Supovi su se vratili na Učku

{ZAJEDNO} za zelene ideje: Projekt Parka prirode Učka „Hranilište za supove“ osigurao hranu za ovu ugroženu vrstu

U četvrtak, 29. rujna, dm je JU Park prirode Učka službeno predao donaciju kojom je osigurana hrana za bjeloglave supove na hranilištu, čime se omogućava stručno praćenje jedinki ove ugrožene vrste koje slijeću na hranilište.

U sklopu projekta koji je dm odabrao u natječaju {ZAJEDNO} za zelene ideje razvit će se i novi edukativni sadržaji za djecu i javnost kako bi se podigla razina svijesti o značaju i ugroženosti ove vrste.

„Bjeloglavi supovi se na hranilištu pojavljuju svakodnevno u periodu gniježđenja, od ožujka do kolovoza. U takozvanom „restoran za supove“, otprilike jednom tjedno, dopremaju se ostatci životinja koji im služe kao hrana. Idealna planirana količina hrane je 15 tona godišnje, a redovan rad hranilišta osigurava pouzdan izvor hrane te uvelike doprinosi očuvanju, održavanju i osnaženju postojeće populacije supova. Zato smo iznimno sretni i zahvalni dm-u na donaciji koja će omogućiti dostavu hrane na hranilište u ovom važnom trenutku. Naime, u posljednjih nekoliko mjeseci svjedočimo pozitivnim rezultatima rada hranilišta, čija je prvenstvena namjena bila reintrodukcija vrste, odnosno povratak gnijezdeće populacije na Učku. S ponosom možemo reći da smo u tome uspjeli!“ - istaknuo je Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka.

  • Vesna Ahel, biologinja u Javnoj ustanovi Park prirode Učka

Na dm-ov natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje pristiglo je gotovo 300 prijava u kategorijama zaštite okoliša i održivosti, edukacije te poticaja održivom poduzetništvu i proizvodnji, a projekt Javne ustanove Park prirode Učka jedan je od 17 ekoloških projekata koje je dm odabrao i u čiju će realizaciju uložiti ukupno više od 800.000 kuna.

„Zaštita životinjskih vrsta i očuvanje bioraznolikosti dugoročan su izazov koji iziskuje posvećenost i ustrajnost. Mi u dm-u izrazito smo ponosni što smo postali dijelom projekta „Hranilište za supove“ koji je dokazao da se upornost i zajednički trud na očuvanju okoliša isplate i daju rezultate. U ime dm-a zahvaljujem Javnoj ustanovi Park prirode Učka što su se prijavili na naš natječaj i omogućili nam da iz prve ruke saznamo vijest o povratku supova na Učku. Ovaj projekt i vaš trud bit će inspiracija svima da daju svoj doprinos očuvanju okoliša jer ste rezultatima svog rada dokazali da zajedno možemo stvoriti održiviju i bolju budućnost“, izjavila je Martina Markota, voditeljica natječaja {ZAJEDNO} za zelene ideje.

Natječajem i realizacijom ekoloških projekata dm želi pokazati da je svaki korak prema stvaranju održivije budućnosti bitan te potaknuti što veći broj građana da razmišljaju i djeluju održivo u svakodnevnom životu.

Sve detalje o odabranim projektima možete pronaći na internetskoj stranici jednizadrugezajedno.hr.  

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Počela provedba projekta Cro Buzz Klima

U srijedu 11. svibnja na pilot površinama u zagrebačkom parkovima Maksimir, Ribnjak i Rokov perivoj postavljene su informativne table kojima su označeni dijelovi travnatih površina pod smanjenim režimom košnje – svega jednom ili četiri puta godišnje. Ova aktivnost realizirana je u sklopu projekta Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama.

Natječaj dm-a {ZAJEDNO} za zelene ideje

U ponedjeljak 11. travnja, dm je otvorio natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje na koji se mogu prijaviti projekti koji doprinose održivosti, s naglaskom na zaštitu okoliša i očuvanje prirode.

Natječaj dm-a {ZAJEDNO} za zelene ideje

U ponedjeljak 11. travnja, dm je otvorio natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje na koji se mogu prijaviti projekti koji doprinose održivosti, s naglaskom na zaštitu okoliša i očuvanje prirode.

Prijavite eko projekte na dm-ov natječaj {ZAJEDNO} za zelene ideje

Svoje zelene ideje do 8. svibnja mogu prijaviti nevladine udruge, ustanove, jedinice lokalne i područne samouprave, neprofitne pravne osobe i hrvatski proizvođači. Odabranim projektima dm će pružiti podršku u ukupnoj vrijednosti od najmanje 500.000 kuna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER