U Beču održana 11. biciklistička parada i pokrenut novi WienMobil sustav javnih bicikala

Wiener Linien proširio uslugu javnog prijevoza i na dva kotača

Nakon dvogodišnje pauze na bečkom Rathausplatzu ovog je vikenda ponovno održan tradicionalni Bike Festival, a u nedjelju se vozila i 11. Bečka biciklistička parada (Wiener RADpaRADe). Tisuće biciklista i biciklistica mogli su bez naplate koristiti nove WienMobil bicikle.

Najveći biciklistički događaj u Austriji te ujedno najveći biciklistički festival u Europi, Bike Festival 2022., održao se 2. i 3. travnja 2022. na bečkom Rathausplatzu. Bečka gradska vijećnica ponovno je poslužila kao jedinstven dekor ovog velikog biciklističkog događaja koji se nakon dvije pandemijske godine ponovno održao uz bogat i raznolik program te brojne popratne sadržaje. Prvi Bike Festival održao se 1999. godine, a u sklopu festivalskog programa ove je nedjelje organizirana i 11. Bečka biciklistička parada (Wiener RADpaRADe).

Brojni sudionici biciklističke parade ponovno su pokazali da su ulice austrijske metropole najljepše kada njima prolazi šarena i vesela povorka tisuća biciklist(ic)a, među kojima je ove godine bilo i mnogo djece. Umjesto buke i ispušnih plinova motornih vozila, uz glazbu bendova i cvrkut ptica, središtem Beča odzvanjao je žamor sretnih biciklist(ic)a, čime je još jednom potvrđeno da je biciklizam najbolji i ekološki najprihvatljiviji oblik urbane mobilnosti.

Od 1. travnja u funkciji je novi WienMobil sustav javnih bicikala

Istovremeno s održavanjem biciklističkog festivala, u Beču je ovog vikenda uveden i novi sustav javnih bicikala WienMobil, a svi sudionici Bečke biciklističke parade mogli su koristiti nove bicikle bez naplate.

Bečki javni prijevoznik Wiener Linien Bečankama i Bečanima od 1. travnja nudi prijevoz ne samo podzemnom željeznicom, tramvajima i autobusima, već i na dva kotača - novom uslugom dijeljenja bicikala WienMobil. Nova usluga zamijenila je dosadašnji sustav Citybike, a do početka travnja diljem Beča postavljene su nove WienMobil stanice s prvih tisuću bicikala. Očekuje se kako će novi sustav s ukupno 3.000 bicikala u potpunosti biti operativan do jeseni 2022., čime će se u Beču udvostručiti broj javnih bicikala.

Osim dvostruko više bicikala nego prije, novi sustav dijeljenja bicikala donosi i znatno veći broj stanica za bicikle – više od 200 umjesto dosadašnjih 120 - i to u svim bečkim okruzima. Tako će sustav WienMobil građanima omogućiti kretanje gradom na zdraviji i ekološki prihvatljiviji način.

  • WienMobil bicikli © C. Jobst / PID

„S novim sustavom javnih bicikala činimo još jedan veliki korak prema klimatski neutralnoj budućnosti našeg grada. Od sada možete istraživati ​​grad na još udobniji i ekološki prihvatljiviji način. Ponuda se neće samo udvostručiti, već će se i proširiti diljem Beča: bicikli se sada mogu iznajmiti i u bečkim okruzima Simmering, Floridsdorf, Donaustadt i Liesing, gdje to prije nije bilo moguće“, kazao je bečki gradonačelnik Michael Ludwig. Dodao je kako će Grad Beč do 2031. godišnje osiguravati oko 2,3 milijuna eura za funkcioniranje sustava, uz već podmirene troškove postavljanja stanica koji se procjenjuju na 7,5 milijuna eura.

Novi WienMobil sustav raspolaže sa 7-stupanjskim pametnim biciklima s integriranom elektronskom bravom, koji će se moći locirati pomoću GPS-a te preuzeti i vratiti na stanice. Bicikli se iznajmljuju putem mobilne aplikacije kojom će omogućuju brze rezervacije, a korisnici bez pametnih telefona bicikl će moći unajmiti telefonom.

Naplata će se vršiti svakih pola sata po cijeni od 0,60 eura za 30 minuta, dok će Wiener Linien pretplatnici bicikle moći koristiti po povlaštenoj cijeni od svega 0,30 eura za 30 minuta. Također, moguća je i godišnja pretplata po cijeni od 49 eura, pri čemu se prvih 30 minuta svake vožnje neće naplaćivati. Wiener Linien pretplatnici ostvaruju pravo na još povoljniju godišnju pretplatu po cijeni od 25 eura.

Više informacija o korištenju novog WienMobil sustava javnih bicikala dostupno je putem sljedeće poveznice.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč dogodine dobiva tri tisuće novih WienMobil bicikala

Bečki javni prijevoznik Wiener Linien će građanima glavnog austrijskog grada uskoro nuditi prijevoz ne samo podzemnom željeznicom, tramvajima i autobusima, već i na dva kotača - novom uslugom dijeljenja bicikala WienMobil. Nova usluga zamijenit će dosadašnji sustav Citybike, a kao novi operater izabran je Nextbike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER