Šapa humanitarnosti - dobar osjećaj za vas, a beskrajna sreća za životinje!

Humanitarni i ekološki projekt pod nazivom „Šapa humanitarnosti“ održava se po prvi put u organizaciji udruge eSTUDENT

Cilj projekta je ukazati na važnost ekološke osviještenosti studenata, potaknuti njihovu kreativnu stranu te napraviti dobro djelo darivanjem životinja u azilu. S obzirom da je riječ o novom projektu, udruga eStudent želi privući veći broj sudionika kako bi zajedno pomogli što većem broju napuštenih životinja.

Šapa humanitarnosti novi je humanitarni i ekološki projekt u organizaciji udruge eSTUDENT pokrenut ove godine čija je primarna svrha pomoć životinjama. Ovo je prvi projekt udruge usmjeren na životinje što predstavlja novo područje djelovanja eSTUDENTa. Primarni cilj projekta je aktivacija studentske zajednice i edukacija o zero waste načelima kroz prikupljanje i recikliranje stare odjeće te njezine prenamjene u igračke za pse i mačke. Aukcijom izrađenih igračaka potiče se prikupljanje sredstava za zbrinjavanje i pomoć životinja u skloništima.

Projekt se provodi u tri faze, a to su: prikupljanje odjeće, izrađivanje igračaka za pse i mačke te prikupljanje sredstava za životinje prodajom igračaka na aukciji.

Prva faza je ključna i temelji se na zero waste načelima kojima se promovira život bez stvaranja otpada te ujedno potiče redizajn proizvoda s ciljem njihove ponovne upotrebe. U ovom dijelu projekta skupljat će se pamučni materijali kako bi se oni kasnije prenamijenili u igračke. Time se studente potiče na reciklažu i uči da za odjeću postoji nova svrha nakon prestanka nošenja. „Prekopajte svoje ormare, pronađite široke majice bez ukrasa i naljepnica i pomognite napraviti dobro djelo!“, poručuju u udruzi eStudent.

Datumi i lokacije prikupljanja majica i materijala su:

  • 14. ožujka 2022. - 14:00 - 20:00h, Studentski dom Cvjetno naselje,
  • 15. ožujka 2022. - 11:00 - 15:00h, Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu,
  • 16. ožujka 2022. - 16:00 - 21:00h, Studentski dom Stjepan Radić i Studentski dom Cvjetno naselje i
  • 17. ožujka 2022. - 11:00 - 16:00h, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

U drugoj fazi projekta prethodno skupljena odjeća pretvarat će se u igračke za kućne ljubimce. Igračke bi se plele u sklopu nekoliko radionica u razdoblju od 21. ožujka do 3. travnja te bi bile otvorene za sve studente i druge zainteresirane. Izrada igračaka nije komplicirana, materijal će svim sudionicima biti osiguran, a organizacijski tim će objasniti cijeli proces izrade.

Čar ovog projekta predstavljena je u njegovoj trećoj fazi, a radi se o humanitarno-zabavnoj aukciji u sklopu koje će se prikupljati novčana sredstva za kupnju hrane i potrepština za životinjske azile prodajom prethodno napravljenih igračaka. Time se jednim dobrim djelom mogu uljepšati životi dva ljubimca - vašeg koji će dobiti novu igračku i onog u azilu kojem će s prikupljenim novcima biti osigurana hrana! Aukcija je planirana u tjednu od 4. do 10. travnja te su na nju pozvani svi ljubitelji kućnih ljubimaca i ljudi spremni pomoći životinjama u azilu. 

Imate želju pomoći, ali niste sigurni na koji način? Sudjelovanje na bilo koji način je dobrodošlo!

Projekt je namijenjen svim ljudima koji imaju izraženo prosocijalno djelovanje i vole učiti nove stvari. Brojni empatični pojedinci možda nisu sigurni na koji način bi mogli pomoći nekoj osjetljivoj skupini te im se ovim projektom pruža savršena prilika da postignu što su htjeli. Ako pak ima takvih, ali se ne smatraju  dovoljno kreativnima ili jednostavno ne mogu prisustvovati radionicama, mogu pomoći u posljednjoj fazi kupnjom igračaka. 

Iz svega navedenog krije se ključna poruka, a to je prvenstveno poticaj na humanitarnost, ali i ekološku osviještenost. Pritom nije nužno financijski sudjelovati, već je dovoljno izdvojiti pokoji komad odjeće i pokazati želju za sudjelovanjem u cilju dobrobiti životinja. 

eSTUDENT je neprofitna udruga nastala 2004. godine inicijativom proaktivnih studenata i asistenata sa željom da Udruga i njeni članovi budu inicijatori promjena, steknu praktično iskustvo i razviju mrežu znanja. Danas, kao najveća i najaktivnija studentska udruga u Hrvatskoj, okuplja više od 200 aktivnih članova, studenata mnogih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu. Svake se godine organizira preko dvadeset projekata na kojima sudjeluje tisuće studenata iz Hrvatske, ali i cijele regije. Iza svakog projekta, radionice i same Udruge stoje motivirani studenti koji svojim radom poboljšavaju okolinu u kojoj djelujemo. Svim članovima je zajednička strast, entuzijazam i kreativnost koja ih motivira da šire postojeće projekte i stvaraju nove, čime se dodatno educiraju, odlučuju na nove izazove i stječu dodatna iskustva tijekom školovanja. Kroz zajednički rad razvijaju svoju kreativnost i kontinuirano uče. Svemu što rade pristupaju iskreno, motivirano i pozitivno, dok ne pretoče svoje vizije u stvarnost. Udruga surađuje s više od 70 partnera u Hrvatskoj i cijelom svijetu. Cilj eSTUDENTa je studentima pružiti dodatnu edukaciju kroz rad na projektima, potporu i podizanje kvalitete njihovog studiranja.

 

  • Uključite se u ove i slične projekte eSTUDENTa, a za sve informacije o Udruzi ili sličnim projektima, posjetite njihovu web stranicu ili društvene mreže, Facebook, Instagram i LinkedIn, a možete se pretplatiti i na newsletter udruge.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

Nasadi donirali stabla Zadarskom azilu kako bi psi imali hlad na novoj lokaciji

Zadarski azil danas dovršava preseljenje na novu lokaciju uz rasadnik Cerodol, smješten na samom izlazu iz Zadra, neposredno uz glavnu prometnicu u smjeru Nina. Većina materijala i životinja već je preseljena s dosadašnje lokacije na zemljište u vlasništvu Grada Zadra, a volonteri azila najviše posla imaju oko postavljanja tendi i dovršetka bokseva za pse, javlja zadarski portal 057info.hr.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER