Glazba pomaže u borbi protiv stresa

Potvrdilo istraživanje znanstvenika iz svjetske prijestolnice glazbe

Prema novom istraživanju tima psihologa sa Sveučilišta u Beču slušanje glazbe u svakodnevnom životu može smanjiti razinu stresa, što se pozitivno odražava i na zdravlje osoba s kroničnim tegobama ili depresijom. Pritom važnu ulogu igra i vrsta glazbe.

Veselija glazba ima posebno pozitivne učinke: Slušanje glazbe u svakodnevnom životu može smanjiti stres i ublažiti fizičke simptome. To pokazuju psiholozi s bečkog sveučilišta u aktualnoj studiji u "Scientific Reports". Osobe s kroničnim tjelesnim bolestima redovito su odgovarale na pitanja o svom subjektivnom osjećaju i ponašanju pri slušanju glazbe. Istodobno su prikupljeni biološki pokazatelji stresa u slini kako bi se istražili mogući psihobiološki mehanizmi koji su u osnovi ovih pozitivnih učinaka. Vrsta glazbe također je igrala ulogu.

Utjecaj glazbe na smanjenje stresa i poboljšanje fizičkog zdravlja dosad se pretežno istraživao u laboratorijima i klinikama. Za razliku od toga, skupina znanstvenika pod vodstvom psihologa Ursa Natera s Instituta za kliničku i zdravstvenu psihologiju Sveučilišta u Beču odlučila se za praktičan pristup te je ispitivala učinke slušanja glazbe na zdravlje u prirodnom okruženju. U razdoblju od 14 dana ispitanici su šest puta dnevno u aplikaciju nalik na dnevnik unosili podatke o vlastitom zdravstvenom stanju, razini stresa i glazbenim navikama. Nakon svakog unošenja podataka davali su uzorak sline koji se naposljetku analizirao te su se uspoređivali pokazatelji stresa, kortizol i alfa-amilaza.

Rezultati istraživanja pokazali su da slušanje glazbe pozitivno utječe na zdravlje osoba koje pate od kroničnih tegoba ili depresije. Glazba ne ublažava izravno fizičku bol i druge tegobe, no utječe na percepciju razine stresa, a time neizravno i na tijelo. Znanstvenici su također otkrili da izuzetno dobar učinak ima vrsta glazbe koju su ispitanici doživljavali kao sretnu, dok je glazba koju su percipirali kao umirujuću utjecala na fizičku opuštenost.

  • Unsplash

„Uspjeli smo identificirati važan mehanizam. Našim istraživanjem dokazali smo kako slušanje glazbe u svakodnevnom životu u početku utječe na smanjenje stresa, što potom dovodi do smanjenja simptoma depresije i drugih tegoba“, kazala je Anja Christine Feneberg s Instituta za kliničku i zdravstvenu psihologiju Sveučilišta u Beču.

Budući da postoje razlike među spolovima u utjecaju glazbe i da fizičke tegobe koje su povezane sa stresom češće pogađaju ženski spol, u istraživanju su sudjelovale isključivo žene. Ono je provedeno među 58 ispitanica od kojih većina više od godinu dana pati od tegoba uzrokovanih stresom kao što su bol, umor ili mučnina.

Saznanja dobivena ovim istraživanjem psiholozi namjeravaju implementirati u glazbenu terapiju koja bi se mogla ciljano i fleksibilno koristiti u svakodnevnom životu za smanjenje stresa i ublažavanje somatskih tegoba.

Ova studija objavljena je 15. prosinca 2021. u znanstvenom časopisu Scientific Reports.

S obzirom na najnovija otkrića bečkih znanstvenika ne propustite uživati u Novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije, koji će se tradicionalno održati 1. siječnja 2022. u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina. Uz tradicionalno izvođenje djela skladatelja iz obitelji Strauss na programu Bečkih filharmoničara, uz ravnanje slavnog maestra Daniela Barenboima, ovaj će se put naći i skladbe austrijskih kompozitora Josepha Hellmesbergera mlađeg i Carla Michaela Ziehrera.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Jutarnji cvrkut ptica postaje sve tiši

Zvuci prirode, posebice pjev ptica, ključni su u izgradnji i održavanju naše povezanosti s prirodom. Nažalost, novo istraživanje otkriva da se zvuci proljeća mijenjaju, a pjev ptica diljem Sjeverne Amerike i Europe postaje sve tiši i manje raznolik.

Novi mjerni uređaj bečkih znanstvenika smanjuje rizik operacije

Novi medicinski uređaj, koji su razvili znanstvenici s Tehničkog te Medicinskog sveučilišta u Beču, pomoću različitih senzora može na potpuno neinvazivan način odrediti vrijednosti koje pružaju informacije o mogućim komplikacijama. Izum je već zaštićen patentom, a trenutačno se planiraju prva klinička istraživanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER