Split: „Dobar početak za održivo susjedstvo“

Dvodnevni tečaj za splitske tranzicijske inicijative održat će se 17. i 18. rujna

Udruga Permakultura Dalmacija u suradnji s udrugom Hrvatska permakultura organizira dvodnevni tečaj za tranzicijske aktiviste i inicijative u zajednici. Ovo je jedinstvena prilika za stjecanje korisnih znanja i upoznavanje s ljudima koji rade slične zanimljive stvari.

„Dobar početak za održivo susjedstvo” organizira se po uzoru na tečaj Transition Launch, osnovni trening za tranzicijske inicijative i pojedince koji rade na okupljanju takvih inicijativa. Tečaj je ujedno i odlična prilika za razmjenu iskustva, umrežavanje i međusobno bodrenje. 

Tečaj će se održati u prostoru „Razred“ na trećem katu Doma mladih Split (Ulica slobode 28) i to u subotu i nedjelju 17. i 18. rujna 2022. od 10 do 19 sati.

Tečaj je besplatan, a kako je broj sudionika ograničen potrebno je izvršiti prijavu putem sljedećeg online obrasca i to najkasnije do srijede 7. rujna. U obrascu je poželjno obrazložiti vlastito iskustvo i motivaciju, a organizatori će vas o odabiru sudionika obavijestiti do petka 9. rujna.

Tranzicija u post-fosilno društvo je društvena promjena koja pronalazi pozitivna lokalna rješenja na velike krize našeg vremena: energetsku krizu, ekonomsku krizu i klimatske promjene. Tisuće inicijativa diljem svijeta se samoorganiziraju i osmišljavaju poduhvate u zajednici koji potiču lokalizaciju i solidarnost te pronalaze mogućnosti kako živjeti kvalitetnije, a s manje transporta – manje ovisnosti o nafti i manje novca.

Ovaj tečaj je idealan za aktiviste koji su početnici u organiziranju inicijativa u svojim lokalnim zajednicama ili to već rade i voljeli bi znati više. Sve je primjenjivo kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama. Na tečaju će se preuzeti koncept koji je osmislila organizacija Transition Network, ali će se prilagoditi našim uvjetima i iskustvima korisnima za inicijative u Hrvatskoj i regiji.

Tečaj će aktiviste osposobiti za sljedeće:

  • što je društvena tranzicija i kako radimo s kompleksnim sistemima u kojima se isprepliću zajednica, energija, ekologija, ekonomija i drugo
  • kako komunicirati o klimatskim promjenama, vrhuncu nafte i drugim razlozima zašto nam je potrebna društvena tranzicija
  • principi tranzicije i otpornih zajednica; povezanost s permakulturom
  • proces društvene tranzicije za ranu fazu u organizaciji zajednice; kako formirati grupu i kako započeti konkretne projekte u zajednici
  • kreiranje pozitivne vizije budućnosti i zašto je to važno za zajednicu
  • proces društvene promjene; razvoj tranzicijskih inicijativa i kako voditi proces aktiviranja zajednice
  • kolaborativne i horizontalne grupe; suodlučivanje
  • tehnike za informiranje, organiziranje i kreativno facilitiranje javnih događaja
  • društvena tranzicija kao vanjski, ali i unutarnji (osobni) proces.

Tečaj je izrazito praktičnog karaktera i velikim dijelom se sastoji od vježbi kroz koje sudionici usvajaju metode koje kasnije mogu primijeniti u svojim grupama ili na javnim događajima. Kombinirat će se tranzicijsko i facilitatorsko iskustvo sa saznanjima iz permakulture i društvenog aktivizma, a organizatori napominju kako ovo nije tipična aktivistička radionica ili tečaj permakulture.

Događaj je organiziran u sklopu projekta „Agilna otpornost zajednica“ koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER