Grad Rijeka migrantima želi omogućiti minimalne sanitarne uvjete, ali... HŽ Infrastruktura

HŽ Infrastruktura se pravda „sigurnošću željezničkog prometa“

HŽ Infrastruktura odbila dogovorenu lokaciju za postavljanje privremenog šatora i kontejnera za migrante, iza stare izložbene lokomotive, a pored zgrade kolodvora. Lokaciju smatraju neprihvatljivom.

Nakon prošlotjednog sastanka između Grada Rijeke, Riječke nadbiskupije, Hrvatskih željeznica i Policijske uprave Primorsko-goranske na kojem su Grad Rijeka, Nadbiskupija i HŽ dogovorili način i lokacije na kojima bi se osigurala privremena pomoć migrantima koji se okupljaju na prostoru željezničkog kolodvora, danas je Grad Rijeka zaprimio dopis HŽ Infrastrukture u kojem dogovorenu lokaciju za smještaj privremenog šatora i kontejnera (iza stare izložbene lokomotive, pored zgrade kolodvora) ocjenjuje neprihvatljivom.

Čak štoviše, i sve druge potencijalne lokacije uz sam kolodvor ocjenjuju neprihvatljivima za smještaj privremenog šatora i kontejnera u kojima bi se migrantima omogućili minimalni sanitarni uvjeti.

U svom dopisu HŽ Infrastruktura upućuje Grad Rijeku da šator Crvenog križa i sanitarni kontejner postavi na prostor ispred skladišta bivšeg marketa Graziani. Navedeni prostor je u privatnom vlasništvu i Grad njime ne može raspolagati.

Zbog navedenog, Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija do daljnjeg nisu u mogućnosti poduzeti niti ovaj minimum humanog zbrinjavanja migranata i osigurati minimalne sanitarne uvjete na lokaciji željezničkog kolodvora gdje migranti pretežito borave. Valja napomenuti da većina njih upravo vlakovima i dolazi u Rijeku i ovdje se privremeno zaustavljaju.

„Boravak migranata u postojećim uvjetima na području željezničkog kolodvora slika je nehumanog pristupa prema ljudima koji trebaju pomoć, a nemogućnost stvaranja minimalnih sanitarnih uvjeta počet će predstavljati zdravstveni problem ne samo za migrante nego i za djelatnike HŽ-a te građane koji borave u okolici kolodvora. Iz svih tih razloga gotovo je neshvatljivo da HŽ odbija nedavno dogovorenu lokaciju, a posebno je neshvatljivo da u svojem dopisu to pravdaju „sigurnošću željezničkog prometa, tim više što sada migranti borave neposredno uz prugu, odnosno zgradu kolodvora.“ – izjavio je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka: Potpisan Sporazum o izgradnji novog Dječjeg vrtića Fiume

U ponedjeljak je potpisan sporazum između Grada Rijeke, Zajednice Talijana Rijeka i Unione Italiana o izgradnji novog Dječjeg vrtića Fiume na Krnjevu, čime će se vrtićki kapaciteti riječkih dječjih vrtića povećati za više od 80 mjesta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER