Novo postrojenje u Beču pretvara otpad u „zeleno” gorivo

Prvo postrojenje ove vrste u svijetu u kojem se iz otpada, ostataka od drva, papira i otpadnog mulja proizvodi sintetički plin

U glavnom gradu Austrije otvoreno je prvo postrojenje u svijetu u kojem se iz otpada i različitih ostataka proizvodi sintetički plin. Plin se zatim izravno koristi za proizvodnju obnovljivog dizela.

U bečkom gradskom okrugu Simmering trenutno se istražuju energetska rješenja za održivu budućnost. Na području spalionice otpada Simmeringer Haide sredinom svibnja 2022. otvoreno je pilotsko istraživačko postrojenje u kojem stručnjaci iz različitih područja rade na proizvodnji „zelenih” goriva. Prvo je to postrojenje te vrste u svijetu u kojem se iz otpada, ostataka od drva, papira i otpadnog mulja proizvodi sintetički plin. Plin se koristi na licu mjesta, između ostaloga za proizvodnju obnovljivog dizelskog goriva, alternativi običnom dizelu proizvedenom iz fosilnih goriva.

Osim obnovljivog goriva u sklopu projekta „Waste2Value” radit će se na proizvodnji obnovljivog plina ili vodika. Ova se tehnologija može primjenjivati u različitim područjima kao što su poljoprivreda, zračni promet, teretni promet ili cestovni prijevoz putnika.   

„Zahvaljujući ovom postrojenju Beč ponovno prednjači u istraživanjima na području energetske tranzicije. Projektni tim radi na pretvaranju otpada i ostataka u vrijedno, obnovljivo i ugljično neutralno gorivo. Potrebni su nam takvi inovativni pristupi na putu do klimatske neutralnosti i za poboljšanje sigurnosti opskrbe”, naglasio je član bečkog gradskog poglavarstva za gospodarstvo Peter Hanke.

Direktor bečkog energetskog poduzeća Wien Energie Karl Gruber istaknuo je da objekt predstavlja prekretnicu za kružno gospodarstvo. U budućnosti bi iz ovog pilot-objekta trebalo nastati veliko industrijsko postrojenje koje bi moglo proizvoditi do 10 milijuna litara „zelenog” goriva godišnje, čime bi se emisije ugljikovog dioksida mogle smanjiti za 30.000 tona. Tolika količina goriva bila bi dovoljna za opskrbu cijelog voznog parka bečkih gradskih autobusa. U okviru projekta planira se i testiranje autobusa s pogonom na obnovljivo gorivo.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvoren je novi krug grupne nabave solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana. Grupnom nabavom cilj je ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu.

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Grad Beč postupno ukida fosilna goriva

Austrijska metropola namjerava uložiti u geotermalnu energiju kako bi smanjila ovisnost o plinu i pridonijela postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2040. U većini bečkih gradskih okruga više se ne smije koristiti plin za grijanje ili toplu vodu, već samo energetski učinkoviti sustavi iz obnovljivih izvora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER