Usvojena zabrana praćenja na internetu radi oglašavanja!

Borzan protiv internetskih divova

Hrvatska europarlamentarka i potpredsjednica europskih socijaldemokrata Biljana Borzan uistinu ima razlog za veliko zadovoljstvo jer su usvojeni njeni prijedlozi koje je s kolegama socijalistima uložila o zabrani oglasa koji nas prate na internetu.

Tijesnom većinom od jedva tridesetak glasova prošla je zabrana uzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu. Oglasi nas više neće pratiti te će nam biti osiguran kvalitetan pristup internetskoj stranici, čak i ako ne prihvatimo takozvane kolačiće.

„Internet je postao Divlji zapad. Svi se tamo mogu lažno predstavljati, svatko svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti te svatko o svakome može nešto loše i lažno reći i napisati bez ikakvih posljedica. Zato je krajnje vrijeme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promijeni, a korisnici interneta zaštite od samovolje velikih platformi poput Facebooka, Googlea ili Youtubea”, kaže Biljana Borzan.

„Čak  98,5 posto prihoda Facebooka i 83,3 posto prihoda Googlea se ostvaruje oglašavanjem. Korisnici vrlo često nisi ni svjesni da gledaju u oglas, a ne u obični sadržaj, niti kako su web stranice došle do njihovih podataka na osnovi kojih im se pojavljuje oglas! Tijesnom većinom smo proširili zabranu takvog oglašavanja s maloljetnika na sve građane, unatoč snažnom lobiranju internetskih divova. Da nas neko tako prati na ulici bilo bi ilegalno, pa samim time treba biti ilegalno i na internetu“, kaže Borzan.

Takvi oglasi i praćenje će se morati moći jednostavno isključiti, a za ranjive grupe će biti odmah zabranjeni. Borzan se osvrnula i na prevare na internetu koje su u velikim porastu.

„Jako puno ljudi je na internetu bilo prevareno. Primjerice, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Facebooku, a dostavljen im je proizvod koji uopće ne sliči na onaj na slici. U takvim situacijama Facebook ne bi preuzimao odgovornost niti bi korisnik mogao stupiti s njima u kontakt. Sada će Facebook biti obvezan provjeriti sva poduzeća koja se na njemu oglašavaju, ali i stvoriti kvalitetnu službu za pritužbe korisnika“, kaže Borzan.

Nakon finalnog glasanja danas poslijepodne, prijedlog Parlamenta ući će u pregovore s Vijećem i Komisijom.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Biljana Borzan: „Zaustavljamo samovolju internetskih divova“

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta u utorak je izglasao nacrt Akta o digitalnim tržištima koji ima za cilj stati na kraj nepoštenim praksama velikih internetskih platformi (tzv. gatekeepers) te omogućiti Komisiji izricanje novčanih kazni za sankcioniranje takvog ponašanja. Usvojeni su i prijedlozi hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

Borzan: Kupovina preko interneta bit će sigurnija

U utorak je velikom većinom od 571 glasa za, 26 protiv i 94 suzdržana Europski parlament usvojio Akt o digitalnim uslugama koji postavlja temelje za regulaciju online tržišta. Na dokumentu je radila i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER