Crveno jezero ugostilo ronioce na dah

AIDA Hrvatska i TZ Imota organizirali jedinstveno natjecanje u atraktivnim hrvatskim jezerima

Ronioci na dah iz nekoliko europskih zemalja i SAD-a su proteklog vikenda u Imotskom istraživali dubine Crvenog jezera te tako popularizirali ronjenje na dah na novim, zahtjevnim i atraktivnim lokacijama.

Proteklog vikenda Imotski je ugostio jedinstvenu svjetsku manifestaciju u ronjenju na dah. AIDA Hrvatska u partnerstvu s Turističkom zajednicom Imota osmislila je atraktivno eksperimentalno natjecanje u poznatim jezerima Crveno i Modro.

Crveno jezero © Vertical Media

Natjecanje je bilo timskog karaktera gdje je jedan član tima skupljao bodove u dubinskom zaronu u preko 200 metara dubokom Crvenom jezeru, dok je drugi član tima u Modrom jezeru prikupljao bodove držanjem daha u disciplini statike. U konkurenciji sedam timova sastavljenih od natjecatelja iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Njemačke, Srbije, Ukrajine i Mađarske, najuspješniji su bili riječki tim RK Ocean u sastavu Geor Marinac i Mario Mohorovičić na trećem mjestu, Andras Sopronyi i Fruzsi Nemes iz Mađarskog Noxygen kluba na drugom i na prvom mjestu Phillipe Glasser i Minja Marinković koji su predstavljali ronilački klub Freedive Munich. Natjecanje je oduševilo natjecatelje te svakako ima potencijal za budućnost.

© Vertical Media

„Moram priznati ovo je svakako logistički najzahtjevniji oblik natjecanja jer nije lako organizirati sve u speleo objektu kao što je Crveno jezero, ali upravo smo htjeli isprobati nešto novo i dodati sloj atraktivnosti u ronjenje na dah. S obzirom na reakcije sudionika, mislim da ćemo ozbiljno razmisliti da od ovog eksperimentalnog formata napravimo tradicionalnu utakmicu koja će svakako privući veliki broj zainteresiranih ronioca koji žele probati nešto drugačije, a istovremeno istražiti novu lokaciju.“  - izjavio je Vitomir Maričić, predsjednik AIDA Hrvatska.

Bez lokalne podrške domaćina TZ Imota te potpore Hrvatske turističke zajednice, Gorgonija.com, volontera HGSS, SGSS, AIDA Hrvatska i RK Ocean iz Rijeke ovakav projekt bi bio teško zamisliv. „Vidjet ćemo što će za iduću godinu izaći iz ovih suradnji, ali po svemu sudeći, radit će se o jedinstvenom projektu koji će svakako zainteresirati javnost i daleko izvan ronilačkih klubova“, poručuju organizatori.

 

© Vertical Media

„Potpuno nevjerojatno, sam pogled na okruženje, savršeno ronjenje i sjajno iskustvo u ovom jezeru“, kazao je Phillipe Glaser iz Njemačke.

„Bilo je nevjerojatno. Voda je jako hladna, a kako ja obično ne ronim ovako duboko ovo je bilo sjajno iskustvo”, izjavila je Fruzsi Nemes iz mađarskog Noxygen kluba. Njen sunarodnjak Laszlo Backo kazao je kako je ronjenje u Crvenom jezeru za njega bilo uzbudljivo i posve novo iskustvo te se zahvalio organizatorima na pozivu.

„Nakon nekih desetak metara temperatura bude sigurno ispod deset stupnjeva, onda počnu boljeti zglobovi i ne možeš se fokusirati na zaron. Ako bih imao dovoljno vremena za navikavanje na ove uvjete, imao bih fantastičan zaron“, istaknuo je Boris Milošić.

„Voda je užasno hladna, na površini uopće nije bila hladna, ali nakon deset metara... Interesantno je, svjetla su drugačija, na deset metara se pojavi rupa, mračina koja je i strašna“, rekao je Miloš Ivacković iz Srbije. 

 

© Vertical Media

„Svaka manifestacija koja se organizira na Modrom i Crvenom jezeru nama je izuzetno zanimljiva i sa zadovoljstvom sudjelujemo. Vjerujemo da će i ovaj put spoj specifične ljepote naših jezera te vještina i hrabrost ronioca na dah izazvati veliko zanimanje javnosti i otvoriti put nekim novim projektima.“ – kazao je Luka Kolovrat, direktor TZ Imota.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Održana treća radionica u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“

U ponedjeljak je u Parku prirode Vransko jezero održana treća radionica u sklopu usluge povećanja specifičnih znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom te stvaranja pravnog okvira unutar PP Vransko jezero koju provodi Udruga Sunce u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER