Neovisna istraga otkrit će razlog zapaljenja Bluebus električnih autobusa

Grupa Bolloré je „vrlo vjerojatno“ otkrila zašto su izgorjeli njeni električni autobusi

Prije ponovnog puštanja Bluebus električnih autobusa u promet, Île-de-France Mobilités i RATP će se osloniti na rezultate neovisne istrage, a ne samo na objašnjenje Grupe Bolloré.

Krajem travnja pariški RATP (Régie autonome des transports parisiens) je nakon požara iz prometa povukao svih 149 Bluebus električnih autobusa francuskog proizvođača Bolloré. Od tada timovi Bluebusa pokušavaju identificirati razlog zapaljenja vozila, i „vrlo vjerojatno su otkrili u čemu je problem“, kazao je na Glavnoj skupštini dioničara izvršni direktor grupe Cyrille Bolloré. „Najvjerojatnije smo identificirali osnovni uzrok i o tome obavijestili sve naše klijente“, dodao je Bolloré.

Podsjetimo, jedan autobus Bluebus zapalio se 29. travnja u 13. pariškom arondismanu, dok je još jedan požar prethodno zahvatio električni autobus istog proizvođača u središtu francuskog glavnog grada. Prema prvim rezultatima istraživanja koje je proveo Bluebus, glavni problem ne leži u „kvaru elektrokemijskog sustava“, već je, moguće, riječ „o montaži elektroničke komponente u ovoj seriji autobusa“, naveo je Cyrille Bolloré.

Île-de-France Mobilités primjenjuje mjera opreza

Glavni direktor Île-de-France Mobilités (ÎDF Mobilités), Laurent Probst, istaknuo je kako „ovim objašnjenjem nije zadovoljan“ te da će se „autobusi vratiti u promet tek nakon neovisne istrage koju su pokrenuli“ zajedno s RATP-om. „Primjenjujemo apsolutno načelo predostrožnosti“, naglasio je Probst.

U RATP-u ističu kako još „ne raspolažu elementima koji bi potvrdili podrijetlo požara“, dodajući da su istrage koje su nakon požara na autobusima pokrenuli s Ile-de-France Mobilités „još uvijek u tijeku“. Također, naglašava se kako će biti „potrebna potpuna ekspertiza koja će objasniti uzroke incidenata, kao i akcijski plan da se svih 149 električnih autobusa vrati u promet“.

  • Veliki „brat“ novog električnog autobusa duljine šest metara je 12-metarski Bluebus © Erwan Reaud / Bluebus

Tvrtka Bluebus je kao dio Bolloré Grupe osnovana 2007. u Ergué-Gabéricu u Bretanji na sjeverozapadu Francuske. Zahvaljujući višegodišnjem iskustvu u dizajnu čistih i tihih rješenja javnog prijevoza, tvrtka je trenutno jedan od vodećih proizvođača 100-postotno električnih autobusa u Francuskoj. U uvjetima izazova energetske tranzicije Bluebus nudi rješenja za urbana i prigradska područja, omogućujući razvoj „zelene“ urbane mobilnosti i očuvanje okoliša, a njihova vozila kombiniraju visoku tehnologiju, performanse i dizajn – u potpunosti „Fabriqué en France“.

Kako ističu u Bluebusu, njihovi električni autobusi duljine šest metara dizajnirani su za nesmetano prometovanje uskim ulicama gradskih središta, no prikladni su i za opsluživanje prigradskih područja s malom gustoćom putnika i kratkim relacijama. Novi model ima sve značajke svog velikog „brata“, 12-metarskog Bluebusa, jednostavan je za korištenje i kompaktan, odlikuje se suvremenim i elegantnim dizajnom, a njegova prostrana unutrašnjost može primiti do 35 putnika.

Dimenzije novog Bluebusa su 594 x 220 x 292 cm, proizveden je od 98 % recikliranih materijala i postiže maksimalnu brzinu od 70 km/sat. Opremljen je integriranim punjačem s T2 utikačem na stražnjoj strani i može se napuniti u kratkom vremenu, a domet mu je 200 kilometara.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz poticaje FZOEU-a na ceste stiže više od 2 200 novih energetski učinkovitih vozila

Putem prijavne aplikacije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) danas je od 9 sati pristigao ukupno 2 241 zahtjev za sufinanciranje električnih vozila.  Građani su preko 333 prodajna mjesta do 13 sati rezervirali čak 15 milijuna eura poticaja, nakon čega je Javni poziv Fonda privremeno zatvoren. U Fondu navode kako su sredstva bila dostatna za sve zainteresirane kupce energetski učinkovitih vozila.

Produžena linija 4 pariške podzemne željeznice

Vlakovi su na novoj dionici „ljubičaste“ linije 4 - od stanice Mairie de Montrouge do Bagneux - Lucie Aubrac, tijekom prosinca 2021. vozili bez putnika. Bila je to završna faza testiranja vožnje prije današnjeg službenog otvaranja točno u 12 sati.

Građani biraju izgled novog tramvaja na pariškoj liniji T1

Građanke i građani francuske regije Île-de-France do 21. siječnja 2022. mogu glasati za svoj omiljeni dizajn novog tramvaja na liniji T1. Novi tramvaji uvode se s ciljem poboljšanja udobnosti putnika i povećanja pouzdanost ove linije.

U Parizu otvorena nova dionica tramvajske linije T3b

Radovi na izgradnji nove dionice tramvajske linije T3b, između stanica Marguerite Long (ranije Porte d'Asnières) i Porte Dauphine, trajali su pet godina. Zelena i 3,2 kilometra duga dionica sa sedam novih tramvajskih stajališta puštena je u promet u petak 5. travnja 2024. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER