U srijedu se održava webinar „Obrazovanje za okoliš u praksi“

Projekti „UniCompoST Učionica“ i i „Kvart po kvart“ financirani su sredstvima iz programa Europske snage solidarnosti Europske unije

U sklopu projekata „UniCompoST Učionica“ i „Kvart po kvart“, financiranih sredstvima iz programa Europskih snaga solidarnosti, dana 29. lipnja 2022. s početkom u 17:00 sati održat će se webinar na temu „Obrazovanje za okoliš u praksi“.

Predavanje će održati Margita Radman, voditeljica Odjela za edukaciju i informiranje Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce Split. Cilj predavanja je dobit uvid u stanje u okolišno usmjerenom obrazovanju u Republici Hrvatskoj i praksama koje se provode u obrazovnom sektoru kako bi se poboljšale kompetencije svih učenika u području održivosti.

U području obrazovanja i osposobljavanja u cijeloj Europi sve je više inicijativa i mjera povezanih s klimatskim promjenama, bioraznolikosti i održivosti. Međutim, unatoč napretku i sve većem javnom interesu, učenje za okolišnu održivost još nije sustavno uključeno u obrazovnu politiku i praksu u EU-u.

Nakon predavanja uslijedit će predstavljanja projekata „UniCompoST Učionica“ i „Kvart po kvart“ te aktivnosti koje se kroz njih provode, kako do sada ostvareni rezultati, tako i aktivnosti koje slijede do kraja ove godine.

Webinar će se održati putem platforme Zoom, a prijave su otvorene do 27. lipnja. Prijaviti se možete preko sljedeće poveznice.

UniCompoST Učionica je projekt koji provode Udruga bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu i UniCompoST, obrt specijaliziran za razvoj proizvoda u domeni gospodarenja otpadom i kružne ekonomije. Projekt se provodi na području grada Splita, ciljane skupine su učenici osnovnih i srednjih škola. Cilj projekta je razviti i implementirati mješoviti program obrazovanja u području gospodarenja otpadom i kružne ekonomije, a koji obuhvaća online edukacije kao teorijsku podlogu i praktične radionice u školama kroz koje učenici stječu konkretna znanja i vještine. Provedbom projekta želi se unaprijediti obrazovanje za okoliš i održivi razvoj u obrazovnim ustanovama uvođenjem praktičnih aspekata podučavanja, a same učenike educirati i potaknuti da budu aktivni dionici sustava gospodarenja otpadom. Projektom će se obuhvatiti oko 300 učenika osnovnih i srednjih škola na području grada Splita.

Kvart po kvart je ekološko-edukativni projekt koji provodi šest volontera okupljenih oko udruge Ocean Znanja u RH. Projekt se provodi na području grada Zagreba,  a ciljani korisnici su osnove škole i učenici od 2. - 8. razreda te stanovnici kvartova grada Zagreba. Ciljevi projekta su edukacija o pravilnom zbrinjavanju otpada i brizi za okoliš kroz radionice u školama i poticanje na aktivizam i povezivanje lokalnih zajednica putem akcija čišćenja. Kroz projekt se provode edukativne radionice zagrebačkim osnovnoškolcima na temu pravilnog zbrinjavanja otpada, recikliranja i brige o okolišu te se s njima nakon toga provode i  volonterske akcije čišćenja okoliša u kvartu škole. Projekt je započeo 1. siječnja 2022. godine i traje godinu dana te se u tom periodu u projekt planira uključiti oko 300 učenika iz osam osnovnih škola iz osam različitih zagrebačkih kvartova.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin bilježi porast stope recikliranja otpada

Početkom kolovoza u Zastupničkom domu Berlina predstavljena je bilanca otpada za 2020. godinu kojom se prikazuju vrste, količine i tokovi pojedinih vrsta otpada, kao i provedba mjera sadržanih u planu gospodarenja otpadom za razdoblje od 2020. do 2030. godine.

U Splitu predstavljen projekt „UniCompoST“

Projekt „UniCompoST“, osmišljen i realiziran u sklopu aktivnosti projekta PAZI! (Praktično-Aktivno-Zajedno-Interdisciplinarno! – programi društveno korisnog učenja za okoliš i održivi razvoj), predstavljen je na Kemijsko-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Splitu u srijedu, 11. ožujka 2020.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER