Parku prirode Papuk produljen status UNESCO svjetskog geoparka

Dobra vijest iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike

Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. godine zbog iznimne prirodne vrijednosti što obuhvaća veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalih u različitim periodima prošlosti Zemlje.

Posebnu vrijednost predstavljaju brojni fosilni nalazi organizama koji su prije 16 milijuna godina živjeli u „Panonskom moru“. U Parku prirode Papuk, nedaleko Voćina, nalazi se prvi geološki spomenik prirode u Republici Hrvatskoj, zaštićen davne 1948. godine zbog jedinstvene morfološke pojave u Hrvatskoj - stupastog lučenja vulkanskih stijena. Zbog svih ovih razloga Park prirode Papuk gradio svoju prepoznatljivost preko vrijedne geološke baštine sažete na jednom vrlo malom prostoru dijela Papuka i Krndije.

PP Papuk - Rupnica / Foto: pp-papuk.hr​

Godine 2007. park je prijavljen i primljen u članstvo Asocijacije europskih geoparkova te Svjetske mreže geoparkova. Godine 2015. geoparkovi su postali novi službeni Program UNESCO-a, Međunarodni geoznanstveni i geopark program te je 127 geoparkova diljem svijeta postalo dio programa “Svjetski geoparkovi UNESCO-a”.    

U sklopu redovnog revalidacijskog procesa, Park prirode Papuk - prvi i zasad jednini UNESCO geopark u Hrvatskoj, u srpnju 2017. godine posjetila je dvočlana komisija UNESCO geoparkova, Marco Firpo iz Italije i Zheng Yuan iz Narodne Republike Kine. Tijekom trodnevnog posjeta Geoparku Papuk predstavljen im je napredak ostvaren u protekle četiri godine, od infrastrukturnih novina, novih projekata, a susreli su se i s dionicima i predstavnicima lokalne uprave.

Foto: pp-papuk.hr​

Vijeće za UNESCO svjetske geoparkove, na osnovu izvješća revalidatora, donijelo je odluku o produljenju statusa UNESCO svjetskog geoparka za dvije godine, uz navođenje preporuka za rad u narednom periodu.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Podnijeta prijava za uspostavu geoparka „Viški arhipelag“

Na prijedlog Nacionalnog povjerenstva za svjetske geoparkove UNESCO-a podnijeta je prijava za uspostavu novog geoparka „Viški arhipelag“ u sklopu mreže Svjetskih geoparkova UNESCO-a, doznajemo iz Ministarstva zaštite okoliša.

Bankomati sa Straduna odlaze u povijest!

Postojeći bankomati u dubrovačkoj povijesnoj jezgri moraju se ukloniti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Odluke o komunalnom redu ukoliko vlasnik ili korisnik prostora ne ishodi suglasnost, odnosno odobrenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, javlja Dubrovački portal.

U Dubrovniku započela primjena Odluke o bankomatima

Dubrovački komunalni redari su proteklih dana proveli izvid na terenu te utvrdili da se unutar stare gradske jezgre nalazi 41 bankomat, od kojih svega devet s valjanim odobrenjem konzervatora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER