Parku prirode Papuk produljen status UNESCO svjetskog geoparka

Dobra vijest iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike

Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. godine zbog iznimne prirodne vrijednosti što obuhvaća veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalih u različitim periodima prošlosti Zemlje.

Posebnu vrijednost predstavljaju brojni fosilni nalazi organizama koji su prije 16 milijuna godina živjeli u „Panonskom moru“. U Parku prirode Papuk, nedaleko Voćina, nalazi se prvi geološki spomenik prirode u Republici Hrvatskoj, zaštićen davne 1948. godine zbog jedinstvene morfološke pojave u Hrvatskoj - stupastog lučenja vulkanskih stijena. Zbog svih ovih razloga Park prirode Papuk gradio svoju prepoznatljivost preko vrijedne geološke baštine sažete na jednom vrlo malom prostoru dijela Papuka i Krndije.

PP Papuk - Rupnica / Foto: pp-papuk.hr​

Godine 2007. park je prijavljen i primljen u članstvo Asocijacije europskih geoparkova te Svjetske mreže geoparkova. Godine 2015. geoparkovi su postali novi službeni Program UNESCO-a, Međunarodni geoznanstveni i geopark program te je 127 geoparkova diljem svijeta postalo dio programa “Svjetski geoparkovi UNESCO-a”.    

U sklopu redovnog revalidacijskog procesa, Park prirode Papuk - prvi i zasad jednini UNESCO geopark u Hrvatskoj, u srpnju 2017. godine posjetila je dvočlana komisija UNESCO geoparkova, Marco Firpo iz Italije i Zheng Yuan iz Narodne Republike Kine. Tijekom trodnevnog posjeta Geoparku Papuk predstavljen im je napredak ostvaren u protekle četiri godine, od infrastrukturnih novina, novih projekata, a susreli su se i s dionicima i predstavnicima lokalne uprave.

Foto: pp-papuk.hr​

Vijeće za UNESCO svjetske geoparkove, na osnovu izvješća revalidatora, donijelo je odluku o produljenju statusa UNESCO svjetskog geoparka za dvije godine, uz navođenje preporuka za rad u narednom periodu.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Krajolik rijeke Krupe proglašen kulturnim dobrom

Dana 26. studenog 2019. Ministarstvo kulture RH donijelo je rješenje kojim se utvrđuje da Kulturni krajolik rijeke Krupe na području Grada Obrovca ima svojstva kulturnog dobra te propisuje sustav mjera zaštite.

Podnijeta prijava za uspostavu geoparka „Viški arhipelag“

Na prijedlog Nacionalnog povjerenstva za svjetske geoparkove UNESCO-a podnijeta je prijava za uspostavu novog geoparka „Viški arhipelag“ u sklopu mreže Svjetskih geoparkova UNESCO-a, doznajemo iz Ministarstva zaštite okoliša.

U Dubrovniku započela primjena Odluke o bankomatima

Dubrovački komunalni redari su proteklih dana proveli izvid na terenu te utvrdili da se unutar stare gradske jezgre nalazi 41 bankomat, od kojih svega devet s valjanim odobrenjem konzervatora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER