Novi sustav gospodarenja otpadom je uspješan, a uz poskupljenje vode i parkinga najavljen i rast kvalitete usluga

U Zagrebačkom holdingu kažu da su spremni za daljnji, održiv razvoj, a građani uskoro mogu očekivati rast kvalitete usluga

Predstavljeni su rezultati restrukturiranja i poslovanja u 2022., kao i planovi za 2023. Potvrđeno je kako će zbog inflacije i ulaganja u vodoopskrbu početkom sljedeće godine porasti cijena vode, dok parking poskupljuje već od 1. siječnja. Provedba novog sustava gospodarenja otpadom ocijenjena je uspješnom, a sljedećeg tjedna kreće odvoz plastike i papira jednom tjedno u višestambenim zgrada.

Uprava Zagrebačkog holdinga u ponedjeljak je predstavila rezultate restrukturiranja i poslovanja u 2022. godini, kao i planove za 2023. godinu. Uprava Holdinga podsjetila je da je prilikom imenovanja zatekla poduzeće na rubu bankrota, s godišnjim gubitkom od gotovo 800 milijuna kuna te akumuliranim višegodišnjim dugom od pet milijardi kuna, od čega je preko 1,2 milijarde kratkoročnih kredita podignutih unazad pet prethodnih godina dospijevalo na naplatu unutar 12 mjeseci. Uz tešku financijsku situaciju, u Zagrebačkom holdingu zatečen je i višak radnika u administraciji, uz istovremeni manjak operativnih radnika, kao i zastarjela oprema za obavljanje osnovne djelatnosti poduzeća.

Takvu situaciju dodatno su otežale posljedice potresa i COVID-a te energetske krize, koja je dovela i do ogromnih inflatornih pritisaka, povećanja dobavnih cijena te poskupljenja sirovina i cijena održavanja. Sve navedeno stavilo je pred upravu Zagrebačkog holdinga imperativ pokretanja snažnih i brzih mjera stabilizacije poslovanja, navode u Holdingu.

Smanjen broj zaposlenika u administraciji

Nakon godinu dana, Holding je uspješno proveo restrukturiranje u cilju ozdravljenja ovoga najvećeg zagrebačkog poduzeća, uslijed desetljeća kadrovske devastacije i zapošljavanja bez kriterija. Radi se o reformi koja ni u jednom komunalnom poduzeću u Hrvatskoj nije provedena u ovakvim razmjerima, ističu u Zagrebačkom holdingu.

„Završeno je zbrinjavanje viška administrativnih radnika u ZGH d.o.o. Smanjen je broj zaposlenika u administraciji za 471, a na razini ZGH grupe, što uključuje povezana poduzeća, za 651 radnika. Tome treba pridodati i 59 agencijskih radnika koji su obavljali administrativne poslove te je ukupan broj radnika u administraciji smanjen za preko 700, što je bio procijenjeni višak", istaknuo je lvan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

Reprogramirane sve kreditne obveze

Nadalje, u Holdingu tvrde kako su uspjeli reprogramirati sve kreditne obveze te im više ne prijeti nelikvidnost, odnosno nemogućnost vraćanja naslijeđenih kratkoročnih kredita.

Uspostavljen je sustav racionalnog upravljanja troškovima, a kao primjer navode zbrinjavanje glomaznog otpada koje su prije obavljale privatne tvrtke, što sada radi ZGH. Time se na godišnjoj razini postiže ušteda od preko 40 milijuna kuna godišnje.

Smanjene količine miješanog otpada, povećano prikupljanje reciklabilnog

Zagrebački holding također ističe kako je provedba novog sustava gospodarenja otpadom uspješno započela, prema kojem građani sada plaćaju odvoz otpada po stvarno proizvedenoj količini miješanog komunalnog otpada. „U sklopu modela, uvedene su ZG vrećice za odlaganje MKO-a te se gradi nova infrastruktura. Nakon manje od dva mjeseca primjene, novi sustav je već doveo do značajnog smanjenja proizvodnje miješanog komunalnog otpada (27 % manje) i povećanja udjela recikliranja (40 % više odvojene plastike, 36 % više odvojenog biootpada i 9 % više odvojenog papira).

„Novi sustav već sada dobro funkcionira u obiteljskim kućama u svim dijelovima grada, s više od 90 % udjela ZG vrećica u većini gradskih četvrti, kao i u centru grada gdje su se građani vrlo brzo navikli na novi način prikupljanja otpada. Gotovo sve kante iz centra grada su nestale s ulica, a već je i više od polovice njih u ostalim dijelovima grada uklonjeno s javnih površina što je jedan od ključnih ciljeva novog modela. Sljedećeg tjedna kreće i odvoz plastike i papira jednom tjedno u višestambenim zgradama", dodao je Novaković.

Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga ističe kako je osnovni cilj grupe Zagrebački holding kvalitetno isporučivati komunalne usluge i odgovorno upravljati novcima građana Zagreba.

„Reforme i mjere koje su poduzete omogućile su da sve do sada Zagrebački holding sam apsorbira šokove uzrokovane naslijeđenim dugovima, posljedicama potresa i COVID-a, nezapamćenom energetskom krizom i galopirajućom inflacijom, koja je značajno povećala troškove poslovanja. Pri tom ni u jednom trenutku i ni u jednom segmentu nije došlo do prekida opskrbe i usluga za građane“, kazao je Novaković.

Poskupljenje vode zbog inflacije i potrebnih ulaganja  

Kako ističu u Zagrebačkom holdingu, unutarnje rezerve, nažalost, više nisu dovoljne za amortizaciju inflacije i navedenih kriza. Zbog toga će početkom 2023. godine Vodoopskrba i odvodnja morati podići cijene vode za oko 20 %, čime bi se prestali stvarati gubici te započeo nužni investicijski ciklus. „Povećanjem cijena, fiksni dio naknade ostaje medu jeftinijima u Hrvatskoj, dok cijena kubika vode raste s 15,29 kuna na 17,75 kuna, što uključuje pročistač otpadnih voda koji drugi gradovi nemaju i koji sudjeluje s 3,69 kuna u varijabilnom dijelu cijene. Bez iznosa za pročistač, Grad Zagreb i dalje ima nižu cijenu kubika vode od ostalih većih gradova u Hrvatskoj“, ističu u Holdingu.

Od očekivanih oko 200 milijuna kuna tako prikupljenih sredstava, oko četvrtine će ići na operativne troškove, a tri četvrtine će se namijeniti za investicije.

„Ujedno, Zakon o financiranju vodnog gospodarstva nalaže da se od 1. siječnja 2023. naknada za korištenje voda plaća po zahvaćenoj, a ne više po isporučenoj vodi. Podsjećamo, zbog desetljeća neulaganja u vodnu infrastrukturu, trenutno se u Zagrebu gubi oko 50 % vode, što se značajno može smanjiti samo ozbiljnim investicijama.“

U Holdingu najavljuju i „Projekt Zagreb“, vrijedan oko dvije milijarde kuna, koji će omogućiti obnovu i izgradnju značajnog dijela infrastrukture, što će smanjiti pucanja cijevi i gubitke vode. Taj projekt planira se prijaviti na financiranje iz EU fondova, uz očekivani udio sufinanciranja od 30 %, što je također velika investicija. Zbog svega navedenog, podizanje cijena je nažalost neminovno, smatraju u Holdingu.

Od 1. siječnja skuplji parking u garažama, tijekom godine novi sustav parkinga

Od 1. siječanja 2023. u centru grada izjednačit će se cijene parkiranja u garažama s cijenama vanjskog parkinga u prvoj zoni (12 kn/h). U Holdingu pak ističu kako će i nakon poskupljenja cijene u garažama Zagrebačkog holdinga biti niže od cijena u privatnim garažama, koje su unatoč višoj cijeni dobro popunjene. Radi se o promjenama koje utječu na manje od pet posto ukupnog broja parkirališnih kapaciteta u gradu Zagrebu. S novim sredstvima ZG parking će graditi nove garaže. Istovremeno, u 2023. godini Zagrebački holding planira predstaviti novi sustav parkinga.

Obećavaju rast kvalitete usluga

„Navedene reforme i mjere ključne su za razvoj. Njima su trendovi preokrenuti, napravljeni su nužni rezovi i Zagrebački holding je pripremljen za daljnji, održiv razvoj. Građani uskoro mogu očekivati rast kvalitete usluga", zaključio je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga lvan Novaković.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER