Nakon dvogodišnje pauze u Zagrebu se ponovno održava Međunarodni simpozij gospodarenja otpadom

Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO) organizira tradicionalni XVI. Međunarodni simpozij gospodarenja otpadom Zagreb 2022.

XVI. Međunarodni znanstveno–stručni simpozij gospodarenja otpadom održat će se u Zagrebu od 12.-14. prosinca 2022. u organizaciji Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom (HUGO), pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatske gospodarske komore te uz podršku Balkanske okolišne asocijacije (B.EN.A).

Još davne 1990. godine održan je prvi Međunarodni simpozij gospodarenja otpadom Zagreb, čime je organizacijom ovog XV. Međunarodnog znanstveno–stručnog simpozija zaokružen ciklus od 30 godina tradicije održavanja ovakve manifestacije na kojoj se okupljaju eminentni stručnjaci i znanstvenici u području gospodarenja otpadom iz jugoistočne Europe.

Kružno gospodarstvo stavlja naglaske na novi pristup cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom, a time i dodatne izazove svim dionicima sustava. Sustav gospodarenja otpadom se nakon dvogodišnje pandemije – zbog koje, nažalost, simpozij nije održan 2020. godine, te uslijed energetske i gospodarske globalne krize nalazi pred velikim izazovima. Stoga se više nego ikad zahtijevaju nova rješenja u sektoru gospodarenja otpada primjenom novih tehnologija, digitalizacijama sustava, novim pristupima u ispunjenju ciljeva kružnog gospodarstva i zelene tranzicije.

Ovogodišnji znanstveno–stručni simpozij analizirat će stoga velike promjene u cjelokupnom sustavu gospodarenja otpada u svim segmentima, s posebnim naglaskom na ulogu energetske oporabe u kružnom gospodarstvu, gospodarenja svim aspektima komunalnog otpada od prikupljanja do recikliranja i implementacijom kružnog gospodarstva u realni sektor.

Rat u Ukrajini uzrokovao je probleme s energentima, kao i promjenu globalnih puteva transporta što kružnom gospodarstvu predstavlja dodatni izazov. U sklopu simpozija posebna pozornost dat će se proizvođačima proizvoda koji kroz proširenu odgovornost proizvođača postaju važan dio sustava gospodarenja otpadom i sudionik u ostvarivanju ciljeva kružnog gospodarstva. Cilj ovog simpozija je da se suradnjom znanstvenog i stručnog sektora te gospodarskog i komunalnog sektora, za ove goruće probleme, pronađu kvalitetna rješenja koja će problematiku gospodarenja svim kategorijama otpada sagledati s aspekta načela gospodarenja otpadom, hijerarhije gospodarenja otpadom, kružnog gospodarstva, zelene i digitalne tranzicije.

Teme ovogodišnjeg Simpozija su:

  • Izazovi kružnog gospodarstva
  • Globalni utjecaj na implementaciju sustava gospodarenja otpadom
  • Učinkovitost odvojenog prikuplja
  • Nove tehnologije u gospodarenju otpadom
  • Energetska oporabe otpada
  • Gospodarenje otpadnim muljem
  • Morski otpad i mikroplastika
  • Produžena odgovornost proizvođača
  • Gospodarenje otpadom kao gospodarska aktivnost
  • Suradnja znanosti i gospodarstva u službi gospodarenja otpadom

Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom (HUGO) objavila je termine za prijavu sažetaka (do 25. studenog 2022.) te prijavu sudjelovanja (do 30. studenog 2022.). Odabrani radovi bit će objavljeni u časopisu „The Holistic Approach to Environment”. Više informacija u priloženom dokumentu, a prijave su moguće putem sljedeće poveznice i putem elektroničke pošte na info@hugo.com.hr.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada

Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu i tvrtka Premifab, lider na hrvatskom tržištu u regeneraciji otpadnih otapala 26. travnja su održali početnu konferenciju IRI2 projekta „Razvoj nove tehnologije za učinkovitiju oporabu otapala i drugih vrsta opasnog otpada“, ukupne vrijednosti veće od 13,3 milijuna kuna, od čega je polovica sredstava sufinancirana EU fondovima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER