Počela izgradnja solarne elektrane Koljane snage 8,59 MW

Na istoj lokaciji planirana je i druga solarna elektrana SE Derven snage 4 MW, čiji se završetak izgradnje očekuje za dvije do tri godine

U srijedu je u sjedištu OTP banke d.d. u Splitu potpisan Ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane SE KOLJANE

Ugovor su potpisali Ante Kojundžić, direktor tvrtke EUROTIM EKO d.o.o., Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke d.d. i Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska. Svečanom popisivanju su uz ostale predstavnike tvrtke EUROTIM d.o.o., OTP banke d.d., E.ON Hrvatske prisustvovala i Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG BICRO.

„Tvrtka EUROTIM d.o.o. je svoj 31. rođendan proslavila na jedinstven način. Naime, na datum osnutka tvrtke, 15. ožujka 1991., 31 godinu kasnije, izvršena je prijava gradilišta čime je i službeno započela izgradnja solarne elektrane SE KOLJANE. Radove izvode E.ON Solar i Eurotim d.o.o. uz angažiranje lokalnih kooperanata.“ - istaknuo je prilikom potpisivanja Ante Kojundžić.

Lokacija elektrane je na području grada Vrlike nedaleko od Peručkog jezera na površini od 13Ha. Instalirana snage elektrane je 8593 kWp, a godišnja proizvodnja je oko 11.500.000 kWh što predstavlja godišnje potrebe za oko 3.000 kućanstava. Ukupnu proizvodnju će otkupljivati tvrtka E.ON Energija d.o.o. Izgradnju elektrane su poduprle i lokalne vlasti grada Vrlike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatske šume, Splitsko-dalmatinska županija, HAMAG-BICRO te HEP ODS, koji je izradio dokumentaciju te raspisao javnu nabavu za izgradnju susretnog postrojenja koje omogućava brz i kvalitetan pristup mreži na samoj lokaciji.

Važnost ovog projekta izgradnje prepoznali su OTP banka d.d. i HAMAG-BICRO  koji sudjeluju u financiranju. Izgradnja, kao i prodaja struje nisu sufinancirani iz proračuna ili EU fondova, već isključivo komercijalnim izvorima.

  • U srijedu je u sjedištu OTP banke d.d. u Splitu potpisan Ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane SE Koljane / PR

„Ponosan sam što smo upravo mi u OTP banci dobili priliku financirati projekt komercijalne solarne elektrane, jer smo banka koja želi jačati svoja ulaganja u obnovljive izvore energije. Prva smo banka u Hrvatskoj koja je na svojim poslovnim zgradama već skoro prije cijelog desetljeća instalirala vlastite solarne sustave i proizvodimo energiju za svoje potrebe. Predani smo održivom razvoju i ulažemo značajne napore u integraciju ESG kriterija u sve segmente našeg poslovanja“, izjavio je Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke.

  • Sjedište OTP banke d.d. u Splitu / PR

„HAMAG svojim djelovanjem i aktivnostima želi doprinijeti pozitivnim nastojanjima naših poduzetnika. Mislim da upravo podržavajući ovaj projekt u sinergiji s OTP bankom potvrđujemo našu misiju, jer ne samo da podržavamo naše poduzetnike nego stvaramo temelje zelene budućnosti Hrvatske.“ – istaknula je Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG BICRO.

„Kako je pred nama jedna od neizvjesnijih zima u posljednjih nekoliko desetljeća očekuje da će tranzicija kompanija još snažnije ići u smjeru postavljanja poslovanja otpornog na vanjske utjecaje. Dio toga svakako je i energetska neovisnost kao i prelazak na obnovljive izvore energije, koji su postali najviši prioritet. Projekt SE Koljane trenutno je najveći komercijalni projekt koji imamo u izgradnji  gdje prema modelu financiranja imamo suvlasnički udio na određeni rok. Ovo je ujedno i jedan od složenijih projekata na našem tržištu gdje smo zbog zahtjevnosti terena morali pristupiti složenijem projektiranju i optimizaciji same izvedbe. No zahvaljujući stručnosti našeg multidisciplinarnog tima još  jednom smo pokazali da imamo znanja i resurse da s našim partnerima zajedno gradimo energetski održiviji i stabilniji svijet, i hvala im na ukazanom povjerenju.“ - izjavio je Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatska.

Završetak izgradnje i puštanje u rad je predviđeno sredinom 2023.godine. Osim  ove elektrane na istoj lokaciji u procesu izdavanja građevinske dozvole je i druga solarna elektrana SE DERVEN instalirane snage 4 MW čiji se završetak izgradnje očekuje za dvije do tri godine.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Wiener Linien: Liniju 39A održavat će H2.City Gold autobusi na vodik

Wiener Linien konstantno radi na dekarbonizaciji svoje autobusne flote čime bečki javni prijevoz postaje sve zeleniji. Tome će doprinijeti i novih deset autobusa na vodik koji će na liniji 39A između Heiligenstadta i Sieveringa početi prometovati do kraja 2025. godine.

51 solarna elektrana na krovovima ljubljanskih javnih zgrada

U Ljubljani je sredinom listopada potpisan ugovor za realizaciju projekta „Zelena energija na površinama i objektima Grada Ljubljane“, u okviru kojeg će se na krovovima javnih zgrada u vlasništvu Grada Ljubljane postaviti 51 solarna elektrana.

Hrvatska se tijekom četiri dana u prosincu 2023. u potpunosti napajala iz obnovljivih izvora energije

U izvještaju OIEH-a ističe se podatak da se u prosincu 2023. Hrvatska čak četiri dana u potpunosti napajala električnom energijom iz obnovljivih izvora te da su obnovljivi izvori energije (bez hidroelektrana) ostvarili udio u ukupno raspoloživoj energiji od 19,5 posto. U Izvještaju se također navode najnoviji podaci o instaliranim kapacitetima solarnih i vjetroelektrana za 2023. godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER