Šibenik: Na Baldekinu postavljena javna slavina s besplatnom pitkom vodom

Nakon Poljane pitka voda i na Baldekinu

Slavina s besplatnom pitkom vodom postavljena je na šibenskom Baldekinu, u parku kod Spomenika braniteljima, a Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika planira ih postaviti na još nekoliko lokacija.

Slavina je postavljena u sklopu pilot projekta Veleučilišta u Šibeniku „ŠI plastic FREE'' koji se financira sredstvima EU-a, i to kao dio aktivnosti šireg EU projekta C-Change.

„Imamo javnu špinu na Poljani, i na Draženovom igralištu, a sad smo jednu postavili i na Baldekinu. Svakodnevno dobivamo pitanja građana kada ćemo postaviti špine na igralištima i kod škola. Ovim putem pozivamo ravnatelje škola da nam se jave kako bismo preko EU projekata postavili javne slavine u dvorištima obrazovnih ustanova“, rekao je pročelnik Odjela Petar Mišura.

Ravnatelji šibenskih osnovnih škola se sa svojim idejama mogu javiti na broj telefona 022 431 033, i to radnim danom od 7 do 15 sati, a u Gradu Šibeniku najavljuju postavljanje sličnih slavina na još nekoliko lokacija u gradu.

Foto: Grad Šibenik

Europski gradovi se već duži niz godina bore protiv klimatskih promjena i nastoje ublažiti njihove posljedice na zdravlje svojih građana te stoga omogućuju pristup pitkoj vodi na svojim trgovima, ulicama, zelenim površinama, kao i u javnim zgradama. Besplatno dostupna pitka voda predstavlja komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard te je osobito važna u smanjenju potrošnje plastične ambalaže, a sve veći broj javnih česmi s pitkom vodom se osim za konzumaciju vode u javnom prostoru koristi i za osvježavanje zraka i snižavanje visokih ljetnih temperatura.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč je dobio svoj stoti park!

Više zelenila i hlada te prostora za rekreaciju i provođenje slobodnog vremena u 22. bečkom okrugu Donaustadt. Otvoren je stoti bečki park koji se prostire na površini od tri hektara, a prilikom njegovog uređenja realizirane su ideje, prijedlozi i želje više od 400 građana i građanki austrijskog glavnog grada.

Ima li vode u Zadru?

Iako ga lokalni političari često pretenciozno predstavljaju kao „metropolu Mediterana“, a ponekad nazivaju i novim „Monte Carlom“, ovaj grad bogate kulturne baštine i tradicije nema ni jednu javnu česmu s besplatnom pitkom vodom što je ipak jedan od temeljnih obilježja javnog prostora mediteranskih gradova.

Zadarska riva konačno će dobiti svoju špinu

Sada je i službeno potvrđeno! U sklopu rekonstrukcije Obale kralja Petra Krešimira IV., kao i rekonstrukcije i dogradnje postojećeg gata, zadarska riva dobit će i svoju špinu s besplatnom pitkom vodom.

Nedostatak sredstava zatvorio polovicu beogradskih javnih česmi

S ljetom nam se vraćaju vrućine i toplinski valovi, a za razliku od velikog broja europskih gradova, za njih se u ovom našem dijelu Europe ponovno nismo dobro pripremili. Pritom se kao jedan od većih problema ističe dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER