Poznato je kako će izgledati prostor oko obnovljene pariške katedrale Notre-Dame

Površina od četiri hektara dobiva 36 % više zelenila

Dana 27. lipnja predstavljen je pobjednički projekt međunarodnog natječaja za uređenje prostora oko pariške katedrale Notre-Dame. Uz nove zelene površine i značajno ozelenjavanje cijelog prostora, za pet godina očekuje se i dovršetak novog podzemnog centra za posjetitelje.

Prošlo je više od tri godine otkako je 15. travnja 2019. u katastrofalnom požaru stradalo drveno krovište znamenite gotičke katedrale Notre-Dame, građene od XII.-XIV. stoljeća na otoku Île de la Cité u srcu francuskog glavnog grada. Tog dana pred tisućama Parižana i turista urušio se i toranj (flèche) katedrale, koji je tijekom obnove katedrale u XIX. st. projektirao arhitekt Eugène Viollet-le-Duc. Nakon što su tijekom ljeta 2021. završeni neophodni radovi na osiguranju ovog simbola Pariza i Francuske te ikone svjetske arhitekture, ove godine počeli su radovi na temeljitoj obnovi katedrale koji bi trebali biti dovršeni 2024. godine. Grad Pariz je uz projekt obnove donio odluku i o raspisivanju međunarodnog natječaja za uređenje okoliša pariške katedrale na kojem je, između četiri pomno odabrana finalista, pobijedio belgijski krajobrazni arhitekt Bas Smets.

Projektom se predlaže značajno ozelenjavanje otvorenog prostora ispred i oko katedrale Notre-Dame čime će se dodatno istaknuti njena pročelja, dok će se drvoredima oko katedrale pružiti potreban hlad i postići ugodnija mikroklima cijelog područja u ukupnoj dužini od 400 metara. Time su zadovoljeni kriteriji „povećanja zelenih površina za 36 %“ i poboljšanja uvjeta za čak 12 milijuna godišnjih posjetitelja, ali i prilagodbe klimatskim promjenama i snižavanja visokih temperatura za koje se očekuje da će u skoroj budućnosti biti sve češće. Također, natječajem je određeno kako se postojeća stabla ne smiju uklanjati, a prema odabranom projektu predviđena je sadnja dodatnog 131 stabla.

Nove vizure i povezivanje s riječnom obalom

Novi izgled trga ispred katedrale (Le Parvis de Notre-Dame) karakterizira otvoren prostor koji dodatno ističe glavno pročelje katedrale u zelenom okruženju. Uz postojeća i nova stabla predviđeni su i vodeni elementi kojima će se cijeli prostor vizualno uljepšati te dodatno osvježiti tijekom velikih ljetnih vrućina. Prostor iza katedrale, velik kao i trg ispred nje, trenutno podijeljen živicom i ogradama, postat će prostrani zeleni prostor s travnjakom i drvoredima koji se otvara prema obali rijeke Seine, ali i lukovima te vitrajima katedrale.

„Katedrala Notre-Dame je već 800 godina svjedok transformacije grada, a ponovno promišljanje njenog neposrednog okruženja znači prije svega propitivanje mogućnosti uređenja javnih prostora u gradovima budućnosti“, kazao je krajobrazni arhitekt Bas Smets. „Trg ispred katedrale s parkom i obalom rijeke Seine iznimno je vrijedan prostor, a projektom naglašavamo kvalitetu svake pojedine lokacije i promišljamo je s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama i potrebama posjetitelja.“

Nekadašnje podzemno parkiralište preuredit će se u zatvorenu šetnicu i prostor za posjetitelje s novim pristupom kripti i arheološkim nalazima. Na preko 3000 četvornih metara smjestit će se centar za posjetitelje s prostorima za prtljagu, toaletima i dvoranama za grupe, a u njega će se ulaziti stubištem s trga ispred katedrale. Također, u ulici Rue du Cloître-Notre-Dame, koja se proteže duž katedrale, uredit će se nova pješačka površina s klupama i stalcima za bicikle.

Ovaj kolosalan projekt „težak“ je 50 milijuna eura, a u potpunosti će ga financirati Grad Pariz. Početak radova planira se u drugoj polovici 2024. godine, a projekt bi u potpunosti trebao biti dovršen 2027. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Staklenik i pčele na krovu Notre-Dame?

Dizajneri pariškog arhitektonsko-dizajnerskog studija NAB svojim prijedlogom obnove katedrale Notre-Dame nude izgradnju edukativnog staklenika na mjestu požarom uništenog drvenog krovišta iznad kojeg bi se uzdizao i novi toranj (flèche), no ovaj put rezerviran za pčele.

Ovog ljeta počinje transformacija Elizejskih poljana

„Do 2024. godine uljepšat ćemo najljepšu aveniju na svijetu tako što ćemo je prilagoditi novim izazovima i vratiti Parižanima te svima onima koji vole naš grad“, kazala je pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Pariške Elizejske poljane do 2030. postaju „izvanredan park“

Ovako skup i ambiciozan projekt nije moguće realizirati bez potpore gradonačelnice Anne Hidalgo, a ona je svoju potporu projektu „Poljane mogućnosti“ izrazila još tijekom prošlogodišnje kampanje za francuske lokalne izbore. Sada je kao ponovno izabrana gradonačelnica u svom drugom mandatu dala zeleno svjetlo za realizaciju ovog projekta vrijednog 250 milijuna eura, kojim će se najraskošnija pariška avenija u potpunosti transformirati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER