Akcija #ZaZeleniSvakiDan ove subote u Splitu

ZaZeleni svaki dan! - Oživi staru stvar!

Svakodnevnim malim postupcima možemo smanjiti štetan utjecaj na prirodu, okoliš i klimu. Splićanke i Splićani, uključite se u akciju „Za zeleni svaki dan!“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Grad Split, Hrvatska obrtnička komora, Udruženje obrtnika Split i Turistička zajednica Grada Splita u subotu 5. veljače 2022., na splitskim Prokurativama od 8 do 14 sati organiziraju akciju #ZaZeleniSvakiDan. Građanima će na usluzi biti splitski obrtnici – krojači, urar, ključar, zlatar, brusač noževa, serviser kućanskih aparata i postolar – koji će besplatno obavljati manje popravke na donesenim predmetima.

Malim pomacima u svakodnevnim navikama, a posebno mogućnošću popravka proizvoda, umjesto bacanja i kupovanja novih, svatko od nas može pomoći u očuvanju okoliša i zaštiti klime. Naime, u Hrvatskoj godišnje nastane 5,5 milijuna tona otpada. Konvoj od 230 tisuća šlepera koji bi taj otpad vozili bio bi dugačak 3116 kilometara, kao od Zagreba do Jeruzalema. Prosječni građanin Republike Hrvatske godišnje proizvede 414 kg otpada, od čega tri posto čini opasni otpad. Poražavajući je podatak da se reciklira manje od trećine otpada.

Umjesto bacanja starih predmeta, provjerite možete li ih popraviti prije kupovine novih. Iskoristite ambalažu za drugu namjenu. Darujte, razmijenite ili prodajte ono što vam više nije potrebno. Posudite, unajmite ili kupite rabljeno umjesto novog. Organizirajte i podržite sajmove za razmjenu korištenih predmeta. Svakako izbjegavajte proizvode za jednokratnu upotrebu i tako zazelenite svaki dan!

Informativni letak #ZaZeleniSvakiDan - Oživi staru stvar! možete preuzeti putem sljedeće poveznice.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

Europski tjedan za smanjenje otpada 2021.

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) ove se godine održava od 20.-28. studenog s ciljem promicanja aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom. Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki i organizacija civilnog društva, do svakog pojedinca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER