Kreće energetska tranzicija zadarskih otoka

Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe - Samotvorac nositelj je projekta, a Udruga mladih Tarabuži Iž i Pokret Otoka projektni partneri

Projektom „Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima“ čine se prvi koraci osvještavanja i informiranja stanovništva naseljenih zadarskih otoka o potencijalima implementacije obnovljivih izvora energije u zajednicu, izvijestio je Pokret otoka.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) odobrilo je prijedlog projekta „Pokretanje energetske tranzicije na zadarskim otocima” koji je Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe (Samotvorac) u suradnji s Udrugom mladih Tarabuži Iž i Pokretom Otoka u studenom 2021. godine prijavilo na Javni poziv za prijavu projektnih prijedloga i projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2021. godini.

Otoci Silba i Iž administrativno pripadaju Gradu Zadru, jedinici lokalne samouprave s najvećim brojem otoka u svojoj nadležnosti. Ukupno na oba otoka živi manje od tisuću stanovnika, a ideja o projektu nastala je u suradnji pokretača sa Silbe i Iža tijekom energetske akademije održane na Korčuli u listopadu 2021., kada je ispisan i prvi draft prijedloga ovog projekta.

Osim Silbe i Iža Gradu Zadru pripadaju i otoci Rava, Molat, Ist, Premuda i Olib, na kojima se stvara kritična masa zainteresirana da zadarske otoke povede u energetsku tranziciju i izradu agende za prijelaz na čistu energiju.

Inače, projekt je prvorangiran na ljestvici svih prijavljenih projekata s ukupno 94 boda, a njegova ukupna vrijednost je 45.426,88 kuna. Sredstvima MRRFEU-a iznos je sufinanciran u vrijednosti od 45.016,52 kuna.

Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe - Samotvorac nositelj je projekta, a Udruga mladih Tarabuži Iž i Pokret Otoka projektni partneri. Provedba projekta planira se od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine, a voditeljica projekta je Paula Bolfan, članica Društva Samotvorac s otoka Silbe, zaposlena na mjestu koordinatorice u Pokretu Otoka.

Mapiranje trenutnog stanja i edukacija

Prvi korak projekta bit će provedba mapiranja znanja i potencijala putem anketiranja i intervjua vlasnika nekretnina na otocima Silbi i Ižu. Rezultati analize dobivenih podataka služit će za daljnje osvještavanje zajednice te pokretanje konkretnih aktivnosti lokalnog stanovništva u energetskoj tranziciji.

Osvještavanje i edukacija zajednice predavanjima namijenjenih široj javnosti u drugom tromjesečju provedbe te dodatnim postavljanjem snimke predavanja online osigurat će uključenost što većeg broja stanovništva otoka u pokretanje energetske tranzicije.

U trećem tromjesečju održat će se radionica tehničke podrške pripreme projekata, a u četvrtom izradi i distribuciji brošure s osnovnim informacijama i znanjem dobivenim na predavanjima za javnost i edukacijama implementacije OIE te rezultatima analize trenutnog stanja na otocima kao bazi za daljnje aktivnosti uvođenja OIE na male otoke.

Informacije o tijeku provedbe projekta bit će dostupne na stranicama svih triju udruga i na stranicama Pokreta otoka.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvoren je novi krug grupne nabave solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) poziva vlasnike obiteljskih kuća, tvrtki i obrta iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u novom krugu grupne nabave solarnih elektrana. Grupnom nabavom cilj je ostvariti barem 15 % popusta na opremu visoke kvalitete, ali i više drugih pogodnosti, čime sudionici smanjuju trošak i ubrzavaju povrat ulaganja u vlastitu solarnu elektranu.

Dani sunca ovog četvrtka i petka u Hvaru

Prirodni potencijal sunčeve energije u Hrvatskoj je velik i iskoristiv u svim njezinim dijelovima, a ova konferencija namijenjena je svima čije je djelovanje i interes usmjeren prema energetskom razvoju koji će slijediti takav potencijal.

Solarna energija traži najmanja ulaganja, a najbrže stvara nova radna mjesta

Koliko smo spremni na pretvaranje klimatskih i ekoloških ambicija u stvarne projekte, što donosi novi zakonodavni okvir, kako riješiti razvojne, proceduralne i administrativne boljke, u kakve će projekte ulagati banke i fondovi u Hrvatskoj, samo su neka od pitanja u fokusu dvodnevne konferencije posvećene Sunčevoj energiji - 'DANI SUNCA'.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER