Kina gradi 2,1 mlrd. dolara vrijedan tehnološki park za istraživanje umjetne inteligencije

Razvoj umjetne inteligencije temeljito mijenja čovječanstvo i čitav svijet

Umjetna inteligencija postaje pokretačka snaga gospodarskog razvoja i okosnica poslovanja brojnih tehnoloških tvrtki. Iz tih razloga, Kina je odlučila uložiti pozamašan financijski iznos za izgradnju tehnološkog parka koji će unaprijediti razvoj istraživačkih programa vezanih za umjetnu inteligenciju u zemlji.

Industrija budućnosti

Tijekom proteklih nekoliko godina, sve više nacija spoznalo je važnost umjetne inteligencije (engl. AI, artificial intelligence) u oblikovanju gospodarstva budućnosti. Među primjerima poput Rusije, SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji financiraju brojne projekte umjetne inteligencije, nalazi se i Kina koja s uspostavom trogodišnjeg programa razvoja nastoji učiniti industriju umjetne inteligencije glavnim gospodarskim pokretačem do  2020. godine.

Navedeni trogodišnji program dio je nacionalnog plana kojim Kina nastoji postati vodeća zemlja u industriji umjetne inteligencije do 2030. godine. Kao prvi korak u ostvarenju tog cilja, kineska vlada se priprema za izgradnju tehnološkog parka u zapadnom dijelu Pekinga posvećenom istraživanju razvoja umjetne inteligencije. Za njegovu izgradnju izdvojit će se oko 2,1 milijardi USD (13,8 milijardi kineskih juana).

Unutar tehnološkog parka za istraživanje i razvoj umjetne inteligencije, bit će smješteno 400 poduzeća za koje se očekuje da će im godišnja dobit iznositi oko 7,7 milijardi USD (50 milijardi kineskih juana).

Preuzimanje vodeće uloge

Kada se govori o umjetnoj inteligenciji i njenom razvoju, bitno je napomenuti kako Kina s ovim projektom zapravo ne počinje od nule. Naime, prethodna izvješća su pokazala kako Kina ulaže mnogo vremena i truda u istraživanje umjetne inteligencije, čak i više od SAD-a.

Sa svojim jasno definiranim programom, očekuje se da će Kina uskoro nadmašiti SAD u razvoju umjetne inteligencije koji još uvijek nema razvijen program sličan ovome.

Kina je već radila na nizu projekata umjetne inteligencije – uključujući razvoj robota koji je dosad najsličniji čovjeku, potom prve policijske stanice u kojoj neće raditi ljudi, već će biti pokretana umjetnom inteligencijom. Među zanimljivim projektima, ističe se još i razvoj prvog robota s dobivenom liječničkom licencom.

Također, i brojne tvrtke poput Googlea, Amazona i drugih sve više počinju ulagati u tehnologije temeljene na umjetnoj inteligenciji.

Uz sve planove razvoja i istraživanja umjetne inteligencije koji će se odvijati u budućem tehnološkom parku, Kina je na dobrom putu ostvarenja svog cilja o preuzimanju vodeće uloge u industriji umjetne inteligencije do 2025. godine, što kinesko Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije naziva „Made in China 2025.“

Sudeći po navedenom, nedvojbeno je da će ovakav izrazito brzi razvoj umjetne inteligencije temeljito promijeniti društveni život čovječanstva, kao i čitav svijet.

K.P.

VEZANE VIJESTI

Dvije vertikalne šume Stefana Boerija puštaju korijene u Kini

Osim što su utjecali na povećanje biološke raznolikosti te stvorili novi urbani vegetacijski sustav raznolikih biljnih vrsta, Boerijevi tornjevi Bosco verticale (Vertikalna šuma) u Milanu predstavljaju ujedno novi simbol i poboljšanje vizure grada. Stefano Boeri dovršava dva nova projekta vertikalnih šuma u Kini, čijoj će ljepoti i atraktivnosti u različitim godišnjim dobima pridonijeti autohtone kineske biljne vrste.

Autonomni robotski brodovi za prikupljanje otpada iz amsterdamskih kanala

Istraživači MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) i Amsterdamskog instituta za napredna metropolitanska rješenja (AMS Institute) udružili su se kako bi razvili autonomni robotski brod koji će se između ostaloga koristiti i za uklanjanje otpada iz mnogobrojnih amsterdamskih kanala.

Digitalna Europa - novi program financiranja EU-a

Digitalna Europa novi je program financiranja vrijedan 9,2 milijarde eura kojem je cilj osigurati da svi Europljani imaju vještine i infrastrukturu potrebnu kako bi mogli u privatnom i poslovnom životu odgovoriti na ključne digitalne izazove.

Digitalna Europa - novi program financiranja EU-a

Digitalna Europa novi je program financiranja vrijedan 9,2 milijarde eura kojem je cilj osigurati da svi Europljani imaju vještine i infrastrukturu potrebnu kako bi mogli u privatnom i poslovnom životu odgovoriti na ključne digitalne izazove.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER