Lokalni energetski i klimatski pakt u Flandriji inspiracija je za cijelu Europu

Lokalnom energetskom i klimatskom paktu (LEKP) pristupilo je čak 98 % jedinica lokalne samouprave u Flandriji

Dobar primjer kako gradovi i regije mogu pokrenuti lokalne procese koji postavljaju ambiciozne klimatske ciljeve

U belgijskoj regiji Flandrija, zamjenik ministra-predsjednika flamanske vlade i gradonačelnik Mechelena u pokrajini Antwerpen Bart Somers, pokrenuo je Lokalni energetski i klimatski pakt (Lokaal energie- en klimaatpact - LEKP) kako bi se uhvatio u koštac s globalnim klimatskim izazovom na lokalnoj razini. Flamanski Lokalni energetski i klimatski pakt fokusira se na četiri područja - ozelenjavanje, energetske zajednice, održiva mobilnost i prikupljanje kišnice, te svojim potpisnicima postavlja konkretne ciljeve.

Primjerice, LEKP ima za cilj posaditi jedno stablo po svakom stanovniku Flandrije te realizirati 50 kolektivnih energetskih obnova na 1000 stambenih jedinica, kao i postaviti jednu punionicu za električna vozila za svakih 100 stanovnika i jedan kvadratni metar za prikupljanje kišnice po svakom stanovniku. Pakt su već potpisala 293 od 300 flamanskih gradova i općina u Belgiji, odnosno čak 98 % jedinica lokalne samouprave u toj regiji.

Uspjeh nije prošao nezapaženo

Izvršni potpredsjednik Europske komisije zadužen za Europski zeleni plan, Frans Timmermans, pozvao je stoga Barta Somersa da postane ambasadorom Klimatskog pakta EU-a kako bi pomogao u širenju ovog primjera dobre prakse u cijeloj Europi. Flamanski Lokalni energetski i klimatski pakt (LEKP) bi uistinu mogao inspirirati i druge regionalne vlade i lokalne vlasti u EU-u.

„Ambicije se moraju pretočiti u konkretne mjere i zato su nam jako potrebne odlučne lokalne samouprave. LEKP ima fantastičan pristup u tom pogledu i odlučili smo ga promovirati diljem Europe“, rekao je Frans Timmermans.

Sporazum gradonačelnika (eng. Covenant of Mayors), kao jedna je od najvažnijih inicijativa Europske unije usmjerena na aktivno uključenje lokalne i regionalne samouprave, također najavljuje kako će flamanski Pakt promovirati kao primjer europske dobre prakse u kojem sudjeluje 98 % gradova i općina belgijske regije Flandrije.

„Uistinu možemo biti nevjerojatno ponosni na naše flamanske gradove i općine te se nadamo kako će se njihova praksa proširiti po cijeloj Europi“, rekao je Bart Somers. „Lokalna razina vlasti je pravo mjesto koje donosi rješenja za globalni klimatski izazov. Gradovi i općine će se prvi suočiti s posljedicama klimatskih promjena te stoga moraju biti najambiciozniji u izradi konkretnih rješenja na terenu. Oni su u stanju mobilizirati, uključiti građane i pokrenuti stvari.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER