Split: Radionica „Agroekologija - održivi prehrambeni sustav u praksi“

Mediteranska karavana – učimo i dijelimo znanja o agroekologiji

Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača (HSEP) u suradnji s udrugom Dalmacija eko provodi radionicu „Agroekologija - održivi prehrambeni sustav u praksi“

Radionica se održava 9. listopada od 10 do 18 sati u prostoru udruge Zdravi grad (Vukovarska 65, Split). Cilj radionice je poticanje promišljanja, aktivnog djelovanja i podrške održivom prehrambenom sustavu.

Agroekologija potiče održivu proizvodnju, ekološku poljoprivredu, odgovornu potrošnju i pravedne tržišne odnose, zalaže se za stvaranje zajednica i socijalnu pravednost te zagovara društvene promjene.

Radionica je dio projekta „Mediteranska karavana: učimo i dijelimo znanja o agroekologiji“. U sklopu projekta, u suradnji s partnerima, osmišljena je interaktivna metodologiju za prenošenje i razmjenu znanja o agroekološkim praksama. Umjesto klasičnih predavanja, učit će se kroz praktične vježbe, diskusije, igre, zajedničko pripremanje ručka i dr. Iskustveno učenje je dinamično, interaktivno, svatko ima priliku prenijeti vlastita iskustva i promišljanja, a tako naučena znanja lako se pamte.

Radionica je posvećena sljedećim temama:

  • Kreiranje društva aktivnim djelovanjem
  • Solidarna zajednica osnova zdravog društva
  • Zdravlje tla osnova zdrave prehrane
  • Solidarna ekonomija - održivo lokalno tržište

Radionicu vodi stručni tim od tri zanimljive žene velikog iskustva u širokom rasponu agroekoloških praksi od ekološke proizvodnje do organizacije prehrambenih kolektiva i zagovaranja:

  • Jasminka Iličić sa suprugom vodi OPG Biomara gdje se proizvodi povrće po biodinamičkim metodama. Ujedno se bavi i ljekovitim biljem kao i prenošenjem znanja o održivoj proizvodnji.
  • Zrinka Dermit je poznata proizvođačica i koordinatorica Solidarne eko grupe „Eko pazarić“ iz Splita, a osim raspolaganja praktičnim znanjem i iskustvom, trenutno završava doktorski studij ekološke poljoprivrede na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.
  • Sunčana Pešak članica je koordinatorskog odbora HSEP. Dugi niz godina bavi se zagovaranjem ekološke proizvodnje, posebno po pitanju sjemenarstva. Dala je velik doprinos uspostavi modela grupa solidarne razmjene u Hrvatskoj, a od nedavno koordinira program On farm očuvanja biljnih genetskih izvora.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

HSEP: „Bez poljoprivrednika nema ni hrane!“

Poruka je to poljoprivrednih proizvođača koji ovih dana prosvjeduju diljem Europe. Dok Europa teži održivoj i ekološkoj poljoprivredi, u Hrvatskoj su ambicije, čini se, značajno manje. Nakon dugog niza godina, trendovi u ekološkoj proizvodnji pokazuju stagnaciju i lagani pad, ističe Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača (HSEP).

Pridružite se kampanji „Uklonimo prepreke za ekološku budućnost“

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom u partnerstvu s Hrvatskim savezom udruge ekoloških proizvođača provodi projekt „Budućnost je ekološka“ gdje je jedan od ciljeva doprinijeti razumijevanju specifičnih problema s kojima se susreću ekološki proizvođači i ukazati na potrebu njihovog cjelovitog rješavanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER