Do 2040. Beč namjerava modernizirati sve gradske bolnice

Glavni grad Austrije ulaže u sanaciju i obnovu gradskih bolnica

Glavni grad Austrije uložit će milijarde eura u sanaciju i obnovu gradskih zdravstvenih ustanova. Fokus će biti i na zaštiti okoliša te će se pritom osigurati najviši standardi energetske učinkovitosti.

„Zdravstvena skrb jedno je od glavnih područja u koja ulažu brojni gradovi. Pandemija koronavirusa ukazala je na važnost funkcionalnog lokalnog zdravstvenog sustava te brze, učinkovite i kvalitetne zdravstvene skrbi, za što je potrebna vrhunska infrastruktura“, naglasio je član bečkog gradskog poglavarstva za zdravstvo Peter Hacker.

Kako bi u skladu s tehnološkim napretkom i porastom broja stanovnika to osigurao u narednim desetljećima, glavni grad Austrije ulaže u sanaciju i obnovu gradskih bolnica.

U sklopu dosad najvećeg i najopsežnijeg investicijskog programa udruženje zdravstvenih ustanova grada Beča Wiener Gesundheitsverbund modernizirat će svoje ustanove do 2040. godine. Austrijska prijestolnica još je prije nekoliko godina započela modernizaciju zdravstvenog sustava. U prvoj fazi, koja je već završena, smanjen je broj bolnica i nekoliko manjih spojene su u veće, a otvaranjem centara kompetencija poboljšane su medicinske usluge. Tako glavni grad Austrije ima sedam gradskih bolnica, a središnju zdravstvenu ustanovu grada čini Bečka opća bolnica. Do 2030. godine planirane su investicije u visini od 3,3 milijarde eura iz bečkog gradskog proračuna, a pored toga modernizacija će se financirati i sredstvima iz Bečkog zdravstvenog fonda.

Prilikom sanacije i obnove zgrada fokus će biti i na zaštiti okoliša te će se osigurati najviši standardi energetske učinkovitosti kako bi se do 2040. godine ostvarila nulta stopa emisija stakleničkih plinova.

„Neke bolničke zgrade stare su oko 100 godina. Na ovaj ćemo ih način opremiti za budućnost i uložiti u infrastrukturu, kazao je član poglavarstva za zdravstvo. To će se pozitivno odraziti i na 30.000 djelatnika koji se svakodnevno brinu o zdravlju građana. Svaki bi Bečanin 2040. godine trebao imati pristup najsuvremenijoj medicini, bez obzira na dob, podrijetlo ili primanja.“ – istaknuo je Peter Hacker.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Beč dobiva najsuvremeniji centar za personaliziranu medicinu

Na kampusu Medicinskog sveučilišta u Beču do 2026. godine nastat će suvremen medicinski istraživački centar koji će nositi naziv Institut za personaliziranu medicinu Erica Kandela u čast austrijsko-američkog nobelovca. Izgradnja i opremanje objekta financirat će se sredstvima iz EU-ova Mehanizma za oporavak i otpornost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER