Državni vatrogasni operativni centar 193 i dalje bilježi velik broj požara

Oprez pri spaljivanju biljnog otpada! Kompostirajte ga!

Vatrogasci apeliraju na građane da biljne ostatke kompostiraju, a ne spaljuju. Požari stvaraju dugoročnu štetu na biljni i životinjski svijet pa kompostiranje predstavlja najbolji i najsigurniji način zbrinjavanja biootpada.

Dolazak ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada. Ovi požari uz izazivanje štete u prirodi, troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za građane.

 

Na području Šibensko-kninske županije i dalje je aktivan požar otvorenog prostora na lokaciji Biskupija, Riđane za koji je Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) zaprimio dojavu 27. ožujka. Tijekom dana 28. ožujka požar su nadgledali vatrogasci iz DVD-a Biskupija. Osim ovog aktivnog požara, ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Knina gdje je požarom bila zahvaćena trava i nisko raslinje na površini od 6 ha.

Tijekom jučerašnjeg dana zabilježeni su požari u Sisačko-moslavačkoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Koprivničko-križevačkoj, Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj županiji i na području Grada Zagreba. Na području Sisačko-moslavačke županije izgorjelo je oko 460 ha površine, a u Krapinsko-zagorskoj županiji vatrogasci su dobili dojave za požar otvorenog prostora na tri lokacije.

Vatrogasci Zagrebačke županije također su imali pune ruke posla, posebice vatrogasci s područja Zaprešića i Velike Gorice, u kojima je opožarena površina oko 170 ha.

Požari otvorenog prostora aktivni su i na istočnom dijelu grada Zagreba. Naime, Vatrogasni operativni centar (VOC) Grada Zagreba zaprimio je 28. ožujka u 22:16 sati o požaru na otvorenom prostoru na području Sesveta, u naselju Kašinska Sopnica. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje na površini od 400 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje ukupno 55 vatrogasaca s 19 vatrogasnih vozila iz JVP Zagreb te DVD-a: Kučilovina, Planina Donja, Planina Gornja, Kašina, Blaguša, Vidovec, Vugrovec i Sesvetski Kraljevec. Ovaj požar je aktivan, dok je požar kojim je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i šuma na površini od 15 ha na lokaciji Kučilovina, a kojega je gasilo 19 vatrogasaca sa šest vozila ugašen u večernjim satima.

„Apeliramo na građane da umjesto spaljivanja, biljne ostatke kompostiraju. Požari stvaraju dugoročnu štetu na biljni i životinjski svijet stoga je ekološki način zbrinjavanja najbolji. Kompostiranjem stvaramo nešto čime pomažemo prirodi i tako ne ugrožavamo prirodu i ne stvaramo visoke financijske troškove koji nastaju prilikom gašenja požara“, poručio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Važno je znati:

  • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.
  • biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
  • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
  • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
  • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
  • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
  • apelira se na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad
  • sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

Hrvatska vatrogasna zajednica / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novi način prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća u Limogesu

S ciljem poticanja razvoja urbane poljoprivrede, posebice povrtlarstva i voćarstva, dio javnih zelenih površina francuskog grada Limogesa prošle je godine namijenjen za sadnju povrća i voćaka. Odjel za zelene površine, okoliš i biološku raznolikost Grada Limogesa sada je počeo s provedbom novog načina prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća.

Vatrogasci pozivaju na oprez pri spaljivanju biljnog otpada

Dolazak ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada. Ovi požari uz izazivanje štete u prirodi, troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za  građane.

Vatrogasci pozivaju na oprez pri spaljivanju biljnog otpada

Početak poljoprivrednih proljetnih radova donosi i povećan broj vatrogasnih intervencija na požarima nastalima zbog spaljivanja biljnog otpada. U pravilu za gašenje takvih požara potreban je veći broj vatrogasaca i vozila, a ponekad i zračne snage, što uvelike opterećuje lokalne i državni proračun.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER