Poticanjem pješačenja i biciklizma Montreal pokreće i jača svoje gospodarstvo

Središnje gradske ulice Montreala ovog ljeta ponovno postaju žarište kulturnog i društvenog života Montreala, a namijenjene su prvenstveno pješacima i biciklistima

Nakon velikog uspjeha projekata proširenja i stvaranja novih pješačkih zona u protekle dvije godine, Grad Montreal najavio je nastavak financiranja projekata koji će se provoditi i razvijati tijekom sljedeće tri godine. Time se ne podiže samo kvaliteta života, već se nastoji utjecati na poboljšanje poslovanja trgovina, obrtničkih radnji, startup tvrtki te restorana i kafića u području pješačkih zona.

„Stanovnici montrealskih gradskih četvrti, vlasnici poduzeća, kupci, prolaznici i turisti cijene kvalitetu života koju nude naši projekti kojima se potiče pješačenje. Oni su postali nezamjenjiv dio ljetnog života u Montrealu te izravno doprinose uspješnom poslovanju trgovaca, obrtnika i ugostitelja. Stoga nastavljamo s poticanjem gradskih općina i udruga trgovaca da nastave tim putem. Ovim projektima ne stvaramo samo dinamične i privlačne pješačke ulice koje izravno doprinose kvaliteti života stanovništva i atraktivnosti Montreala, već su oni jako važni za naše gospodarstvo“, izjavila je gradonačelnica Montreala Valérie Plante.

  • Montreal - Avenue du Mont-Royal  © Le Comité © foto Arrondissement du Plateau-Mont-Royal

U tu se svrhu tijekom sljedeće tri godine namjerava uložiti 12 milijuna kanadskih dolara, osiguranih temeljem 150 milijuna kanadskih dolara vrijednog sporazuma l'Entente Réflexe Montréal iz 2017. godine. Ovim sporazumom vlada Québeca Gradu Montrealu, sa službenim statusom metropole i većom autonomijom u donošenju odluka koje utječu na kvalitetu života njegovih građana, odobrava subvencije s ciljem razvijanja svih njegovih gospodarskih, društvenih i kulturnih potencijala. Projekti će se financirati bespovratnim sredstvima u visini do 66 % ukupnih troškova. Za prvu godinu Grad Montreal je osigurao 575.000 CAD vlastitih sredstava, u drugoj godini potpora će iznositi najviše 425.000 CAD, a u trećoj 375.000 CAD.

  • Montreal - Rue Welligton  © Caroline Perron

„Uvjereni smo da ćemo time zadovoljiti potrebe gradskih četvrti i udruga trgovaca, kao i očekivanja Montrealaca, koji su s oduševljenjem prihvatili prošlogodišnje projekte. Gospodarstvo našeg grada uspješno se nosilo s posljedicama pandemije, posebice zahvaljujući svojim lokalnim tvrtkama i dinamičnim lokalnim zajednicama. Kako bismo osigurali vitalnost našeg gospodarstva i atraktivnost trgovačkih ulica, podržavamo nastavak trogodišnjeg ulaganja u projekte kojima se potiču pješačenje i biciklizam”, istaknuo je načelnik montrealske općine Le Plateau-Mont-Royal Luc Rabouin, ujedno zadužen za gospodarski razvoj u lokalnoj političkoj stranci Projet Montréal.

  • Montreal - Rue Wellington © Louis Divaret © foto Caroline Perron

„Zahvaljujemo Gradu Montrealu na potpori jer smatramo kako će provedba projekata u nastupajućem trogodišnjem razdoblju doprinijeti održivosti te pokretanju gospodarskog oporavka i jačanju otpornosti lokalnog gospodarstva. Pješačke ulice postale su bitna karika jačanja našeg gospodarstva, ali i društvenih veza i osjećaja pripadnosti izuzetno bitnih za lokalne zajednice”, kazao je Billy Walsh, predsjednik poslovnog udruženja Association des sociétés de développement commercial de Montréal (ASDCM).

  • Montreal - Rue Wellington © Caroline Perron

Snažna potpora građana

Anketom provedenom tijekom ljeta 2021. godine dobiveni su važni podaci o korištenju, posjećenosti i dužini boravka u pješačkim ulicama te zelenim oazama s uređenim terasama u 12 trgovačkih ulica Montreala. Čak 94 % građana anketiranih na ulicama i 86 % korisnika anketiranih online podržava projekte proširenja i uređenja pješačkih zona. Posebno ističu zadovoljstvo cjelokupnom atmosferom te sadržajima i uređenjem javnog prostora, kao i komercijalnom ponudom.

Visok udio korisnika, 75 % ispitanika anketiranih na ulici i 71 % anketiranih online, kaže da redovito posjećuju pješačke zone jer pozitivno utječu na njihove navike i kvalitetu života, zbog čega u njima provode sve više svog slobodnog vremena. Također, čak devet od 10 ispitanika anketiranih na ulici i nešto više od tri od četiri korisnika anketiranih online podržava i iznimno je zadovoljno provedbom projekata.

  • Montreal - Promenade Ontario © conception NIP Paysage, Signature Design, Paprika © foto SDC Ontario Est

Intervencije u javnom prostoru građanima Montreala donose brojne prednosti, a širenjem pješačkih zona i uređenjem biciklističkih staza uz nove zelene površine u središtu grada utječe se na smanjenje emisija stakleničkih plinova, smirivanje prometa, smanjenje buke, povećanje sigurnosti u prometu te općenito na poboljšanje kvalitete života i revitalizaciju trgovačkih ulica i gradskih četvrti. Naposljetku, sve te mjere utječu i na povećanje prometa u trgovini, a time i na punjenje gradske blagajne.

A kako je to izgledalo u praksi prošlog ljeta pogledajte u priloženom videu.

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne oaze u srcu Montreala

Nove zelene oaze i uređene ljetne terase u središtu Montreala ponovno postaju žarište kulturnog i društvenog života, privlače posjetitelje te pozitivno utječu na poslovanje lokalnog gospodarstva

Montreal je u dvije godine ukinuo 4.280 parkirnih mjesta

Otkad je Valérie Plante prije dvije godine postala gradonačelnica Montreala, na javnim je površinama ukinuto 4.280 parkirnih mjesta, od kojih je njih više od 2.800 zamijenjeno novim biciklističkim stazama. Vlasnici limenih ljubimaca stvarno nemaju razlog za ljutnju jer taj broj čini manje od jedan posto uličnih parkirališnih mjesta u Montrealu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER