Ohrabrujući rezultati uvođenja ograničenja brzine u Parizu

Ograničenje brzine uvedeno je zbog sigurnosti svih korisnika pariškog javnog prostora, a njime se nastoji postići smanjenje cestovnog prometa te povećati modalni udio aktivnih načina kretanja

Kada je pariška gradska uprava prije godinu dana najavila uvođenje ograničenja brzine od 30 km/h, mnogi su skeptici sumnjali u učinkovitost ove mjere te posebno isticali mogućnost još većih prometnih zagušenja i povećanja vremena potrebnog za prometovanje gradom. Dvanaest mjeseci kasnije nekoliko pokazatelja potvrđuje određena blaga poboljšanja u prometu.

Od 30. kolovoza 2021. najveća dopuštena brzina kretanja vozila u cijelom Parizu, s izuzetkom najvažnijih gradskih prometnica, ograničena je na 30 km/h. Mjera je uvedena s ciljem povećanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenja buke, a podržava je većina Parižana i Parižanki. Navedeno ograničenje brzine vrijedilo je i ranije na gotovo 60 % pariških prometnica, a njegovo uvođenje na području cijelog grada pariška gradska uprava obrazložila je potrebom omogućavanja veće protočnosti uz istovremeno poboljšanje sigurnosti svih sudionika u prometu i smanjenje štetnih utjecaja motornih vozila, posebice buke i onečišćenje zraka. Godinu dana kasnije, nekoliko studija pokazuje blagi napredak u cestovnom prometu, što oporbi i kritičarima pariške gradske uprave očito još nije dovoljno kako bi ih uvjerilo u ispravnost ove odluke.

Ukupni rezultati su obećavajući, a više studija provedenih tijekom proteklih dvanaest mjeseci ipak pokazuje da se ograničenjem brzine postižu željeni pomaci. Prema analizi podataka dobivenih putem aplikacije Coyote, prosječna brzina kretanja vozila tijekom dana smanjena je za 1,8 km/h, odnosno pala je s 24,6 na 22,8 km/h. Ono što je još važnije, istraživanje dnevnika Le Parisien pokazuje pad broja prometnih nesreća za 7,7 % u odnosu na 2018/2019.

Ovim dobrim vijestima treba dodati i podatke organizacije Bruitparif koja prati onečišćenje bukom na području pariške aglomeracije, a čiji su senzori u proteklih godinu dana potvrdili blagi pad razine buke. Na pojedinim prometnicama – primjerice, Boulevard de Sébastopol i Quai de Gesvres, zbog velike gužve, prosječne brzine od oko 13 km/h i velikog udjela motornih vozila na dva kotača, ostvareno je smanjenje buke od najviše 0,5 dBA. Međutim, značajna poboljšanja ostvarena su na određenim prometnicama, posebice duž lijeve obale rijeke Seine, gdje se buka u prosjeku smanjila za oko 1,4 dBA, odnosno i do 3 dBA u određenim dijelovima dana, posebno u noćnim satima.

  • Manje poznat dio Pariza: La butte Bergeyre je mala četvrt s vinogradima u 19. pariškom arondismanu © Joséphine Brueder / Ville de Paris

Grad Pariz i Prefektura pariške policije još uvijek nisu službeno komentirali rezultate i uspješnost provedbe nove mjere kojom žele smanjiti buku i prepoloviti broj nesreća i smrtnih slučajeva na gradskim prometnicama, no razmatraju se daljnje promjene kojima će se to postići. Primjerice, ograničenje brzine uzrokovalo je probleme pariškom javnom prijevozniku RATP, posebno na noćnim vožnjama s dužim trajanjem putovanja. Zbog toga je Ile-de-France Mobilités još u travnju ove godine podnio zahtjev za uvođenje prometnih traka kojima bi prometovali isključivo autobusi.

Također, prema nekim stručnjacima u području održive mobilnosti, uključujući Mathieua Chassigneta iz agencije za ekološku tranziciju ADEME, potrebno je dodatno preispitati pariške prometnice i javne površine s ciljem daljnjeg poboljšanja infrastrukture za meku mobilnost te tako građanima omogućiti alternativu cestovnom prijevozu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Velikih Promjena ne prestaje iznenađivati!

Pariška gradska uprava najavila je uvođenje zone bez automobila u središnjem dijelu grada. Od 2024. godine automobilski promet bit će zabranjen u većem dijelu središnjih pariških arondismana, čime će taj prostor biti rezerviran isključivo za pješake, bicikliste, javni prijevoz, osobe s invaliditetom i lokalno stanovništvo. Za prekršitelje zabrane predviđaju se velike novčane kazne.

Od kolovoza 2022. središte Bruxellesa postaje zona smirenog prometa

Recentna istraživanja razvoja biciklističkog prometa i sigurnosti na cestama u Bruxellesu ukazuju na pozitivne trendove i velik procvat biciklizma tijekom posljednje dvije godine, a gradska uprava pokreće novi plan proširenja zone smirenog prometa u središtu glavnog grada u kolovozu 2022.

Berlin se pridružio inicijativi njemačkih gradova za uvođenje najveće dopuštene brzine od 30 km na sat

Senat Berlina je sjednici održanoj 15. ožujka donio odluku o pridruživanju inicijativi njemačkih gradova kojom se njemačka savezna vlada poziva na izmjenu propisa i davanje ovlasti lokalnim samoupravama za uvođenje najveće dopuštene brzine od 30 km/h. Osim toga, inicijativom se potiče unapređenje i veće korištenje javnog prijevoza što doprinosi većoj sigurnosti svih sudionika u prometu, ali i boljoj kvaliteti života i zraka te održivosti u zajednicama.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER