Hitne mjere EU-a za obnovljive izvore energije ocijenjene kao „destruktivne, nedemokratske i moguće nezakonite“

CEE Bankwatch Network i EuroNatur upozoravaju da se prijedlogom Komisije potkopava postojeće zakonodavstvo EU-a o zaštiti okoliša

„Planovi EU-a za hitnu regulativu za ubrzavanje primjene obnovljivih izvora energije vrlo su destruktivni za biološku raznolikost, nedemokratski su i moguće nezakoniti“, upozorili su u utorak CEE Bankwatch Network i EuroNatur.

Nakon što je Context Energie u utorak objavio tekst prijedloga nove privremene hitne uredbe za ubrzanje razvoja obnovljivih izvora energije, CEE Bankwatch Network i EuroNatur upozorili su kako su planovi vrlo destruktivni za biološku raznolikost, nedemokratski, a moguće i nezakoniti. Europska komisija je 9. studenog predstavila svoj prijedlog, no navedene organizacije navode kako unatoč kozmetičkim izmjenama njihova zabrinutost nije umanjena.

CEE Bankwatch Network i EuroNatur navode kako će Komisija nastojati koristiti članak 122. Ugovora o EU-u, koji omogućuje poduzimanje hitnih mjera, posebno za prevladavanje poteškoća u opskrbi energijom. Međutim, upozoravaju kako prijedlog zapravo ne uključuje brza rješenja za energetsku krizu te da samo postavljanje rokova za izdavanje dozvola ne mijenja temeljne probleme. Nadalje, tvrde kako prijedlog daleko nadilazi ekonomske mjere s teškim i nerazmjernim učincima na ključne zakone o zaštiti okoliša te duplira izmjene i dopune Direktive o obnovljivoj energiji o kojoj trenutačno raspravlja Europski parlament.

Prijedlog također uključuje iznimno kontroverzan članak prema kojem bi se svi projekti obnovljivih izvora energije smatrali projektima „od prevladavajućeg javnog interesa“ te kao takvi „služili javnom zdravlju i sigurnosti“. Primjerice, ako se procijeni da ne postoje prikladna alternativna rješenja, hidroenergetski projekt bi se mogao izgraditi, bez obzira na to koliko bi oštetio Natura 2000 područja ili pogoršao kvalitetu riječne vode. CEE Bankwatch Network i EuroNatur stoga upozoravaju da se time potkopava postojeće zakonodavstvo EU-a o zaštiti okoliša koje dopušta takav štetan razvoj tek nakon procjene projekata od slučaja do slučaja.

U suprotnosti s postojećim zakonodavstvom, prijedlog Komisije bi također olabavio kriterije prema kojima se ubijanje i značajno uznemiravanje ptica smatra namjernim činom.

„Ono što nas najviše zabrinjava je to što ovaj napad na prirodu neće napraviti značajnu razliku za proizvodnju obnovljivih izvora energije u EU-u. Zakonodavstvo o zaštiti okoliša nije problem, već temeljna zaštita koja je potrebna – uklanjanje zaštite stoga ne rješava problem, već jednostavno stvara druge ili čak više problema. Ovaj će prijedlog posebno dodati značajnu pravnu nesigurnost povrh toga.“ – izjavio je Gabriel Schwaderer, izvršni direktor EuroNatura.

Također, dodao je kako je „brzi razvoj održivih obnovljivih izvora energije ključan, ali nepromišljeno razbijanje zakonodavstva EU-a o zaštiti okoliša od strane Komisije otvara Pandorinu kutiju i vodi nas prema katastrofi bioraznolikosti. Danas je industrija obnovljivih izvora energije ta koja ima poseban tretman, ali koje će industrije sutra uložiti svoja prava?“

„Zlouporaba članka 122. Ugovora o EU-u od strane Vijeća i Komisije za potkopavanje postojećeg zakonodavstva o zaštiti okoliša – Okvirne direktive o staništima, pticama i vodama – bez savjetovanja s javnošću ili Europskim parlamentom, najvjerojatnije će generirati dugotrajne pravne izazove i stvoriti negativnu reakciju javnosti umjesto da ubrza implementaciju obnovljivih izvora energije.“ – kazala je Pippa Gallop, energetska savjetnica za jugoistočnu Europu u mreži CEE Bankwatch.

„Komisija treba odustati od ovog plana i usredotočiti se na rješavanje stvarnih prepreka razvoju obnovljivih izvora energije, kao što su nepotrebna ograničenja prostornog planiranja, niska digitalizacija postupaka izdavanja dozvola i nedostatak administrativnih kapaciteta u tijelima za izdavanje dozvola“, zaključila je Gallop.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Hrvatska ne odustaje od kršenja EU zakona u slučaju vjetroelektrana

U najnovijoj objavi Europske komisije kojom se obavještava javnost o povredi EU zakonodavstva od strane pojedinih članica EU-a, našla se i Hrvatska. U slučaju Hrvatske, EK ukazuje kako Hrvatska nije pravilno primijenila Direktivu o staništima prilikom odobravanja izmjena za pojedine projekte vjetroelektrana, priopćili su iz Udruge BIOM.

CEE Bankwatch Network: „EU se uvlači u zamku fosilnih goriva“

Umjesto da Europsku uniju vodi prema postupnom ukidanju fosilnih goriva i pravednoj energetskoj tranziciji, usvajanje izmijenjenog izvornog prijedloga Komisije otvorilo je vrata novom krugu ulaganja u fosilna goriva, poručuje CEE Bankwatch Network.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER