Mediteranska karavana u Supetru na Braču

Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača (HSEP) je krovna udruga ekoloških proizvođača Hrvatske

Od 6.-8. rujna u Supetru na otoku Braču održan je partnerski sastanak projekta Mediteranska karavana – učimo i dijelimo znanja o agroekologiji.

Koordinator projekta je udruga DEAFAL iz Italije, a partneri dolaze iz Turske (Bugday), Srbije (Zelena tranzicija), Hrvatske (HSEP) i Portugala (Fsciências) te međunarodne mreže URGENCI. U sklopu sastanka predstavljene su razne lokalne inicijative i proizvođači koji podržavaju ideje agroekologije s Brača i okolice kao što su OPG Zogeterra, OPG Pušić, OPG Šantić, bistro Biomania, Eko pazarić Split, Poljoprivredna zadruga Supetar, Bioplan, OPG Dermit i LAG Brač.

Agroekološke prakse teže stvaranju održivih sustava proizvodnje, distribucije i potrošnje hrane na lokalnoj razini. Takvi sustavi ekonomski su isplativi, a ujedno djeluju regenerativno na okoliš i ljudske zajednice. U tome se velikim dijelom oslanjaju na tradicijska znanja unaprjeđujući ih novim saznanjima i znanstvenim dostignućima. Agroekologija potiče održivu proizvodnju, ekološku poljoprivredu, odgovornu potrošnju i pravedne tržišne odnose, zalaže se za stvaranje zajednica i socijalnu pravednost te zagovara društvene promjene.

Sam projekt nastao je unutar Mediteranske mreže lokalnih solidarnih partnerstava za agroekologiju, kao neformalne koalicije udruga koje se bave agroekologijom na području Mediterana. Iako je radi uvjeta natječaja baziran na europski dio, nastoji uključiti i partnere iz ostalih mediteranskih zemalja Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Aktivnosti uključuju prikupljanje znanja u zajednici, formiranje zajedničke online platforme i oblikovanje inovativnog kurikuluma tečaja agroekologije.

Informacije o ostalim događanjima bit će dostupne na stranicama www.hsep.hr i na Facebooku.

  • Ekovjesnik / Fotografije. HSEP

 

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

Pridružite se kampanji „Uklonimo prepreke za ekološku budućnost“

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom u partnerstvu s Hrvatskim savezom udruge ekoloških proizvođača provodi projekt „Budućnost je ekološka“ gdje je jedan od ciljeva doprinijeti razumijevanju specifičnih problema s kojima se susreću ekološki proizvođači i ukazati na potrebu njihovog cjelovitog rješavanja.

Udruge upozoravaju: Smanjuje se ekološka proizvodnja voća, povrća i meda!

Usprkos povećanju broja hektara u ekološkoj proizvodnji Hrvatska bilježi pad proizvodnje ekoloških proizvoda u glavnim namirnicama kao što su povrće, voće, med i proizvodi stočarstva. Pokazuju to statistike prikazane u radnoj verziji Nacionalnog akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede 2023.-2030. predstavljenog na sastanku Savjeta za ekološku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER