Ulaganje u održivost: U Beču se otvara novi centar za recikliranje

Na gradilištima tvrtke Wiener Netze godišnje se sakupi oko 2.000 tona građevinskog otpada

U bečkom okrugu Simmering otvara se novi pogon za recikliranje koji predstavlja novi korak u smjeru održivog i racionalnog korištenja prirodnih izvora te podržava kružno gospodarstvo

Poduzeće Wiener Netze za distribuciju električne energije, plina, daljinskog grijanja i pružanja telekomunikacijskih usluga u 11. bečkom okrugu Simmering upravo je započelo izgradnju novog centra za recikliranje. Nova hala, dimenzija 26 x 45 metara i visine gotovo devet metara, zamijenit će dva postojeća manja reciklažna centra na tom mjestu. Dosadašnji pogoni koristili su se uglavnom za preradu otpada iz područja plinovoda, dok danas gotovo 80 posto otpada potječe iz područja opskrbe strujom.

„Prethodna manja postrojenja za recikliranje otpada datiraju iz vremena kada se ovdje u Simmeringu upravljalo samo otpadom iz plinske mreže. U međuvremenu, oko 80 posto našeg otpada dolazi iz elektroenergetskog sektora.“ – kazao je direktor tvrtke Wiener Netze Thomas Maderbacher na obilježavanju početka izgradnje novog pogona za recikliranje i polaganja kamena temeljca.

U bečkom okrugu Simmering počela je izgradnja novog pogona za recikliranje © PID / David Bohmann

Otpad se uglavnom odvaja već na gradilištima te se odvozi u centar. Kako je planirano, ispred novog pogona nalazit će se vaga koja će količine otpada mjeriti i registrirati. Korištenjem električnog viličara u centru za gospodarenje otpadom također se utječe na smanjenje emisije CO2 čime se stvara ugodnija klima za same zaposlenike. Osim toga, novi centar će radnicima omogućiti rad na jednom mjestu, a nužne ručne radnje u području sortiranja otpada obavljat će daleko učinkovitije. Pogon će s radom krenuti ujesen 2023., a u projekt će se uložiti oko 6,8 milijuna eura.

„Wiener Netze također daje značajan doprinos održivosti. S novim centrom za reciklabilne materijale sada čini korak dalje u smjeru ekonomičnog korištenja resursa i kružnog gospodarstva”, naglasio je Peter Hanke, gradski vijećnik zadužen za financije i gospodarstvo.

Poduzeće godišnje uloži 300 milijuna eura u održavanje i širenje svoje mreže © Alex Nussbaumer

Na gradilištima tvrtke Wiener Netze godišnje se sakupi oko dvije tisuće tona građevinskog otpada. Gotovo 85 posto otpada, kao što su željezo i čelik, reciklira se ili proda. Osim mjera smanjenja otpada, recikliranja i popravka pogonskih sredstava poput transformatora koje poduzeće provodi interno, ono neprestano ulaže u projekte koje izravno ili neizravno pridonose zaštiti okoliša. To su između ostalog ozelenjavanje fasada, obnova voznog parka vozilima na alternativni pogon ili nove tehnike polaganja cijevi i kablova koje smanjuju potrebu za iskopavanjem kod eventualnih puknuća cijevi ili kvarova.

Wiener Netze je najveći austrijski distributer koji dva milijuna ljudi svakodnevno opskrbljuje strujom, plinom i grijanjem te pruža telekomunikacijske usluge. Godišnje ulaže 300 milijuna eura u održavanje i širenje svoje mreže.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka Universitätsstraße postaje klimatski prihvatljiva ulica

Uz privođenje kraju radova na produženju linije U2 i izgradnji nove U5 linije bečke podzemne željeznice, počinje projektiranje površina u Sveučilišnoj ulici (Universitätsstraße), koja će dobiti 55 novih stabala, 1600 m² dodatnih zelenih površina i dvosmjernu biciklističku stazu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER