Nissa la Bella: Rue de la Liberté dobila zeleni makeover

Ovaj dio Nice sada raspolaže s više od šest kilometara biciklističkih staza, a tisuću novih stabala i devet tisuća različitih vrsta grmlja pridonijet će godišnjem smanjenju emisija CO2 za 25 tona

Francuska Nica je nakon nekoliko nedavno obnovljenih i kvalitetno uređenih javnih prostora napravila još jedan važan korak u urbanoj transformaciji s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama.

U središtu Nice otvorena je preuređena Ulica slobode (Rue de la Liberté), koja se nalazi u neposrednoj blizini starog dijela grada i Gradske vijećnice. U ulici su obnovljeni i prošireni nogostupi čime su pješaci dobili više prostora za kretanje, a uređena je i dvosmjerna biciklistička staza koja je od jedne preostale prometne trake osigurana kamenim rubnjakom. U ulici je posađeno 48 mladih stabala, a novim stablima oplemenjen je i obnovljeni Trg Grimaldi odakle se u smjeru istoka pruža ova ulica.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi na otvaranju uluce Rue de la Liberté © Ville de Nice

Za popločavanje su korištene svijetle betonske ploče koje bolje reflektiraju sunčevo zračenje, što je posebno važno tijekom sve toplijih ljetnih mjeseci. Duž ulice su postavljene i nove drvene klupe, kao i klamerice za bicikle. Također, obnovljena je cjelokupna kanalizacijska i vodovodna infrastruktura te postavljena suvremena javna rasvjeta s ciljem smanjenja svjetlosnog onečišćenja.

Obnovom i ozelenjavanjem Ulice slobode ovaj dio grada sada raspolaže s više od šest kilometara biciklističkih staza, a tisuću novih stabala i devet tisuća različitih vrsta grmlja pridonijet će godišnjem smanjenju emisija CO2 za 25 tona.

 

© Ville de Nice

Još jedan zeleni projekt u neposrednoj blizini u potpunosti će promijeniti izgled središta ovog lijepog grada. Proširenje šetnice Promenade du Paillon uz sadnju više od 1500 stabala omogućit će razvoj urbane šume u samom srcu grada. Duž ove šetnice već sada se može uživati u hladu drveća, grmlja i biljaka sa svih kontinenata, a projekt krajobraznog uređenja osvojio je veliku nagradu žirija Victoires du Paysage 2014. godine.

Realizacijom projekta urbane šume Nica će uz 1500 novih stabala dobiti osam hektara dodatnih zelenih površina, a očekuje se smanjenje buke za osam decibela i godišnje smanjenje emisija CO2 za 1740 tona. Ono što je možda najvažnije, kao izravni učinak ovog projekta ozelenjavanja grada očekuje se smanjenje kardiovaskularnih oboljenja za 20 posto.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

Počeli radovi na realizaciji projekta prve pariške urbane šume

Radovi na Katalonskom trgu (Place de Catalogne) u 14. pariškom arondismanu i njegovom okruženju počeli su u ponedjeljak 4. travnja. Sadnjom prvih biljaka, laganom vožnjom bicikala i otvaranjem pješačkih staza omogućit će se testiranje budućeg razvoja i izgleda trga na kojem će do 2024. nastati prva pariška urbana šuma.

Najveći trg u Lyonu do 2024. dobiva novo zeleno ruho

Grad Lyon je u sklopu svog participativnog proračuna odabrao 110 projekata koji će se realizirati do kraja mandata aktualne gradske uprave. Među njima je i 1,5 milijuna eura vrijedan projekt obnove trga Place Bellecour, za koji je glasao najveći broj građanki i građana Lyona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER