Umjetna inteligencija – napredak ili prijetnja?

Stuart Russell: „KAO ČOVJEK“

„Najvažnija knjiga koju sam pročitao u dugo vremena.“ - Daniel Kahneman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i autor bestselera „Misliti, brzo i sporo“

Stuart Russell, ugledni britanski znanstvenik i jedan od najcjenjenijih stručnjaka za umjetnu inteligenciju u knjizi „Kao čovjek“, briljantnim analogijama i lucidnom prozom objašnjava kako nam umjetna inteligencija može nemjerljivo unaprijediti život, ali i koje prijetnje se u njoj kriju ako čvrsto ne postavimo nadzor kako bismo bili sigurni da nadljudski inteligentni strojevi neće ispunjavati svoje, umjesto naših ciljeva. Ovo vizionarsko djelo za sve one koji žele razumjeti budućnost koja je već pred vratima, možete čitati u izdanju Planetopije, u sjajnom prijevodu Vinka Zgage.

„Ova knjiga razmatra prošlost, sadašnjost i budućnost, kao i naše pokušaje da razumijemo i stvorimo inteligenciju. To je važno, ne zato što umjetna inteligencija sve brže postaje sveprisutni aspekt naše sadašnjosti, nego i zato što će ona biti dominantna tehnologija naše budućnosti. Velike svjetske sile polako prihvaćaju tu činjenicu, dok su najveće međunarodne korporacije već dugo toga svjesne. Ne možemo točno predvidjeti kako će se ta tehnologija razvijati niti kojom brzinom. Unatoč tome, pri planiranju budućnosti moramo uzeti u obzir mogućnost da će strojevi uvelike nadići ljudske sposobnosti donošenja odluka u stvarnom svijetu. Što ćemo onda? Sve blagodati koje nam civilizacija nudi proizvod su naše inteligencije; postizanje pristupa znatno višoj inteligenciji bio bi najznačajniji događaj u povijesti čovječanstva. Svrha ove knjige je objasniti zašto bi to mogao biti i posljednji događaj u povijesti čovječanstva i kako se možemo pobrinuti da ne bude tako.“

Stuart Jonathan Russell britanski je znanstvenik najpoznatiji po svojem radu i doprinosu na području istraživanja umjetne inteligencije. Diplomirao je fiziku na Oxfordu 1982. i doktorirao na području računalstva na Stanfordu 1986. Redoviti je profesor na University of California, u Berkeleyu predaje računalno inženjerstvo i računarsku znanost, te je pomoćni profesor na odsjeku neurokirurgije u San Francisco, a bio je gostujući predavač na Stanfordu i Chaire Blaise Pascal u Parizu; potpredsjednik je vijeća World Economic Foruma za umjetnu inteligenciju i robotiku.

Autor je nekoliko knjiga, a s kolegom Peterom Norvigom napisao je najpopularniji udžbenik na polju umjetne inteligencije Artificial Intelligence: A Modern Approach, koji se koristi na više od 1400 sveučilišta u 135 zemalja. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada i jedan od najcjenjenijih stručnjaka na području svog rada. Njegova istraživanja pokrivaju široki raspon tema, a trenutno se najviše bavi prijetnjom koju za čovječanstvo predstavlja nesmotreni razvoj autonomnog oružja i umjetne inteligencije.

 

VEZANE VIJESTI

Ne znate kamo sa starim knjigama? Slijedite primjer ovog Napolitanca!

„Poklanjam knjige, ne želim da završe u kontejneru za stari papir“, napisao je jedan stanovnik napuljske četvrti Vomero i sugrađanima ponudio velik broj knjiga na zidu u Ulici Luigia Sanfelicea. Njegov velikodušni čin vjerojatno će potaknuti i druge ljubitelje čitanja na širenje polica za knjige u javnom prostoru, na kojima ih građani mogu poklanjati i slobodno razmjenjivati.

Obećavajuće hrvatske zdravstvene inovacije dobivaju europsku potporu

EIT Health RIS Innovation Call 2022 je jedinstveni program za pomoć projektima za provjeru koncepta inovacije. U ranoj fazi programa za dobivanje potpore odabran je rekordan broj od 20 inovacija. Ove godine iz Hrvatske su odabrana četiri perspektivna projekta, više nego iz bilo koje druge zemlje srednje i istočne Europe.

Autonomni robotski brodovi za prikupljanje otpada iz amsterdamskih kanala

Istraživači MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) i Amsterdamskog instituta za napredna metropolitanska rješenja (AMS Institute) udružili su se kako bi razvili autonomni robotski brod koji će se između ostaloga koristiti i za uklanjanje otpada iz mnogobrojnih amsterdamskih kanala.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER