Zadnji dan za glasanje protiv testiranja na zivotinjama u EU-u

Za kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti – obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama!

Samo još danas do ponoći možete zatražili od Europske komisije da se obveže na podnošenje zakonodavnog prijedloga koji će sadržavati plan za postupno ukidanje svih ispitivanja na životinjama u EU-u prije kraja tekućeg saziva Europskog parlamenta.

Unijina zabrana ispitivanja kozmetike na životinjama značila je obećanje Europe u kojoj životinje više ne pate i ne umiru radi kozmetike, no to obećanje je prekršeno. Nadležna tijela i dalje zahtijevaju da se sastojci koji se koriste u kozmetičkim proizvodima ispituju na životinjama, što je u suprotnosti s očekivanjima i željama javnosti i namjerom zakonodavca. Europska komisija mora podržati i pojačati zabranu ispitivanja na životinjama i prelazak na procjenu sigurnosti bez upotrebe životinja, a ovom europskom građanskom inicijativom (ECI(2021)000006) Europska komisija se poziva da učini sljedeće:

  1. Da zaštiti i pojača zabranu ispitivanja kozmetičkih proizvoda na životinjama te inicira izmjene propisa kako bi se u pogledu svih sastojaka kozmetičkih proizvoda postigla zaštita potrošača, radnika i okoliša bez ispitivanja na životinjama, u bilo koju svrhu, bilo kada.
  2. Da temeljito izmijeni propise EU-a koji se odnose na kemikalije te osigura zaštitu ljudskog zdravlja i okoliša upravljanjem kemikalijama bez dodavanja novih zahtjeva koji uključuju ispitivanje na životinjama.
  3. Da modernizira znanost u EU-u i obveže se na podnošenje zakonodavnog prijedloga koji će sadržavati plan za postupno ukidanje svih ispitivanja na životinjama u EU-u prije kraja tekućeg saziva Europskog parlamenta.

Do 29. srpnja ovu je europsku građansku inicijativu podržalo 10.916 građana i građanki Republike Hrvatske od potrebnih 8.460, dok je u zemljama članicama EU-a dosad prikupljeno 1.388.026 potpisa građana.

Na potporu pozivaju vas i Prijatelji životinja. „30-ak sekundi vašeg vremena uistinu može pomoći milijunima životinja, a vi se jednog dana možete ponositi što ste bili na pravoj strani povijesti. Šaljite u grupnim porukama, šaljite prijateljima u inbox, dijelite u svojim pričama, na zidu, u grupama... Znamo da nas ima dovoljno koji ćemo reći dosta i uistinu pomoći ukinuti ovo zlo, jednom i zauvijek“, poručuju Prijatelji životinja.

Rok za izražavanje potpore ističe 31. kolovoza 2022. u ponoć. Svoju potporu ovoj europskoj građanskoj inicijativi možete dati putem sljedeće poveznice.

Europske građanske inicijative uvedene su Ugovorom iz Lisabona te su u travnju 2012., nakon stupanja na snagu Uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe iz Ugovora, pokrenute kao instrument pomoću kojeg građani mogu utjecati na politički program. Ako europsku građansku inicijativu, nakon njezine službene registracije, podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni tada mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlasti. Uredbom o građanskoj inicijativi predviđeni su sljedeći uvjeti prihvatljivosti: da predložene mjere očito ne izlaze iz okvira ovlasti Komisije za podnošenje prijedloga pravnog akta, da nisu očito uvredljive, isprazne i uznemirujuće te da nisu u očitoj suprotnosti s vrijednostima Unije.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

Registrirana nova europska građanska inicijativa o zaštiti okoliša!

Europska komisija je 27. listopada odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom „Call to Action – Environmental protection in all policies” (Poziv na djelovanje – zaštita okoliša u svim politikama).

Više od milijun potpisnika peticije za spas pčela i očuvanje bioraznolikosti

Prikupljeno je više od milijun potpisa potrebnih za pokretanje mjera za zaštitu pčela i postupno ukidanje štetnih sintetskih pesticida diljem Europe. Europska građanska inicijativa „Spasimo pčele i poljoprivrednike“, pokrenuta 2019. godine uz potporu devet nevladinih udruga, uspješno je mobilizirala 1.161.257 građana i građanki 27 zemalja članica EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER