Hoće li najveći američki vjetropark platiti potrošači?

Wind Catcher Energy Connection vrijedan je 4,5 milijarde dolara

American Electric Power (AEP), jedna od najvećih elektroenergetskih tvrtki u Sjedinjenim Američkim Državama, planira izgraditi vjetropark snage dva gigavata (GW), a troškove izgradnje trebali bi financirati potrošači električne energije. Projekt Wind Catcher Energy Connection, vrijedan 4,5 milijarde dolara, mogao bi čistom energijom napajati stanovništvo četiri savezne države, no Bloomberg izvještava kako je njegova realizacija ipak upitna.

Stanovništvo Oklahome, Arkansasa, Teksasa i Lujzijane moglo bi se uskoro napajati energijom iz najvećeg američkog vjetroparka Wind Catcher Energy Connection snage 2 GW, čiju izgradnju na području Oklahoma Panhandle, tvrtka AEP planira na površini većoj od 120 tisuća hektara. No, Bloomberg ipak najavljuje teškoće pri realizaciji projekta, a glavni problem je upravo njegovo financiranje.

Naime, AEP se nada kako će troškove izgradnje vjetroparka podmiriti potrošači električne energije, prema ustaljenom financijskom modelu koji se dosad primijenjivao pri izgradnji nuklearki, elektrana na ugljen ili prirodni plin. No, prema Bloombergu, AEP je ipak prešao sve granice traženjem čvrstog jamstva od energetskih regulatora u ove četiri države prema kojem bi se osiguralo financiranje od strane potrošača energije.

Porast kapaciteta američkih vjetroelektrana od 1980.-2014. / Bloomberg

Kritičari kažu kako bi i bez zatraženog jamstva cjelokupan trošak izgradnje vjetroparka mogao pasti na leđa potrošača ukoliko projekt ne uspije, a sudac Upravnog suda u Oklahomi već je ove veljače savjetovao regulatorima odbijanje zahtjeva AEP-a.

Bloombergov analitičar Kit Konolige, upozorio je kako je još prerano odbaciti projekt vjetroparka koji bi energijom mogao napajati 800.000 kućanstava. Druga Bloombergova analitičarka, Alex Morgan, također je izjavila kako bi cjelokupna američka industrija energije vjetra mogla pretrpjeti udar ukoliko ovaj projekt ne uspije, nakon čega bi vjerojatnost za realizaciju ovako velikog projekta bila gotovo minimalna.

Potrošači će profitirati

Na internetskoj stranici projekta Wind Catcher navodi da se podatak kako se očekuje da će lokalnim zajednicama samo porezima donijeti zaradu od približno 300 milijuna dolara tijekom trajanja projekta, a potrošačima omogućiti uštedu od 7 milijardi dolara tijekom 25 godina. Također, tvrdi se kako će se ovim projektom tijekom izgradnje godišnje izravno otvoriti 4.000 novih radnih mjesta i neizravno još 4.400 te osigurati 80 stalnih radnih mjesta kada vjetropark bude operativan.

Tvrtka MidAmerican Energy u vlasništvu milijardera Warrena Buffeta dobila je 2016. godine odobrenje za projekt vjetroparka vrijednog 3,6 milijardi dolara, koji bi veličinom i snagom bio sličan Wind Catcheru. No razlika je u tome što bi projekt MidAmerican Energy obuhvaćao skupinu malih vjetroelektrana na nekoliko lokacija, dok je AEP-ov projekt jedan ogroman vjetropark.

Osim toga, projekt Wind Catcher podrazumijeva i izgradnju dalekovoda dužine 579 km kako bi se osigurala isporuka energije istočno od Panhandlea do Tulse u Oklahomi i šire.

„Potrošači će profitirati uspješnom realizacijom projekta Wind Catcher“, očekivano je izjavio Mark McCullough, dugogodišnji izvršni potpredsjednik tvrtke AEP-a. „To je velik i skup projekt, no u konačnici će mjesečni račun potrošačima zbog toga biti niži.“

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Računom za struju protiv klimatskih promjena

Posljedice klimatskih promjena sve su očitije, stoga je potrebno što prije potisnuti globalno korištenje fosilnih goriva. Jedna američka elektroenergetska tvrtka dosjetila se kako energiju iz obnovljivih izvora približiti potrošačima te je uvesti u njihove domove na jednostavan, isplativ i ekonomičan način za sve sudionike takvog sustava. 

Nova budućnost zelenog pomorstva

Japanska tvrtka Eco Marine Power objavila je kako sljedeće godine namjerava testirati svoje patentirane, krute solarne panele u obliku jedra „EnergySails“, koji bi istovremeno koristili energiju Sunca i energiju vjetra.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER