Električnim zrakoplovima protiv emisije stakleničkih plinova

Nafta i plin Norveškoj omogućuju ulaganje u zelene tehnologije

Norveška državna zrakoplovna tvrtka Avinor započela je s razvojem električnih aviona za kratke, regionalne letove. Njihov je razvoj trenutno zastao u fazi izrade prototipa, a Avinor se suočio s glavna dva problema – teškim baterijama i kratkim trajanjem leta. Električni avioni se, barem zasad, u zraku mogu zadržati svega par sati.

Ipak, pojedini su proizvođači zrakoplova postigli određeni napredak i to zato što razvoj zelene tehnologije ambiciozno guraju do novih granica. Airbus je 2015. godine proizveo mali zrakoplov E-Fan s dva sjedala i uspješno realizirao probni let preko kanala La Manche. Nakon dodatnih uspješnih testova, Airbus je prošle godine započeo s njegovom ograničenom proizvodnjom.

I susjedni Slovenci imaju svog konja za trku! Njihov dvosjed s kapacitetom jednosatnog leta, namijenjen za obučavanje pilota, dobio je odobrenje u dalekoj Australiji. Postoji još nekoliko prototipova, uključujući i jedinstveni NASA-in hibridni model s 14 propelera i 12 sjedala koji je dizajnirao Zunum Aero, a ima domet leta od 1,126 kilometara.

Međutim, proizvodnja električnih aviona za komercijalni prijevoz putnika neće doživjeti uzlet bez značajnijih ulaganja u povećanje kapaciteta težine, dodatno povećanje učinkovitosti laganih baterija i izgradnju potrebne infrastrukture.

I tada su se u priču umiješali Norvežani.

„Iz Airbusa su nam poručili da su im potrebni klijenti i tržište, a mi im možemo ponuditi oboje“, izjavio je za Reuters Dag Falk-Pedersen, glavni direktor Avinora. „Naravno, Airbus treba veće tržište i više klijenata, ali negdje moramo početi.“

Falk-Pedersen vjeruje da je mala, planinska Norveška savršena za električne zrakoplove zbog velikog broja letova između regionalnih zračnih luka koje se nalaze u blizini fjordova i brežuljaka. S obzirom na geološke karakteristike, mnoge norveške zračne luke imaju kratke staze, što za tradicionalne zrakoplove predstavlja pravi izazov. S druge strane, električni avioni brže uzlijeću i slijeću.

„Siguran sam da će regionalni letovi unutar Norveške do 2040. godine biti  potpuno električni“, rekao je Falk-Pedersen.

Norveška ulaganja u električno zrakoplovstvo u potpunom je skladu sa skandinavskom predanošću borbi za zaštitu okoliša i smanjenje emisija stakleničkih plinova i to usvajanjem novih tehnologija.

Prema Reutersu, Norveška je 2017. godine bila svjetski rekorder u prodaji električnih automobila, odnosno 52 posto svih novokupljenih automobila bilo je električno. Tako visok postotak prodaje električnih automobila potaknut je velikim poreznim olakšicama i subvencijama norveške države.

Ironično, veliki državni proračun koji Norveškoj omogućuje ulaganje u zelene tehnologije potječe iz visoko profitabilne proizvodnje nafte i prirodnog plina, za koju se očekuje da će 2018. godine ostvariti vrtoglavih 183 milijarde norveških kruna (23 milijarde američkih dolara).

Detaljniji financijski podaci proizvodnje električnih zrakoplova za norveške potrebe još uvijek nisu dostupni.

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Leteći kit: Airbusov BelugaXL uspješno obavio prvi let

Prvi od pet Airbusovih BelugaXL transportnih zrakoplova sletio je prošlog četvrtka na aerodrom Toulouse-Blagnac na jugozapadu Francuske nakon uspješno obavljenog probnog leta u trajanju od četiri sata i jedanaest minuta.

Veliki iskorak u budućem skladištenju energije

Istraživanje američkih znanstvenika pokazuje da litij-zračne baterije ugradnjom naprednih katalizatora napravljenih od dvodimenzionalnih (2D) materijala mogu biti još učinkovitije i pohraniti do 10 puta više energije u odnosu na baterije koje sadrže tradicionalne katalizatore.

Rimac C_Two i tehnologija u Zagrebu

Promijenite svoje planove za sljedeći vikend! Rimac Automobili predstavljaju svoje automobile i tehnologiju u Zagrebu, a novi Rimac C_Two nakon Ženeve i Kalifornije konačno će moći vidjeti i domaća publika.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER