Novi poticaji za solarne elektrane u Beču

U Beču je upravo pokrenut novi program za dodjelu subvencija kojima se potiče postavljanje solarnih panela krovovima parkirališta ili skladišnih prostora

Grad Beč predstavio je novi program za dodjelu subvencija čiji je cilj potaknuti poduzeća na postavljanje fotonaponskih sustava na veće površine kao što su krovovi parkirališta ili skladišnih prostora.

Glavni grad Austrije nastavlja ulagati u širenje mreže solarnih elektrana. Do 2025. Beč želi upeterostručiti proizvodnju solarne energije. Zahvaljujući pojednostavljenoj administraciji, povećanju subvencija i ugradnji novih fotonaponskih sustava njihova ukupna snaga već se povećala za više od 50 posto u svega godinu dana. Kako bi postigao zacrtan cilj do 2025., Beč se okreće i većim površinama za instalaciju novih fotonaponskih postrojenja. Grad Beč je stoga 20. travnja 2022. pokrenuo novi program za dodjelu subvencija poduzećima čiji je cilj potaknuti ih na postavljanje solarnih panela na površine kao što su krovovi parkirališta ili skladišnih prostora.

Instalacija solarnih elektrana poduzećima također nudi mogućnost da smanje energetsku ovisnost te, primjerice, samostalno proizvode električnu energiju potrebnu za stanice za punjenje električnih vozila. Subvencioniraju se postrojenja površine od najmanje 100 kvadratnih metara ili snage od minimalno 15 kWp. Visina subvencije za solarne elektrane snage do 100 kWp iznosi 500 eura po kWp. Za elektranu snage od 101 kWp poduzeća imaju pravo na subvenciju od 400 eura po kWp. Po fotonaponskom sustavu subvencionira se najviše 200.000 eura. Tijekom pilot-faze programa, koja traje do 31. prosinca 2023., poduzeće može prijaviti najviše dva projekta.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER