U Nantesu postavljeni totemi kojima se podiže svijest o problemu onečišćenja zraka

Utječe li bolja informiranost sudionika u prometu na korištenje ekološki prihvatljivijih alternativa poput bicikla ili javnog prijevoza?

Početkom svibnja na mostu u središtu francuskog grada Nantesa postavljena su dva totema na kojima se u realnom vremenu prikazuju podaci o izmjerenim koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku. Tijekom sljedećih pet mjeseci nastojat će se procijeniti kako bolja informiranost vozača automobila i biciklista utječe na promjenu njihovog ponašanja i usvajanje novih navika u prijevozu.

Ova dva velika informativna totema upravo su instalirana na mostu Anne-de-Bretagne u središtu Nantesa, francuskog grada na jugoistoku povijesne regije Bretagne. Riječ je o dijelu grada poznatom po prometnim gužvama i čestim zagušenjima, a stanovnici će se pomoću totema informirati o izmjerenim koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku. Jedan totem je namijenjen biciklistima i predlaže im najbolju rutu za dolazak do željenog odredišta uz najmanju izloženost onečišćivačima, dok se drugim vozači automobila upoznaju s razinom onečišćenja zraka u realnom vremenu i potiču na korištenje ekološki prihvatljivijih alternativa poput bicikla ili javnog prijevoza.

Projekt tijekom narednih pet mjeseci zajedno provodi tim lokalne službe za praćenje kvalitete zraka Air Pays-de-la-Loire i razvojne agencije Samoa, kako bi ukazali na sve izraženiji problem onečišćenja zraka, a građane potaknuli na promjenu ponašanja.

Totemi su vrijedni 50.000 eura, a financira ih međunarodna nevladina organizacija ICLEI koja lokalnim samoupravama pruža usluge savjetovanja s ciljem postizanja ciljeva održivosti. U prvoj fazi projekta utvrdit će se njihov utjecaj na sudionike u prometu, dok se u drugoj fazi, krajem 2022. godine, planira pokretanje mobilne aplikacije za uvid u podatke o kvaliteti zraka u stvarnom vremenu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Privremene pariške biciklističke staze postaju stalne!

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo je automobilima objavila rat u svom prvom mandatu, a u drugom bi ga mogla i dobiti! Posve je sigurno: zabrana automobilskog prometa pariškom rue de Rivoli ostaje na snazi, a privremene biciklističke staze – nazvane „coronapistes“ i uređene radi rasterećenja javnog prijevoza tijekom aktualne zdravstvene krize, postat će stalne! Dobar početak ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti u francuskoj metropoli, zar ne?

Pariz testira „leteće“ taksije kao budućnost gradskog prijevoza

Zbog problema onečišćenja zraka, prometnih gužvi i zasićenja javnim prijevozom koji sve češće „puca po šavovima“, Parižanke i Parižani se u sve većem broju odlučuju na korištenje bicikala. Startup tvrtka SeaBubbles nudi rješenje koje uključuje prijevoz rijekom Seineom, no još uvijek nije postigla konačan dogovor s pariškom gradskom upravom.

Zrak, buka, svjetlost... (Ne)očekivane posljedice uvođenja karantene u Parizu

Dana 17. ožujka u Francuskoj je točno u podne na snagu stupila odluka o uvođenju karantene u cijeloj zemlji, a u međuvremenu su postrožene provjere i povećane kazne za građane koji je krše.  Nove mjere protiv pandemije koronavirusa donijele su i neke (ne)očekivane posljedice, koje se, nažalost, još uvijek ne odnose na pomake u borbi protiv širenja zaraze, ali imamo dokaze da je priroda profitirala i u Parizu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER