Novi mjerni uređaj bečkih znanstvenika smanjuje rizik operacije

Dosadašnji rezultati su obećavajući te se trenutačno planiraju prva klinička istraživanja

Novi medicinski uređaj, koji su razvili znanstvenici s Tehničkog te Medicinskog sveučilišta u Beču, pomoću različitih senzora može na potpuno neinvazivan način odrediti vrijednosti koje pružaju informacije o mogućim komplikacijama. Izum je već zaštićen patentom, a trenutačno se planiraju prva klinička istraživanja.

Prije operativnog zahvata važno je pravilno procijeniti rizik za svakog pojedinca i utvrditi ima li osoba kardiovaskularne ili plućne bolesti na koje treba obratiti posebnu pozornost. Prilikom planiranja anestezioloških postupaka stručnjaci su se do sada više morali oslanjati na vlastito iskustvo, a u slučaju sumnje na opasnost od komplikacija provoditi složenije pretrage.

Zahvaljujući novom uređaju, koji su razvili Tehničko (TU Wien) i Medicinsko sveučilište u Beču (MedUni Wien), to bi se ubuduće trebalo promijeniti. Elektromedicinski aparat na jednostavan i neinvazivan način mjeri rad srca i krvožilnog sustava te pluća. Patent je već zaštićen na međunarodnoj razini, a dosadašnji su rezultati obećavajući te se trenutačno planiraju prva klinička istraživanja.

Komplikacije nakon kirurškog zahvata

Osim krvarenja i sepse među najčešće uzroke smrti unutar 30 dana od zahvata ubrajaju se perioperacijske bolesti kardiovaskularnog sustava i pluća. Kako bi se ovaj rizik sveo na minimum, pacijenti koji se podvrgavaju operaciji prije toga trebaju obaviti različite pretrage poput mjerenja krvnog tlaka i EKG-a.

Vrlo je važan i razgovor anesteziologa s pacijentom, no procjena odgovora može biti individualna. Postoje i objektivni parametri koji se mogu izmjeriti i koristiti za procjenu mogućih rizika, no oni do sada nisu bili dio rutinskih pretraga.

Kako funkcionira uređaj?

Pomoću različitih senzora uređaj može na potpuno neinvazivan način odrediti najvažnije vrijednosti. Pacijent samo nakratko treba zadržati dah, na što tijelo refleksno reagira tako što počne slati različite biološke signale. Zadržavanje daha izaziva blagi stres u tijelu koji je dovoljan da se uoče promjene u kardiovaskularnom sustavu i plućima. Zasićenost kisikom u krvi, varijacije u intervalu između otkucaja srca i određeni pokazatelji pulsnog vala neki su od parametara koji se mogu jednostavno izmjeriti.

Na temelju tih parametara može se donijeti zaključak o općem stanju pojedinog pacijenta prije operacije. Za uporabu uređaja nije potrebna medicinska obuka i nema opasnosti od nuspojava. Osim toga, rezultati mjerenja mogu se jednostavno očitati, a postupak se vrlo jednostavno može provesti i dok pacijent leži na bolničkom krevetu, na primjer kod osoba s invaliditetom.

Prototip se trenutačno testira na Medicinskom sveučilištu u Beču, a bečki se znanstvenici nadaju da će uređaj doći na tržište u idućih pet godina.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč dobiva najsuvremeniji centar za personaliziranu medicinu

Na kampusu Medicinskog sveučilišta u Beču do 2026. godine nastat će suvremen medicinski istraživački centar koji će nositi naziv Institut za personaliziranu medicinu Erica Kandela u čast austrijsko-američkog nobelovca. Izgradnja i opremanje objekta financirat će se sredstvima iz EU-ova Mehanizma za oporavak i otpornost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER