Uz 200 Splićanki i Splićana na 11. Splitskoj biciklijadi sudjelovao i gradonačelnik Ivica Puljak

Zbog najave lošeg vremena za nedjelju 25. rujna, Splitska biciklijada je održana dan ranije, u subotu 24. rujna

Udruga Sunce je povodom Europskog tjedna mobilnosti i obilježavanja Dana bez automobila u subotu 24. rujna organizirala 11. Splitsku biciklijadu

„Zbog najave kiše u nedjelju, u sat vremena smo cijelu organizaciju biciklijade prebacili na subotu i zato moram zahvaliti svim kolegama, volonterima, partnerima i sponzorima koji su uskočili i omogućili da se biciklijada održi zadnje sunčane subote u mjesecu. Osobno, ovo je jedna od boljih biciklijada koju smo organizirali i želim od srca zahvaliti svim građanima koji su se, ovako u zadnji čas, odazvali našem pozivu.“ – rekla je Tihana Arapović, stručna suradnica u Udruzi Sunce i organizatorica biciklijade.

Uz Grad Split kao glavnog pokrovitelja, biciklijadu su podržali Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Turistička zajednica grada Splita i Split Parking. Svi stariji od 18 godina, a koji nisu imali svoj bicikl, mogli su ga besplatno unajmiti preko Nextbike aplikacije, a za sudionike s otoka Jadrolinija je dodijelila popust na osnovnu tarifu karata za osobe i vozila na splitskom plovnom području.

Od sv. Frane pa preko Marjana do Đardina rutu biciklijade vozilo je više od 200 Splićana i Splićanki, a s njima i gradonačelnik Ivica Puljak. Broj biciklista, domaćih i turista, svake godine raste pa Udruga Sunce organizacijom biciklijade želi naglasiti svrhu održivog prometa, a time i turizma.

„Zagreb, uz mnoge druge europske gradove, već godinama zatvara prometnice u užem centru povodom Dana bez automobila pa se nadamo da će Split uskoro slijediti te pozitivne primjere. Problem ljetnih prometnih gužvi može se riješiti unaprjeđenjem i prilagođavanjem prometne infrastrukture za korištenje alternativnih oblika prijevoza.“ – istaknula je direktorica Sunca Gabrijela Medunić-Orlić.

„Dosta smo poboljšali naš javni gradski prijevoz i imamo nove autobuse pa je i to motiv da se ljudi više njima voze. Mi ćemo u narednim godinama razvijati biciklističku infrastrukturu, a najprije moramo riješiti parkirališna mjesta za vozila pa ćemo proširiti pješačke zone u centru grada, a i šire.“ - rekao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

U dijelu zabavnog programa u Đardinu svi sudionici biciklijade imali su priliku sudjelovati u tomboli, biciklističkoj alci i glazbenom programu, ali i osvojiti preko 30 pojedinačnih nagrada pokrovitelja i partnera.

„Ove godine je bilo najviše djece na biciklima, a na kraju je i alka bila dječja jer se samo nekoliko odraslih prijavilo. Iznimno nam je drago da je većina nagrada otišla upravo djeci, a nagrade su osigurali Promet Split, ZipLine Omiš, Split parking, bio&bio, Extreme Shop, Ekran, Joker fitness centar, XXL fitness centar, frizerski salon Like, Iris adventures, Red adventures, City Spa, UpCafe i Maslina konoba i pizzeria.“ – rekla je Arapović.

  • Foto: Udruga Sunce

Udruga Sunce sljedeće godine slavi 25 godina postojanja pa su se tim povodom na informativnim štandovima u Đardinu svi zainteresirani građani mogli upoznati s radom Sunca, pronaći zahtjeve za volontiranje i članstvo te donirati. Volonteri su dijelili voće i prezentirali kompostiranje.

Na jednom od štandova studenti Pravnog fakulteta i volonterka Zelenog telefona, uz podršku pravnica Sunca, objasnili su građanima kako postati glas okoliša. Studenti su projektom SEAS stekli znanja o pravu okoliša i motivirali sugrađane da redovito prijavljuju probleme vezane uz zaštitu okoliša i prirode u njihovoj okolini. Gradski Odsjek za međunarodne i EU fondove predstavio je svoje projekte, gradska tvrtka Promet promovirala novi koncept e-ticketinga i GPS-a, a tvrka Split parking je putem aplikacije Nextbike korisnike informirala o biciklijadi.

„Iz godine u godinu vide se promjene na bolje. Nadamo se da ćemo jednog dana imati čitav grad u biciklističkim stazama i da na ovaj dan zaista neće biti automobila na cestama.“ – zaključila je Tihana Arapović.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ove subote održava se 11. Splitska biciklijada

Povodom Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u subotu 24. rujna 2022. godine organizira 11. Splitsku biciklijadu s početkom u 16 sati.

9. Splitska biciklijada održat će se 27. rujna

Ovogodišnja 9. Splitska biciklijada u organizaciji Udruge Sunce Split kreće u nedjelju 27. rujna 2020. u 16.00 sati. Vozi se od Spinutskih vrata preko Marjana, a cilj je na Zvončacu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER