozicioniranje „kao ekološki održive i zelene europske metropole“.

U ponedjeljak 28. studenog održana je završna konferencija EU projekta „Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu“, kojim se, navode u Gradu Zagrebu, „unaprijedio sustav odvojenog prikupljanja otpada te postiglo smanjenje odlaganja miješanog komunalnog otpada“.

Tatjana Operta, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje naglasila je kako su se građani Zagreba izuzetno potrudili i odgovorno pristupili novom sustavu prikupljanja otpada.

„Uz zahvalu svim građanima, mi ćemo se i dalje truditi kako bi im dali smjernice i naglasili kako se radi o ostavštini našoj djeci, gradu te društveno odgovornom ponašanju. Intenzivno radimo na mnogim aktivnostima i projektima od kojih mogu izdvojiti  postrojenje za obradu odvojeno prikupljenog biootpada i centra za ponovnu uporabu koji će zaokružiti cjelokupni proces gospodarenja.“ – izjavila je Tatjana Operta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, a ukupna vrijednost projekta koji se provodi od 10. studenog 2015. do 31. prosinca 2022. godine je 91.304.763,56 kuna. Udio EU sufinanciranja iznosi 73.841.833,44 kuna.

Davor Vić iz Podružnice Čistoća © Grad Zagreb

Davor Vić iz Podružnice Čistoća rekao je kako je ovaj projekt stvorio preduvjete za smanjenje količine miješanog komunalnog otpada u gradu i odgovornije ponašanje na održivi način.

„Oprema koju smo nabavili vršit će obradu otpada i omogućiti građanima odvajanje otpada na mjestu nastanka. Rezultati su sve bolji, a dodaju se i novi spremnici na javnim površinama. Kad je u pitanju gospodarstvo, ovaj projekt je udario temelj po pitanju optimizacije javne usluge. Odlaganje je usko povezano s održivošću, pa je ovaj kao i svi projekti koje provodimo idu u cilju održivog upravljanja gradom“, kazao je Davor Vić.

>>> Pročitajte još >>> Novi sustav gospodarenja otpadom je uspješan, a uz poskupljenje vode i parkinga najavljen i rast kvalitete usluga

Kroz unaprjeđenje komunalne usluge i smanjenje negativnih učinaka proizvodnje poboljšava se kvaliteta života građana u Gradu Zagrebu. Projektom će se omogućiti značajno smanjenje količine ostatnog otpada koji je potrebno odvoziti na odlagalište ili na obradu te direktno pozitivno utjecati na zaštitu okoliša kroz smanjenje vizualnih ostataka te ostalih neposrednih opasnosti za zdravlje, ističu u Gradu Zagrebu.

Rezultate projekta, usklađenog s Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. i Programom smanjenja odlaganja komunalnog otpada nastalog u Gradu Zagrebu u razdoblju 2015. – 2020., predstavio je Bojan Ribić iz Podružnice Čistoća.

Bojan Ribić iz Podružnice Čistoća © Grad Zagreb

„Fokus nabave bio je na opremi koja direktno utječe na smanjenje količina otpada kao što su različite vrste spremnika, oprema i vozila, mobilna reciklaža dvorišta, kao i informatički sustav za unaprjeđenje praćenja količina otpada. Statistički podaci, koje pratimo od 2015. godine, u prošloj 2021. pokazuju pomake u otpadu koji se odlaže, a najveći skok je u odlaganju plastike i papira, dok se miješani komunalni otpad smanjuje i za koji očekujemo da ćemo sljedeće godine, uz ovu dinamiku, značajno smanjiti njegove količine.“ – izjavio je Bojan Ribić.

Istaknuo je kako je cilj prikupiti što više korisnog otpada – papir, plastiku, metal, staklo, biootpad i tekstil, a posebno je važno što bi provođenjem ovog projekta trebalo rezultirati određenim uštedama na troškovima resursa, kako kroz oporabu materijala, tako i smanjenjem emisija stakleničkih plinova.

Podsjetimo, bivša zagrebačka gradska uprava je 2019. godine prilično pompozno najavila kandidaturu za Europsku zelenu prijestolnicu 2022. godine. Naravno, unatoč priželjkivanom osvajanju te prestižne titule, nitko nije vjerovao da se „Europska prijestolnica smeća“ može približiti finalistima izbora, a kamoli u samo tri godine postati čista i uredna europska metropola. Nova se „zeleno-lijeva“ gradska uprava pohvalila kako se provedbom upravo završenog projekta i uvođenjem novog sustava gospodarenja otpadom „Zagreb pozicionira kao ekološki održiva i zelena europska metropola“. Držite li da je takva tvrdnja ipak preuranjena?

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Grad Zagreb: „Stavi pravu stvar na pravo mjesto!“

U srijedu su u Zagrebačkom holdingu predstavljene edukativno-informativne aktivnosti koje će se, s ciljem edukacije građanki i građana Zagreba o važnosti i načinima odvojenog sakupljanja otpada te povećanja razine svjesnosti o potrebi njihovog osobnog doprinosa, provoditi u sklopu projekta „Stavi pravu stvar na pravo mjesto!“.

Za 'zeleniji' Zagreb: Uvodi se novi model naplate odvoza komunalnog otpada

Zagrebačka gradska uprava je u petak javnosti predstavila prijedlog novog modela naplate odvoza komunalnog otpada. Kako je istaknuto, riječ je o modelu koji bi Zagreb trebao učiniti pravednijim, zelenijim i odgovornijim. No, za tako nešto potrebna je suradnja svih građanki i građana glavnog grada Hrvatske i to odgovornijim odvajanjem otpada kako bi ga nadležne gradske službe mogle adekvatno zbrinjavati i reciklirati.

Zagreb: „​Naviku usvoji, otpad razdvoji!"

„​Grad Zagreb i Zagrebački holding d.o.o., zajedno s podružnicama Čistoća i Zrinjevac, udružili su snage za čišći Zagreb", navodi se u najavi početne konferencije EU projekta „Interventna mjera za smanjenje odlaganja komunalnog otpada nastalog u gradu Zagrebu“, koju 8. prosinca možete pratiti putem YouTube kanala „​Naviku usvoji, otpad razdvoji!". 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER