U Rimu donijeta izvanredna mjera za uštedu plina

Mjera će se s ciljem smanjenja potrošnje plina provoditi u razdoblju od 21. studenog 2022. do 31. ožujka 2023. godine

Prema uredbi br. 183 koju je dana 4. studenoga 2022. potpisao gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri, u glavnom gradu Italije uvodi se mjera ograničavanja potrošnje plina, usklađena s nacionalnim planom Talijanske Republike.

Novom uredbom utvrđuje se način korištenja sustava grijanja u gradu Rimu i to za razdoblje od 21. studenog 2022. do 31. ožujka 2023. godine. Temeljem navedene uredbe određuje se maksimalno vrijeme rada sustava i to u trajanju od 10 sati dnevno, koje se treba rasporediti u vremenu od 5.00 do 23.00 sata.

Osim toga, mjera uključuje ograničenje grijanja radnih prostora na najviše 17 stupnjeva, dok je 19 stupnjeva maksimalno dopuštena temperatura u svim ostalim prostorima. U oba slučaja moguća su odstupanja od najviše dva stupnja.

Uredba ipak omogućuje i određene iznimke. Navedeno razdoblje grijanja i maksimalan broj sati ne odnose se na zdravstvene ustanove, domove za umirovljenike, dječje vrtiće i jaslice, bazene te diplomatske urede koji se ne nalaze u višestambenim zgradama.

Podsjetimo, Vijeće EU-a je s ciljem povećanja sigurnosti opskrbe energijom u EU-u početkom kolovoza 2022. donijelo uredbu kojom će se potražnja za plinom ove zime smanjiti za 15 %, a države članice EU-a postigle su dogovor da u razdoblju od 1. kolovoza 2022. do 31. ožujka 2023. vlastitim mjerama potražnju za plinom smanje za 15 % u odnosu na svoju prosječnu potrošnju u posljednjih pet godina.

Grad Rim se uredbom poziva na uredbu predsjednika Talijanske Republike od 16. travnja 2013., kojom se utvrđuje uobičajeni rad sustava grijanja tijekom zimske sezone. Također, uredba se zasniva na nacionalnom planu za ograničavanje potrošnje plina koji je 6. rujna 2022. usvojilo talijansko ministarstvo ekološke tranzicije, a kojom je, u svrhu smanjenja potrošnje prirodnog plina, predviđeno uvođenje temperaturnih ograničenja i maksimalnog vremena rada sustava tijekom dana. Također, sljedeća uredba od 6. listopada 2022. specificira posebne načine rada sustava grijanja na prirodni plin u zimskoj sezoni 2022./2023. te skraćuje razdoblje rada toplinskih sustava za 15 dana uz već predviđeno smanjenje temperature za jedan stupanj i grijanja za jedan sat dnevno.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ne znate kamo sa starim knjigama? Slijedite primjer ovog Napolitanca!

„Poklanjam knjige, ne želim da završe u kontejneru za stari papir“, napisao je jedan stanovnik napuljske četvrti Vomero i sugrađanima ponudio velik broj knjiga na zidu u Ulici Luigia Sanfelicea. Njegov velikodušni čin vjerojatno će potaknuti i druge ljubitelje čitanja na širenje polica za knjige u javnom prostoru, na kojima ih građani mogu poklanjati i slobodno razmjenjivati.

Blagdani u Vječnom Gradu posvećeni miru i štednji energije

Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Grada Rima, Grupe ACEA i Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), ovogodišnji božićni blagdani u Rimu inspirirani su mirom, štednjom energije i postizanjem 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Europski tjedan mobilnosti u Rimu počeo besplatnim javnim prijevozom za sve

„Danas je besplatan prijevoz za sve: vozite se javnim prijevozom, obiđite grad, pogledajte ljepote Rima. Tako započinjemo Europski tjedan mobilnosti koji nas usmjerava prema gradu o kakvom sanjamo: zelenijem, održivijem i ugodnijem za život“, kazao je rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER