Šibenik: Tvrđava sv. Ivana u subotu otvara vrata za posjetitelje

Nakon tvrđava sv. Mihovila i Barone, Tvrđava sv. Ivana je treća revitalizirana šibenska utvrda

Tvrđava sv. Ivana u subotu otvara vrata za građane nakon svečanosti obilježavanja završetka projekta revitalizacije koja će se održati u petak 3. lipnja. Do kraja lipnja ulaz na obnovljenu tvrđavu bit će slobodan za sve posjetitelje.

Vrata obnovljene šibenske tvrđave će za sve posjetitelje biti otvorena od subote 4. lipnja u 9 sati, čime je u Šibeniku priveden kraju još jedan vrijedan projekt revitalizacije kulturne baštine. Tim povodom, svi građani Šibenika i njegovi posjetitelji moći će do kraja mjeseca lipnja besplatno razgledati Tvrđavu sv. Ivana, a članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava će u subotu navečer imati priliku prisustvovali prvom događanju.

„Naši vjerni članovi Kluba prijatelja na obnovljenoj tvrđavi uživat će na koncertu Pavela za koji je broj ulaznica ograničen, stoga požurite po njih na blagajnu Kuće umjetnosti Arsen. Jedan član može podignuti dvije ulaznice od četvrtka u radnom vremenu Kuće umjetnosti Arsen“, poručili su iz Tvrđave kulture Šibenik.

Nakon tvrđava sv. Mihovila i Barone, Tvrđava sv. Ivana je treća revitalizirana šibenska utvrda. Tijekom kompleksnih i višegodišnjih radova, obnovljene su i opremljene dvije cjeline tvrđave: sjeverni dio poznat kao „Kliješta“ i južni dio zvan „Zvijezda“ ukupne površine 18.657 metara četvornih. U području „Kliješta“ smješten je edukativni kampus s učionicama, prezentacijskim prostorima i suvremeno opremljenim spavaonicama.

Projekt „Revitalizacija područja Tvrđave svetog Ivana“ ukupno je vrijedan 49.143.692,95 kuna, a Europski fond za regionalni razvoj sufinancirao ga je s 41.486.646,05 kuna, dok je ostatak sredstava osigurao Grad Šibenik.

Riječ je o najvećem projektu ikad dodijeljenom Gradu Šibeniku iz fondova Europske unije. Projekt je 29. siječnja 2016. godine prijavljen na natječaj „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Prvog dana kolovoza iste godine službeno je potpisan ugovor, kojim je Grad Šibenik dobio bespovratna sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Grad Šibenik je ovim projektom nastavio obnovu svog fortifikacijskog sustava (Tvrđava svetog Mihovila, Tvrđava Barone), koji predstavlja značajan element lokalne i nacionalne kulturne baštine.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Ovog petka otvaraju se vrata Hrvatskog centra koralja Zlarin!

Otvaranjem zlarinskog Centra koralja, crveni koralj postaje pokretač razvoja otoka na sasvim drukčiji način. Umjesto eksploatacije, atraktivnost crvenog koralja i njegov status postaje temelj narativa o potrebi očuvanja bioraznolikosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER