CGO Biljane Donje: Oblaci nad zadarskim „projektom stoljeća“

Izvođači žele korekciju cijena od 100 milijuna kuna, suvlasnici čekaju spas iz Zagreba, a ministri se svađaju

Projektiranje i izvođenje radova na izgradnji CGO Biljane Donje krenulo je 2019. godine temeljem 368 milijuna kuna vrijednog ugovora sa slovenskim konzorcijem „Riko“. Radovi na izgradnji najvećeg infrastrukturnog projekta na području Zadarske županije trebali bi se dovršiti do kraja 2023. godine, a uz njihovo kašnjenje izvođač radova je u svibnju najavio mogućnost podnošenja zahtjeva za financijsko povećanje ugovora i to za preko sto milijuna kuna.

U 368 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje dosad je utrošeno tek oko 30 posto predviđenih sredstava, a trebao bi biti dovršen do kraja sljedeće godine. Kako je krajem svibnja izvijestio Zadarski.hr, zbog velikog rasta cijena uzrokovanog poremećajima na tržištu izvođač radova, slovenski konzorcij „Riko”, zasad najavljuje mogućnost podnošenja zahtjeva za financijsko povećanje ugovora, a kao jedna od opcija pojavljuje se i mogući raskid ugovora.

Ako se sredstva nekako i osiguraju, a dođe do proboja konačnog roka izgradnje (kraj 2023. godine), država bi se našla pred ozbiljnom prijetnjom plaćanja ogromnih penala jer je većina sredstava od 368 milijuna za ovaj projekt stigla iz europskog Kohezijskog fonda. CGO Biljane Donje je samo jedan od velikih infrastrukturnih projekata koji se u Hrvatskoj grade ili su planirani sa značajnim udjelom EU sredstava, pa su svi, pogotovo oni koji nisu još ni započeli, pod velikim znakom pitanja.

Vlada još nije donijela obvezujući dokument kojim će se odrediti metodologija odobravanja povećanja cijena građevinskog materijala tvrtkama koje posluju s državom. Riječ je o dokumentu kojim će se pokušati ublažiti posljedice porasta cijena u građevinarstvu i regulirati indeksacija cijena građevinskog materijala kako bi se omogućio opstanak građevinskim tvrtkama, ali i realizacija plana gradnje infrastrukturnih objekata, objavio je u srijedu Jutarnji list.

Oko tog dokumenta u Vladi je otvoren i sukob između ministara Ivana Paladine i Ivana Malenice, a već zgotovljeni prijedlog što ga je sastavila Radna skupina kojoj je na čelu bio ministar Oleg Butković – ostavljen je po strani. Famozna indeksacija je potrebna zbog enormnog rasta cijena sirovina, građevinskog materijala, goriva, energenata i opreme, što sve skupa ugrožava realizaciju velikih infrastrukturnih objekata u cijeloj zemlji. Među takvim projektima je i Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje gdje je rast cijena slovenski konzorcij „Riko“ doveo pred podnošenje zahtjeva za korekciju već ugovorene cijene.

Čekajući da Paladina konačno donese odluku, tvrtka „Eko“ d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije našla bi se pred poskupljenjem investicije od preko 100 milijuna kuna jer su Slovenci već pripremili zahtjev za korekciju cijene od oko 30 posto.

  • Snimke iz zraka pokazuju svu veličinu projekta vrijednog 600 milijuna kuna, od čega će se 76 % sufinancirati iz EU Kohezijskog fonda. / CGO Biljane Donje / YouTube Screenshot

Kako je izgradnja CGO uglavnom financirana sredstvima EU fondova, svako probijanje roka izgradnje ili raskid ugovora, doveli bi do milijunskih penalizacija. Zato se procjenjuje da će premijer Andrej Plenković i njegovi ministri, ako se divljanje tržišta nastavi, kad-tad morati donijeti odluku o zaustavljanju već planiranih projekata i investicija i fokusirati se na one koji su već započeti, pred završetkom su ili su daleko odmakli.

Tvrtka „Eko“, koja je nositelj projekta izgradnje CGO-a u Biljanima Donjim, u suvlasništvu je Grada Zadra, Grada Benkovca i Zadarske županije, ali je sasvim jasno da oni nisu u stanju financijski izdržati korekciju cijene od preko 100 milijuna kuna, pa sada vrte palčevima i spas čekaju iz Zagreba odakle se nadaju sredstvima iz državnog proračuna.

A u Zagrebu se ministri svađaju, pa se dokument kojeg je Vlada trebala donijeti još početkom prošlog mjeseca – ne pojavljuje jer se piše novi. Već sada stižu upozorenja da bi, kada dokument i bude objavljen, on mogao imati jako ograničen domet jer nekakav zaključak Vlade, bez zakonske snage bi mogao ostati samo nešto masnije slovo na papiru, zaključuje Zadarski.hr.

Zadarski.hr / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

15 stabala za 15 godina rada

Središnja proslava 15. obljetnice Javne ustanove Zeleni prsten održana je u dvorcu Lužnica u Zaprešiću, u srijedu 29. studenoga 2023. godine, gdje je u suradnji s Hrvatskim šumama, Upravom šuma podružnicom Zagreb održana akcija „15 STABALA ZA NAŠIH 15 GODINA“.

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obišli CGO Biljane Donje

Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje su krajem studenog posjetili predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Prvi put u obilasku ovog vrijednog projekta koji će riješiti pitanje otpada za cijelu Zadarsku i južni dio Ličko-senjske županije bio je novi direktor FZOEU-a Luka Balen te njegov zamjenik Mirko Budiša.

CGO Biljane Donje kreće s probnim radom u rujnu 2023.

Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje trebao bi početi s probnim radom u rujnu ove godine. Probni rad četvrtog regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj odvijat će se u segmentima i trajat će oko šest mjeseci.

CGO Biljane Donje: Eko d.o.o. je konačno pred potpisom ugovora!

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila je žalbu poljske tvrtke Control Process kao neosnovanu, što znači da zadarska tvrtka Eko d.o.o. za 15 dana konačno može potpisati ugovor o projektiranju i gradnji CGO Biljane Donje sa slovenskom tvrtkom Riko.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER