Dan Europe u znaku Europske godine mladih

Francusko veleposlanstvo i Francuski institut u Hrvatskoj pozivaju vas da im se u ponedjeljak 9. svibnja pridružite u izvedbi participativne koreografije „Danse l’Europe !“

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj povodom Dana Europe, u ponedjeljak 9. svibnja, organizira niz aktivnosti i radionica u čijem će fokusu biti mladi. Naime, 2022. proglašena je Europskom godinom mladih pa i na Dan Europe Ured EP-a želi ukazati na njihovu važnu ulogu u izgradnji bolje budućnosti.

Program obilježavanja Dana Europe počinje od 12 sati u WESPA centru u Zagrebu, a prigodne govore od 16 sati održat će, među ostalim, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

Posjetiteljima će na raspolaganju biti poučne i zabavne aktivnosti i interaktivne radionice sa stručnjacima iz različitih područja. Bit će riječi o budućnosti europskog projekta, zelenoj Europi, solidarnosti s Ukrajinom, metalnom zdravlju te borbi protiv dezinformacija. Također, u suradnji s Udrugom gradova Hrvatske, ovogodišnjim laureatima bit će uručene nagrade Grad za mlade. Tradicionalno, program je pripremljen u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i Hrvatskom zajednicom županija.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja u znak sjećanja na deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana iz 1950. godine kojom se predlaže novi oblik političke suradnje europskih država. Važnost te suradnje posebno dolazi do izražaja u trenutačnim kriznim okolnostima, istaknula je u izjavi povodom obilježavanja Dana Europe predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola. Kazala je kako je Unija svjesna prijetnji s kojima se suočava. „Nastavit ćemo se suprotstavljati autokraciji i boriti se za naše zajedničke vrijednosti kao što su demokracija, dostojanstvo, pravda, jednakost i vladavina prava. Narod Ukrajine i naše susjedstvo gledaju na Europu s osjećajem pripadnosti i nade“, rekla je Metsola i ustvrdila da se EU treba ponovno nadahnuti „osjećajem svrhe i zanosom mogućnosti“. „Europa je zajednički san i zajedničke vrijednosti, ona je vjera u budućnost. Imajmo povjerenja u sebe“, poručila je Metsola.

Predsjednica Metsola će, zajedno s čelnicom Komisije von der Leyen i predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom, 9. svibnja u Europskom parlamentu u Strasbourgu sudjelovati na završnoj svečanosti procesa Konferencije o budućnosti Europe. Izvršni odbor Konferencije predstavit će zaključno izvješće sastavljeno na temelju prijedloga koji su usvojeni na plenarnoj skupštini Konferencije. Oni se odnose na devet tema, uključuju više od 300 mjera, a temelje se na 178 preporuka europskih i nacionalnih panela građana i građanki, idejama s Europskog skupa mladih te prijedlozima zabilježenim na višejezičnoj digitalnoj platformi. Konferencija o budućnosti Europe je proces javnih rasprava pokrenut od strane EU institucija kako bi se građankama i građanima omogućilo iznošenje ideja i prijedloga za reformu i buduće prioritete EU-a.

Izvedba participativne koreografije „Danse l’Europe !“

Povodom obilježavanja Dana Europe u Hrvatskoj, Francusko veleposlanstvo i Francuski institut u Hrvatskoj pozivaju vas da im se u ponedjeljak 9. svibnja u 17.00 sati na Europskom trgu u Zagrebu pridružite u izvedbi participativne koreografije „Danse l’Europe !“.

Za francusko predsjedanje Vijećem Europske unije, koreograf Angelin Preljocaj osmislio je 9-minutnu koreografiju za zajedničko dijeljenje koju nudi Europi i njezinim stanovnicima. Koreografija je kreirana na glazbu Jeanne Added i dostupna na aplikaciji posebno kreiranoj za projekt. Omogućuje plesačima svih razina, početnicima, ljubiteljima plesa ili profesionalcima, da sami, ili u grupama, podijele plesni trenutak na brojnim lokacijama.

Građani se pozivaju da ovom prilikom iskažu svoju podršku Ukrajini noseći odjeću u njenim bojama, a za više informacije preuzmite aplikaciju i pogledajte video snimku koreografije u trajanju od 9 minuta putem sljedećih poveznica na francuskom i hrvatskom jeziku.

Francusko veleposlanstvo i Francuski institut u Hrvatskoj nadaju se da će se mnogi od vas pridružiti ovom trenutku opuštanja i dijeljenja vrijednosti koje nas čine jakima!

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Konferencija o budućnosti Europe završila s radom

Predsjednica Roberta Metsola u ime Europskog parlamenta, francuski predsjednik Emmanuel Macron u ime predsjedništva Vijeća i predsjednica Ursula von der Leyen u ime Europske komisije, na današnjoj su završnoj svečanosti primili konačno izvješće o ishodu Konferencije od supredsjedatelja Izvršnog odbora Konferencije.

U petak pratite raspravu pod nazivom „Europa i klimatske promjene“

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u suradnji s Veleposlanstvom Francuske Republike, u petak 18. veljače u 10 sati u Kući Europe u Zagrebu organizira raspravu o društvenim i gospodarskim posljedicama klimatskih promjena te mjerama EU-a za postizanje klimatske neutralnosti. 

Noć ideja 2022. u Hrvatskoj

Rasprava pod nazivom „(Europska) solidarnost kao odgovor na krizne situacije“ održat će se na hrvatskom jeziku i to u četvrtak 10. veljače 2022. s početkom u 17 sati. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER