Izložba „Pazi staklo - Fragile“ Antonije Gospić u Prirodoslovnom muzeju Metković

Zadarska umjetnica Antonija Gospić za izradu nakita i skulptura koristi reciklirano staklo

Ujedinjeni narodi proglasili su 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla, a Prirodoslovni muzej Metković obilježit će je izložbom „Pazi staklo / Fragile“ Antonije Gospić, koja će se otvoriti u subotu 14. svibnja u 11 sati.

Antonija Gospić kombinira kamen sa staklom stvarajući skulpture koje predstavljaju trenutak zaustavljen u staklu: trenutak gibanja poljskog cvijeća ili vlasulje u moru. Boje i organski oblici puhanog recikliranog stakla nose jaku kontemplativnu notu, pojačavajući bliskost s konceptom samoodržive umjetnosti, navodi se u najavi izložbe „Pazi staklo / Fragile“.

 

Zadarska umjetnica Antonija Gospić, poznata dizajnerica nakita, majstorica staklarica i staklopuhačica u Muzeju antičkog stakla, u Metkoviću se osim s nakitom prvi put predstavlja i skulpturama od stakla i kamena. Glavna inspiracija joj je priroda - na kopnu, u vodi, u zvukovima, bojama i mirisima, a glavni medij je, naravno, staklo. Ono je moćno i zahtjevno, ali i divno, podatno i meditativno te istovremeno toliko krhko.

© Marin Gospić

Svi izlošci, perle - puhane i pune, kao i elementi skulptura, izrađeni su od recikliranog ambalažnog stakla (razbijenih boca, staklenki i staklenog posuđa) te odbačenog prozorskog (float) stakla obojanog pigmentima u prahu. Nakit i skulpture izrađene su puhanjem stakla na plameniku i tehnikom staklene fuzije, a umjetnica svojom umjetničkom vještinom pokazuje svu snagu sve važnijeg koncepta recikliranja, promovirajući održivu umjetnost korištenjem stakla – materijala idealnog za ponovnu upotrebu.

„Staklo je materijal koji je u potpunosti iskoristiv za recikliranje i u tom se procesu ne gubi niti jedan njegov dio. Umjetnica u sinergiji vatre sa svojom umjetničkom idejom tali staklo na plameniku, ispuhujući i oblikujući nakit i skulpture. U ovom ciklusu to su sukladno konceptu samoodrživosti i brige za prirodu organski oblici: velike puhane perle, stakleni oblutci koji kao da su oblikovani snagom prirode.“ – napisala je Jadranka Belevski u predgovoru kataloga izložbe.

© Marin Gospić

Posjetite Prirodoslovni muzej Metković te uz izložbu Antonije Gospić razgledajte ovaj mali, ali fantastično koncipiran muzej, s izuzetnim i suvremenim postavom hrvatske flore, faune i geološke povijesti naše zemlje.

Izložba „Pazi staklo / Fragile“ može se posjetiti do 15. lipnja 2022.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Skriveni stanovnici doline Neretve

Izložbom se nastoje dočarati vješto skrivene i većini ljudi nevidljive ili nedostupne vrste školjkaša i puževa te ukazati na raznolikost živog svijeta doline Neretve.

Recikliranjem odjeće do novog dizajna

Koliko puta ste poželjeli baciti komad odjeće jer vam je dosadio ili vam se više ne sviđa, izgubio je boju, oblik ili se rasparao. Ne tvrdimo da zauvijek morate čuvati baš svaki komad odjeće i kupovati nove ormare za sve ono što ćete s vremenom kupiti, ali ponekad biste mogli razmisliti kako svojoj staroj odjeći možete dati novi život i novu vrijednost.

 

Ostanite doma i naučite kako se radi stakleni nakit

Idealna je prilika da se tijekom samoizolacije ili karantene upoznate s brojnim domaćim i svjetskim muzejima koji nude mogućnost virtualne šetnje, a zadarski Muzej antičkog stakla poziva vas da putem live streama upoznate umjetnicu Antoniju Gospić i u nedjelju navečer pratite demonstraciju izrade nakita i minijaturnih predmeta na plameniku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER