Urbanistička Sekcija Vol. 4.: URBANO ZDRAVLJE

Sekcija je otvorenog tipa pa Društvo arhitekata Zagreba uz stare članove i simpatizere poziva sve zainteresirane da im se priključe

Četvrti sastanak urbanističke sekcije Društva arhitekata Zagreba posvećen je utjecaju grada na zdravlje ljudi. Bitnost ove teme očituje se u danas dobro istraženom utjecaju okoline na zdravlje, koji proizlazi iz činjenice da je većini ljudi na Zemlji primarna okolina upravo grad.

„Urbano zdravlje“ u četvrtak 1. prosinca 2022. u prostorijama Društva arhitekata Zagreba (DAZ) s početkom u 18:00 sati

Naša svakodnevica sastoji se od interakcije s ulicama, prometom, ljudima koje srećemo i mjestima na kojima provodimo vrijeme, a svaka od tih interakcija - kumulativno kroz život - čini bitnu odrednicu našeg zdravlja. Okolina je zdrava u onoj mjeri u kojoj stanovnicima dopušta da te svakodnevne aktivnosti obavljaju na način koji unapređuje tjelesno i mentalno zdravlje, a da je istovremeno održivo prema resursima našeg planeta, navodi se u najavi četvrtog sastanka urbanističke sekcije Društva arhitekata Zagreba.

Kao gost predavač na sekciji će se pridružiti Janko Večerina. Po struci liječnik, Janko se još tijekom studija počinje zanimati za utjecaj svakodnevice u gradovima na zdravlje njegovih stanovnika. Razrađuje teme „zdravog urbanog planiranja” i „prometnog zdravlja” te istražuje njihov utjecaj na gradski okoliš, gospodarstvo i učinkovitost. Nakon dvije godine rada u području hitne medicine, uviđa još veću potrebu za prevencijom kroz djelovanje u konvencionalno „nemedicinskim” područjima te se zapošljava na Katedri za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite gdje radi kao asistent. U svom se radu kroz aktivizam, zagovaranje i stručni rad, zalaže za gradove koji stvaraju zdraviju životnu okolinu te potiču svoje građane na zdravije svakodnevne navike. Janko Večerina ujedno je i predsjednik udruge Sindikat biciklista i član suportivnog centra „Hrvatske mreže zdravih gradova“.

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Obnovu Zagreba treba provesti transparentno i pravedno poštujući struku

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak predstavnike arhitekata, urbanista i povjesničara umjetnosti koji su ga upoznali sa svojim viđenjem obnove Zagreba nakon potresa i primjedbama na predloženi Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice.

Predavanje: Kako bicikl mijenja lice grada?

Sindikat biciklista poziva na predavanje „Kako bicikl mijenja lice grada?“ koje će u srijedu 2. listopada održati zagrebački student medicine Janko Večerina.

Sindikat biciklista: Hitnim mjerama za biciklistički promet do smanjenja energetske ovisnosti

U Sindikatu biciklista naglašavaju važnu ulogu gradonačelnika i gradonačelnica koji u uvjetima aktualne energetske krize imaju odgovornost i moć izbora koji doprinose strateškoj sigurnosti zemlje te štite džepove građana. Riječ je o izboru koji spaja zdravstvenu i urbanu regeneraciju te konkretan odgovor na hitni zahtjev mlađih generacija za borbu protiv globalne klimatske krize.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER