U Austriji već dva desetljeća opada smrtnost od raka

Medicinsko sveučilište u Beču 2022. godine namjerava izgraditi novi centar za personaliziranu medicinu

Bečki stručnjaci ističu da je razvoj personalizirane medicine uvelike doprinio smanjenju broja smrtnih slučajeva od zloćudnih bolesti

Prema podacima Austrijskog zavoda za statistiku broj umrlih od raka u toj zemlji opada već gotovo dva desetljeća. Kao uzrok tome navode se sve ranije dijagnoze i napredak u liječenju zloćudnih bolesti. Stručnjaci Medicinskog sveučilišta u Beču i Bečke opće bolnice ističu da je razvoj takozvane personalizirane ili precizne medicine uvelike doprinio pozitivnom trendu.

Personalizirana medicina novi je pristup u liječenju bolesti koji obuhvaća niz postupaka – od analize tkiva raka do razvoja dijagnostike i digitalne analize podataka koji pomažu pri donošenju odluke o liječenju. Pritom se pokušavaju kreirati prilagođeni pristupi prema individualnim karakteristikama svakog pojedinačnog pacijenta za njihovo optimalno liječenje.

Kako bi pacijentima mogli pružiti najbolju moguću skrb u skladu s najnovijim istraživanjima, Medicinsko sveučilište u Beču 2022. godine namjerava izgraditi novi centar za personaliziranu medicinu. Novi centar nalazit će se u neposrednoj blizini sveučilišne klinike Bečke opće bolnice i bit će usmjeren prije svega na biomedicinska istraživanja, klinička ispitivanja, istraživanja genoma, bioinformatiku i informatičku tehnologiju. 

Na Medicinskom sveučilištu u Beču već postoje primjeri uspješnog razvoja metoda koje se temelje na personaliziranoj medicini. Tako su znanstvenici s tog sveučilišta otkrili uzrok teške upalne bolesti kože koja se javlja kada se blokira protein zvan receptor epidermalnog faktora rasta. Njegovim blokiranjem sprječava se širenje stanica raka, a samim time i rast tumora. U sklopu istraživanja bečki su znanstvenici pronašli način kako spriječiti te posljedice. Još jedan takav primjer daljnji je razvoj posebne terapije raka vrata maternice zračenjem koja je dovela do poboljšanja kontrole tumora. Naime, ni pet godina nakon terapije kod 92 % oboljelih nije se pojavio tumor u području maternice. Pritom se koristi poseban postupak koji omogućava individualnu i preciznu prilagodbu doza zračenja tumoru i njegovoj okolini te individualno i ciljano liječenje.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka 4. veljače voditelj Sveučilišne klinike za radioterapiju te Sveobuhvatnog centra za borbu protiv raka (CCC) pri Medicinskom sveučilištu i Bečkoj općoj bolnici Joachim Widder kazao je da pacijenti imaju izravne koristi od napretka u personaliziranoj medicini, bilo da se radi o napretku na području molekularne biologije ili tehnologije, jer im se tako produžuje životni vijek te se poboljšava njihova kvaliteta života.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

ZAZELENI GRAD: Zagreb treba više zelenila, a manje betona

Aktivisti Greenpeacea danas su u suradnji s inicijativom 1POSTOZAGRAD zasadili drvored s 10 stabala medvjeđe lijeske (Corylus colurna) u Martićevoj ulici. Na sadnju je donesen i trometarski rekvizit drveća s porukom „TRI, ČETIRI, SADI!“ čime se Greenpeace uključio u Tjedan kolektivne sadnje stabala, ali i ukazao na važnost zelenih površina i drveća u našim gradovima.

U Beču razvijen model za predviđanje tijeka bolesti COVID-19

U suradnji s nekoliko drugih sveučilišta i bolnica znanstvenici s Medicinskog sveučilišta u Beču razvili su matematički model koji s velikom točnošću predviđa koji hospitalizirani pacijenti zaraženi koronavirusom neće razviti teže oblike bolesti COVID-19 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER