Nastavljeni radovi na poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture Cresa i Lošinja

Realizacijom ovog pola milijarde kuna vrijednog vodnokomunalnog projekta priključenost na sustav javne odvodnje dosegnut će 96 %!

Prošlog tjedna su između creskog kampa Kovačine i turističkog naselja Stara Gavza započeli radovi u sklopu projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Cres, Martinšćica, Nerezine, Mali i Veli Lošinj“.

Nositelj projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Cres, Martinšćica, Nerezine, Mali i Veli Lošinj“ je komunalno društvo „Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj“, a vrijednost projekta je 486.593.045,00 kuna (s PDV-om). Prihvatljivi troškovi iznose 387.020.156,00 kuna od kojih se 263.355.489,05 kuna sufinancira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., kao i sredstvima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatskih voda.

Na području Grada Cresa u sklopu ovog projekta izvode se radovi vrijedni oko 60 milijuna kuna, a to su infrastruktura u naselju Miholašćica, sanacija postojećih kanalizacijskih cjevovoda u staroj gradskoj jezgri Cresa, dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (drugi stupanj) te odvodnja naselja Stara Gavza.

Očekuje se kako će radovi uz prometnicu između kampa Kovačine i Stare Gavze biti gotovi do početka turističke sezone, a nakon ljeta će se početi s radovima u samom naselju. Glavni izvođač je slovenska tvrtka Kolektor, a rok dovršetka radova i provedbe projekta 31. prosinca 2023. godine.

Podsjetimo, Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Cres, Martinšćica, Nerezine, Mali i Veli Lošinj“ potpisani su 8. studenog 2019. godine čime je službeno počeo projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje u toj aglomeraciji. Tom prilikom istaknuto je kako će realizacijom projekta priključenost na sustav javne odvodnje dosegnuti 96 % što je daleko iznad hrvatskog prosjeka. Naime, proširenjem mreže javne odvodnje priključenost na sustav odvodnje u Cresu će se povećati s 98 % na 99 %, u Martinšćici s 72 % na 95 %, u Nerezinama s 60 % na 95 % te u Malom i Velom Lošinju s 89 % na 95 %.

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Cres, Martinšćica, Nerezine, Mali i Veli Lošinj“ provodi se sa svrhom poboljšanja vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, a u cilju zaštite vodnih resursa Republike Hrvatske te zaštite okoliša. Provedbom projekta poboljšat će se postojeći sustav odvodnje i vodoopskrbe na području aglomeracija Cres, Martinšćica, Nerezine, Mali i Veli Lošinj i to kroz uspostavu funkcionalnog sustava odvodnje, učinkovitog pročišćavanja otpadnih voda, smanjenje gubitaka na vodoopskrbnom sustavu te povećanja broja stanovnika priključenih na sustav vodoopskrbe i sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Projekt se sufinancira sredstvima EU u okviru Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014.-2020., sredstvima iz Kohezijskog fonda udjelom od 68 %, a ukupne je vrijednosti 486 milijuna kuna.

 

  • Grad Cres / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

Nastavlja se EU projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka“

U Rijeci su u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića te brojnih uzvanika u petak potpisana dva ugovora o izvođenju novih grupa radova koji će se odvijati u sklopu ovog važnog EU projekta.

Dovršeno postavljanje cjevovoda na zadarskom Bokanjcu

Projektom „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane“ povećat će se priključenost stanovništva na sustav odvodnje na predviđenih 94 % te smanjiti onečišćenja u okolno tlo, podzemne i/ili priobalne vode.

UPOV aglomeracije Nova Gradiška s probnim radom počinje krajem srpnja

Vodovod zapadne Slavonije d.o.o. provodi 143 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška.  Izgradnja pročišćivača je završna faza projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“, a provodi se putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER